Ξεπουλάει η πρώτη… αποτυχία της Apple
Το πρώτο μοντέλο του iPhone, που πουλήθηκε τότε για 499 δολάρια, έχει δημοπρατηθεί για περισσότερα από 190.000 ευρώ! Η αξία του: είναι η πρώτη αποτυχία της Apple
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- «Χριστούγεννα όπως επιβάλλεται να είναι» - Κρύο, βροχές και χιόνια δίνουν οι τελευταίες προβλέψεις
- Drones πετούν επάνω από αμερικανικές πολιτείες και κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει
- Πενήντα χρόνια «Playgirl» - Το πρώτο περιοδικό που έγδυσε τους άνδρες
«Η συνάφεια και η σπανιότητα συνθέτουν μια νικητήρια φόρμουλα για αυτό το μοντέρνο συλλεκτικό προϊόν», αναφέρει μια περιγραφή διαφήμισης στον οίκο δημοπρασιών LCG Auctions. Υπερβολή; Καμία! Στο τέλος, κατέληξε να πουληθεί για 190.372 αμερικάνικα δολάρια.
Ήταν ένα iPhone πρώτης γενιάς, το μοντέλο που παρουσίασε ο Steve Jobs πριν από 16 χρόνια και ήταν το πρώτο smartphone της Apple. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει ούτε δύο δεκαετίες, η τιμή αυτού του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα τόσο οι επενδυτές όσο και οι συλλέκτες να τρέχουν πίσω από αυτό.
Ωστόσο, είναι μια περίπτωση που απέχει πολύ από το να είναι μεμονωμένη. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, αυτός ο οίκος δημοπρασιών βρήκε μια εξειδικευμένη επιχείρηση στη μεταπώληση παλαιών iPhone.
Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο συνολικός αριθμός τηλεφώνων που δημοπρατήθηκαν αγγίζει τη συνολική αξία των 264.962 δολλαρίων. Αλλά γιατί αυτές οι… παλιατζούρες είναι τόσο πολύτιμες τώρα;
Το κινητό τηλέφωνο που πωλήθηκε για 190.372 δολάρια – προς το παρόν, ο αγοραστής δεν έχει αποκαλυφθεί – είναι το πρώτο μοντέλο iPhone, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2007, με κάμερα δύο megapixel και πρόγραμμα περιήγησης ιστού (με ιντερνετ… θαυματουργό τότε).
Αυτό που το είχε κάνει σπάνιο ήταν η χωρητικότητα αποθήκευσης. Μόνο τέσσερα gigabyte – για να πάρετε μια ιδέα, το πιο προηγμένο μοντέλο, που είναι το iPhone 14 Pro Max, έχει 1.000 GB (1TB).
Μέρος των εξαρτημάτων που ανακτά η Daisy. (M. McLoughlin)
Το iPhone κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, η μία με τέσσερα gigabyte και η άλλη με οκτώ, για $499 και $599, αντίστοιχα. Πολλοί το είδαν ξεκάθαρα: με αυτές τις τιμές, ήταν καλύτερο να ξοδέψεις τότε 100 ευρώ περισσότερα και να έχεις διπλάσια χωρητικότητα αποθήκευσης. Αυτό έκανε το μοντέλο των 4 giga να καταρρεύσει.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του, η Apple έκανε πίσω και σταμάτησε να παράγει τη συσκευή αποθήκευσης με τα «4 γίγα».
Μια απόφαση που έκανε αυτό το μοντέλο να γίνει σπάνιο και, πλέον, συλλεκτικό αντικείμενο.
Φυσικά, η τελική τιμή της δημοπρασίας κατέληξε να πολλαπλασιάζει την τιμή εκκίνησης αρκετές φορές. Η αρχική προσφορά ήταν 10.000 $, επομένως η LGC Auctions υπολόγισε ότι θα έφτανε σε τιμή μεταξύ 50.000 και 100.000 $. Τις πρώτες μέρες, το iPhone 4G φαινόταν να επαναλαμβάνει την απογοήτευση του 2007, αφού δεν έφτασε τα 15.000 δολάρια. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο, άρχισαν να μονομαχούν ο ένας με τον άλλον συλλέκτη μέσω τηλεφώνου, μέχρι που άγγιξαν τα 200.000 δολάρια.
Φυσικά, δεν είναι το μόνο εισηγμένο προς δημοπράτηση μοντέλο. Ενώ το μοντέλο των 4G αποσύρονταν από την αγορά, ο μεγάλος του αδερφός – το μοντέλο των 8 GB – ανακηρύχθηκε «Εφεύρεση της Χρονιάς» από το περιοδικό Time το 2007, κάτι που έγινε επίσης αντικείμενο δημοπρασιών. «Ειπώθηκε ότι αυτό το μοντέλο ήταν το πιο επιτυχημένο προϊόν της Apple» , τόνισε μια από τις διαφημίσεις, η οποία παρατήρησε επίσης ότι «άλλαξε τη βιομηχανία των smartphone για πάντα». Έτσι, το πρώτο αντίγραφο πουλήθηκε τον Αύγουστο για 35.414 δολάρια. Τον Οκτώβριο, το ένα σημείωσε τιμή ρεκόρ των 39.339 δολαρίων και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο ένα άλλο έφτασε τα 63.356 δολάρια.
Ωστόσο, τα iPhone δεν είναι τα μόνα προϊόντα της Apple που έχουν καταλήξει να πουληθούν για ένα τρελό ποσό. Υπάρχει και η περίπτωση των Omega Sports Apple Computer Sneakers, τα οποία προσφέρονται από τον οίκο Sotheby’s για 50.000 δολάρια. Πρόκειται για μοναδικά πάνινα παπούτσια που «κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία για τους υπαλλήλους της Apple» και που «δόθηκαν μόνο μία φορά σε ένα Εθνικό Συνέδριο Πωλήσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Είναι μόνο ένα από τα πολλά μοντέλα της σειράς ρούχων που κυκλοφόρησαν το 1986 με την επωνυμία, The Apple Collection. Ήταν μια προσπάθεια εισόδου σε μια από τις πιο κερδοφόρες αγορές όταν οι υπολογιστές δεν ήταν ακόμη προσιτοί. Τελικά, το ίδιο συνέβη και με το iPhone 4G: μετά από μια ηχηρή αποτυχία απέκτησε αξία. Φαίνεται όμως ότι το να μετατραπεί ένα λάθος της Apple σε περιουσία είναι μόνο θέμα χρόνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις