Σύνδρομο άλφα γαλακτόζης: Αμερικανική επιδημία αλλεργίας στο κρέας λόγω των τσιμπουριών
Η ασυνήθιστη αλλεργία οφείλεται σε ένα σάκχαρο που υπάρχει στο κρέας των θηλαστικών καθώς και στο σάλιο ορισμένων ειδών τσιμπουριού.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Από το 2010 έως σήμερα τουλάχιστον 100.000 Αμερικανοί εμφάνισαν αλλεργία στο κόκκινο κρέας λόγω ενός περίεργου συνδρόμου που οφείλεται σε δάγκωμα τσιμπουριών, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αν και ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών μπορεί να φτάνει τα 450.000.
Όπως προειδοποίησε ο φορέας, τα κρούσματα αυξάνονται και οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τη διάγνωση της πάθησης, η οποία χαρακτηρίζεται σημαντική αναδυόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η αλλεργία ονομάζεται επίσημα «σύνδρομο άλφα γαλακτόζης» και οφείλεται σε ένα σάκχαρο (γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη) που υπάρχει στο κρέας των θηλαστικών καθώς και στο σάλιο ορισμένων ειδών τσιμπουριού.
Σε περίπτωση δήγματος από τσιμπούρι, το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων αναγνωρίζει το σάκχαρο αυτό ως εισβολέα και του επιτίθεται.
Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο κρέας οποιουδήποτε θηλαστικού, στα γαλακτοκομικά, ακόμα και τη ζελατίνη την οποία περιέχουν ορισμένα φάρμακα.
Εξάνθημα, ναυτία, δυσπεψία, πρήξιμο της γλώσσας, των χειλιών και των ματιών, ζάλη και λιποθυμία είναι μερικά από τα πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου, το οποίο συχνά παραμένει διά βίου.
Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατο, σε σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επικίνδυνη αναφυλακτική αντίδραση που προκαλεί πρήξιμο του λαιμού και τελικά θάνατο από ασφυξία.
Ωστόσο τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος και οι ασθενείς μπορεί να μην υποψιαστούν ότι οφείλονται σε αλλεργία.
Όλα τα κρούσματα στις ΗΠΑ αποδίδονται σε ένα είδος τσιμπουριού (Amblyomma americanum) που ζει κυρίως στις νότιες και ανατολικές ΗΠΑ αλλά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το ίδιο σύνδρομο έχει ωστόσο αναφερθεί και στην περίπτωση του αυστραλιανού είδους Ixodes holocyclus.
Εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο άλφα γαλακτόζης, τα τσιμπούρια είναι επίσης φορείς λοιμωδών νοσημάτων όπως η νόσος του Λάιμ.
Για την αποφυγή δηγμάτων τα CDC συνιστούν τη χρήση εντομοαπωθητικών σώματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις