Ψήλωσαν τα «ρετιρέ» του 1ου Πεδίου
Η μέση αύξηση πλησιάζει τα 500 μόρια – Τη μικρότερη την εντοπίζουμε στη Νομική Αθήνας που σημείωσε αύξηση μόνο κατά 175 μόρια
Γράφει ο Αντώνης Φλωρόπουλος
Ο αριθμός των αριστούχων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και γενικά οι βαθμολογίες στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια ήταν καλύτερες.
Κορυφαίες Σχολές για μια ακόμα χρονιά αναδείχθηκαν οι Ιατρικές, Νομικές, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Διοικητικής Επιστήμης και ορισμένες Στρατιωτικές. Για τη ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης απαιτούνται 18.905 μόρια ενώ η Σχολή Ευελπίδων μείωσε τη Βάση κατά 1.805 και η Ναυτικών Δοκίμων κατά 1.781.
Η αύξηση στις Βάσεις δεν οφείλεται βέβαια στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες. Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι τα θέματα που δόθηκαν στις εξετάσεις είναι σαφώς σε πολλά μαθήματα ευκολότερα από τα περσινά (προεκλογική περίοδος υπενθυμίζουμε), με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι φέτος τα παιδιά ήταν απαλλαγμένα από τη μάστιγα της πανδημίας και δεν εξαναγκάστηκαν να βρίσκονται πολύ εκτός σχολείου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Η ελάχιστη βάση σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι: 1ο Πεδίο 9,42, 2ο Πεδίο 9,87, 3ο Πεδίο 9,31 και 4ο Πεδίο 8,34.
Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό 70.714, εκ των οποίων 59.466 από ΓΕΛ και 11.248 από ΕΠΑΛ. Εισήχθησαν συνολικά 61.950 υποψήφιοι ενώ δεν κατάφεραν να εισαχθούν 22.383.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώνουμε ότι οι βάσεις ακολουθούν ανοδική πορεία με τη μεγαλύτερη άνοδο στο 1ο, 2ο και 4ο Πεδίο και μικρότερη στο 3ο όπου ανήκουν οι Σχολές Επιστημών Υγείας και Ζωής.
Παρατηρείται γενικά αύξηση στις υψηλόβαθμες Σχολές και αυξομειώσεις στις χαμηλόβαθμες. Τα χαμηλότερα μόρια σημειώθηκαν στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καβάλα, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όπου ανήκουν οι Θεωρητικές Σχολές κυριαρχεί κατά κράτος το θετικό πρόσημο. Τα «ρετιρέ» του 1ου Πεδίου ψήλωσαν πολύ και η μέση αύξηση πλησιάζει τα 500 μόρια. Τη μικρότερη αύξηση την εντοπίζουμε στη Νομική Αθήνας που σημείωσε αύξηση μόνο κατά 175 μόρια ενώ στην περιφέρεια οι Νομικές Σχολές αύξησαν τη βάση εισαγωγής πολύ περισσότερο. Παρατηρείται μια πολύ εντυπωσιακή αύξηση στη Σχολή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκης κατά 1.780 μόρια.
Στο 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών εμφανίζεται σημαντική αύξηση κυρίως στις περιζήτητες Σχολές, όπως εξάλλου αναμενόταν. Η αύξηση που σημειώθηκε είναι πάνω από 400 μόρια. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στο Φυσικό Αθήνας, αφού από 15.217 μόρια που ήταν πέρυσι, προσγειώθηκε στα 14.634, δηλαδή σημείωσε πτώση κατά 583 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής οι περιζήτητες Σχολές Ιατρικής σημείωσαν αύξηση που κινείται κοντά στα 200 μόρια, τη μικρότερη αύξηση από όλα τα Επιστημονικά Πεδία
Το φαινόμενο αυτό της αύξησης των βάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι στο 3ο Πεδίο συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων που στοχεύουν κυρίως τις Ιατρικές Σχολές και τις Σχολές Βιολογίας όπου η πρόσβαση είναι εφικτή και από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών.
Στα άλλα βαθμολογικά κλιμάκια η εικόνα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν διαφοροποιείται σημαντικά.
Στο 4ο Πεδίο που ανήκουν οι Οικονομικές Σχολές που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων κυριαρχεί και εδώ το θετικό πρόσημο. Στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές οι βάσεις αυξήθηκαν πάνω από 500 μόρια. Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο η βάση σκαρφάλωσε στα 18.350 μόρια από 17.925 που ήταν την περασμένη χρονιά ενώ η αύξηση και στα άλλα Οικονομικά Υμήματα είναι σημαντική.
Τέλος και φέτος όπως και την προηγούμενη χρονιά η Ελάχιστη Βάση θα στερήσει σε πάνω από 20.000 υποψηφίους το εισιτήριο για ένα Πανεπιστήμιο γιατί δεν κατάφεραν να την αποκτήσουν ή ακόμα δεν τους δόθηκε καν η δυνατότητα να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό. Ετσι έχουν διέξοδο είτε να καταφύγουν σε ένα ΙΕΚ ή να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν ξανά την επόμενη χρονιά καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.
Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί