Η χούντα του Νίγηρα θέτει σε κίνδυνο τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος
Μπορεί να έχουν περάσει τρία 24ωρα από τότε που ανατράπηκε βίαια η νόμιμη κυβέρνηση του Νίγηρα, ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λευκός Οίκος διστάζει να εκτσομίσει τη λέξη «πραξικόπημα», όπως σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ. Γιατί άραγε;
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Υπενθυμίζεται ότι τη Τετάρτη 26 Ιουλίου μέλη της προεδρικής φρουράς συνέλαβαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ.
Πλέον με το Σύνταγμα της χώρας να έχει μπει στον «πάγο», αρχηγός του κράτους είναι ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, όπως δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμανέ στη κρατική τηλεόραση.
Την ώρα όμως που συνέβαιναν αυτά, περίπου 1.100 Αμερικανοί στρατιώτες στάθευμαν στο Νίγηρα, όπου λειτουργούν δύο αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ. Η δε Γαλλία έχει 1.500 στρατιώτες στη χώρα. Αυτές οι δυνάμεις είναι η ραχοκοκαλιά των δυτικών στον πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στον Νίγηρα απειλούνε να υποθάλψουν τον πόλεμο της Δύσης κατά των ισλαμιστών μαχητών στην ασταθή περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, καθώς η Ουάσιγκτον έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα ως κόμβο για τις αντιτρομοκρατικές της προσπάθειες. Η χώρα είναι ο τελευταίος σύμμαχος επίσης της Γαλλίας στη περιοχή Σαχέλ, αφού οι γαλλικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το γειτονικό Μάλι νωρίτερα φέτος.
Μιλώντας στο NBC πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τον άμεσο κίνδυνο που επιφυλάσσει η ανατροπή το φιλοδυτικού προέδρου Πρόεδρο Μπαζούμ για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους.
Ο στρατηγός Τσιανί, εμφανίστηκε στη κρατική τηλεόραση την Παρασκευή, κάνοντας έκκληση για υποστήριξη από τον λαό του Νίγηρα και από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς εταίρους.
Καταδίκη και δισταγμός από τον Λευκό Οίκο
Άραγε η Ουάσινγκτον τι στάση θα τηρήσει προσεχώς έναντι των πραξικοπηματιών;
«Μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας για την ασφάλεια με την κυβέρνηση του Νίγηρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες του στρατού να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπαζούμ. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Ωστόσο, πουθενά δεν γίνεται λόγος για πραξικόπημα.
Όπως εξηγηεί το NBC, μια τέτοια δήλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, θα απαιτούσε τη διακοπή οποιασδήποτε αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και εκπαίδευσης στον Νίγηρα, θέτοντας τέλος στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον εκεί.
Ο στρατηγός Μούσα Σαλάου Μπάρμου, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της χώρας, εμφανίστηκε επίσης στην τηλεόραση με τη στρατιωτική ομάδα να ηγείται της ανάληψης. Ο Μπάρμου έχει συνεργαστεί στενά με τον στρατό των ΗΠΑ.
Το τελευταίο προπύργιο κατά του Ισλαμιστικού Κράτους
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν τον Νίγηρα ως το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης στο Σαχέλ και ως τον συνδετικό κρίκο για τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη απειλή από ισλαμιστές μαχητές.
«Ο Νίγηρας είναι η μόνη πόρτα ανοιχτή στη δυτική επιρροή και τις λειτουργίες σταθεροποίησης σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Benjamin Petrini, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τον Νίγηρα, αποκαλώντας τον «μοντέλο ανθεκτικότητας, μοντέλο δημοκρατίας, μοντέλο συνεργασίας».
Η ανατροπή στον Νίγηρα ακολουθεί μια σειρά στρατιωτικών πραξικοπημάτων τα τελευταία χρόνια στο Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Γουινέα, σε κάτι που φαίνεται να είναι «φαινόμενο ντόμινο» στη Δυτική Αφρική, είπε ο Πετρίνι.
«Το ευρύτερο ζήτημα είναι ότι οι τρομοκρατικές απειλές εξασθενούν παντού εκτός από το Σαχέλ – αυτό είναι το μόνο μέρος όπου οι θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους δεν παρακμάζουν», δήλωσε ο Raffaello Pantucci, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας Πολιτικής Βίας και Τρομοκρατίας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών στη Σιγκαπούρη.
«Αν φύγουν και οι Γάλλοι θα έχουμε πρόβλημα»
Για τον Pantucci «η Γαλλία είναι για δεκαετίες σημαντικός παίκτης στη δυτική και κεντρική Αφρική, «αλλά εκδιώχτηκε από το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο, και αν ο Νίγηρας ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο με εκείνες τις χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν παρακμάσει, τότε έχετε πραγματικό πρόβλημα» εκτιμά.
Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της κατάστασης, η Γαλλία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματα της, λένε οι αναλυτές.
Υπενθυμίζται ότι μέχρι τώρα η Γαλλία επέκρινε τις ενέργειες των αξιωματικών του Νίγηρα. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει τις αρχές που προέκυψαν από το πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Τιάνι», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Επαναλαμβάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα σαφή αιτήματα της διεθνούς κοινότητας που ζητούν την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής εξουσίας στον Νίγηρα», ανέφερε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις