ΠΟΥ: Διάγνωση και θεραπεία της ηπατίτιδας στο 80% του πληθυσμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας ο ΠΟΥ θέτει στόχους μείωσης των λοιμώξεων με διαγνωστικές εξετάσεις και πρόσβαση στις θεραπείες
Καλπάζει η ηπατίτιδα διεθνώς και αν οι ρυθμοί μολύνσεων συνεχιστούν αμείωτοι, τότε μέχρι το 2040 η ασθένεια θα σκοτώνει περισσότερους ασθενείς απ΄ ότι η ελονοσία, η φυματίωση και ο HIV, μαζί.
Αυτό επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου και ζητά την ενίσχυση των κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας.
Η νόσος προκαλεί ηπατική βλάβη και καρκίνο και σκοτώνει πάνω από ένεα 1.000.000 ανθρώπους ετησίως.
Από τους 5 τύπους λοιμώξεων ηπατίτιδας, η ηπατίτιδα Β και C προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της νόσου και των θανάτων.
Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί.
Ωστόσο, μόνο το 21% των ατόμων που ζουν με λοίμωξη από ηπατίτιδα C έχουν διαγνωστεί και μόνο το 13% έχει λάβει θεραπευτική αγωγή.
Μόλις το 10% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα Β διαγιγνώσκονται και μόνο το 2% των μολυσμένων λαμβάνουν το σωτήριο φάρμακο.
Με θέμα «Μία ζωή, ένα συκώτι», η εκστρατεία του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας του ήπατος από την ηπατίτιδα για μια μεγάλη και υγιή ζωή. Η καλή υγεία του ήπατος ωφελεί επίσης άλλα ζωτικά όργανα – όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά – που βασίζονται στη λειτουργία του ήπατος.
Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ συνιστά εξέταση ηπατίτιδας, θεραπεία εάν διαγνωστεί και εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η επίτευξη υγιούς βάρους και η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης ωφελούν επίσης την υγεία του ήπατος.
«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία ηπατίτιδα σε όλο τον κόσμο, παρότι έχουμε καλύτερα εργαλεία από ποτέ για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους και συνέχισε: «Ο ΠΟΥ παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίζει τις χώρες να επεκτείνουν τη χρήση αυτών των εργαλείων, αλλά και της ολοένα και πιο οικονομικά αποδοτικής φαρμακευτικής αγωγής, για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η ηπατίτιδα».
Οι στόχοι του 2030
Ο ΠΟΥ θα εκδώσει νέες οδηγίες για την παρακολούθηση της προόδου των χωρών στην πορεία προς την εξάλειψη της ηπατίτιδας έως το 2030.
Για τη μείωση των νέων λοιμώξεων και θανάτων από ηπατίτιδα Β και C, οι χώρες πρέπει:
- να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη θεραπεία για όλες τις εγκύους που ζουν με ηπατίτιδα Β,
- να παρέχουν τα εμβόλια ηπατίτιδας Β για τα μωρά τους κατά τη γέννηση,
- να διαγνώσκουν το 90% των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή και ηπατίτιδα C,
- να παρέχουν θεραπεία στο 80% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα, αλλά και
- να διασφαλίσουν τη βέλτιστη μετάγγιση αίματος, ασφαλείς ενέσεις και μείωση της βλάβης.
Εμβολιασμοί, διάγνωση και θεραπεία
Ζωτικές ευκαιρίες για την προστασία του ήπατος από την ηπατίτιδα αποτελούν ο εμβολιασμός, η διενέργεια διαγνωστικών τεστ και η παροχή της υπάρχουσας θεραπείας.
Βασική παρέμβαση για τον περιορισμό των λοιμώξεων από ιογενή ηπατίτιδα συνολικά, είναι η μείωση των λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β στα παιδιά μέσω του εμβολιασμού. Ο στόχος για τη συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος στόχος υγείας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) που επιτεύχθηκε το 2020 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για το 2030.
Ωστόσο, πολλές χώρες στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια ηπατίτιδας Β για τα νεογνά. Η πρόσφατη επανεκκίνηση της Gavi για την Επενδυτική Στρατηγική Εμβολίων 2018 – η οποία περιλαμβάνει το εμβόλιο ηπατίτιδας Β νεογνών – θα ξεκινήσει εκ νέου προγράμματα εμβολιασμού νεογνών στη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου τα ποσοστά μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από μητέρα σε παιδί παραμένουν πολύ υψηλά.
Για να βοηθήσει στην εξάλειψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδί, ο ΠΟΥ συνιστά σε όλες τις εγκύους να ελέγχονται για ηπατίτιδα Β κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Εάν είναι θετικές, θα πρέπει να λάβουν θεραπεία και να χορηγηθούν εμβόλια στα νεογνά τους. Ωστόσο, μια νέα έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι από τις 64 χώρες με πολιτική κατά της ηπατίτιδας, μόνο 32 χώρες ανέφεραν ότι εφαρμόζουν δραστηριότητες για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ηπατίτιδας Β σε προγεννητικές κλινικές.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι από τις 103 χώρες που μετείχαν, το 80% έχει πολιτικές για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ηπατίτιδας Β σε κλινικές για τον HIV, με το 65% να κάνει το ίδιο για την ηπατίτιδα C. Η αύξηση των εξετάσεων και της θεραπείας για ηπατίτιδα στο πλαίσιο προγραμμάτων για τον HIV θα προστατεύσει τους ανθρώπους που ζουν με HIV από την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος.
Μετά από αρκετά χρόνια που τα ποσοστά θεραπείας αυξάνονται, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική θεραπεία για την ηπατίτιδα C, επιβραδύνεται. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την αξιοποίηση των μειώσεων των τιμών στα φάρμακα για την εκ νέου επιτάχυνση της προόδου στην επέκταση της θεραπείας. Ένα σετ 12 εβδομάδων φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C κοστίζει τώρα 60 δολάρια για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, χαμηλότερα από το αρχικό κόστος άνω των 90.000 δολαρίων όταν εισήχθη για πρώτη φορά σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η θεραπεία για την ηπατίτιδα Β κοστίζει λιγότερο από 30 δολάρια ΗΠΑ ετησίως (2,4 δολάρια ΗΠΑ το μήνα).
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Αποκάλυψη in: Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα στο θρίλερ στην Αμαλιάδα
- Ακίνητα: Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
- Μαξίμου: Τα μυστικά των νέων μπλε φακέλων
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Τουρκία: Ο άγνωστος πόλεμος