Οδηγός επιβίωσης για διακοπές σε ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ
Έφτασε επιτέλους αυτή η εποχή του χρόνου που περίμενες πώς και πώς, αλλά και το κόστος των διακοπών σε προβληματίζει. Το κάμπινγκ είναι μία επιλογή που μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο.
Το κάμπινγκ αποτελεί φιλοσοφία ταξιδιού και τρόπος ζωής. Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να είναι δίπλα στην φύση, να τη βιώνουν μέχρι το μεδούλι.
Το ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ είναι μια τελείως διαφορετική εναλλακτική διακοπών.
Παράλληλα είναι πιο οικονομικό από τις συμβατικές διακοπές σε ένα ξενοδοχείο, ενώ ταυτόχρονα είναι και πιο ελκυστικό για τα παιδιά που θέλουν να είναι ελεύθερα να παίζουν όλη μέρα.
Είτε επιλέξεις ελεύθερο ή οργανωμένο υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου, προκειμένου να απολαύσεις τις διακοπές σου.
Η λίστα με τα απαραίτητα
Σκηνή: Αν επιλέξεις να περάσεις τις διακοπές σου σε κάποιο οργανωμένο κάμπινγκ, τότε ο χώρος σίγουρα θα σου παρέχει σκηνή, αν όμως θέλεις να έχεις το δικό σου εξοπλισμό ή αν προτιμάς να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ, θα πρέπει να εξοπλιστείς με την κατάλληλη σκηνή.
Πριν διαλέξεις τι σκηνή θα πάρεις, υπολόγισε τα άτομα που θα είστε μαζί και σιγουρέψου ότι χωράνε όλοι γιατί το μάτι «ξεγελάει». Επίσης αν είσαι αρχάριος, προτίμησε να πάρεις μία σκηνή τύπου igloo, που είναι πιο απλή στο στήσιμο.
Τοποθεσία: Και τώρα, πού στήνεις τη σκηνή; Αρχικά, πρέπει να προσέξεις να μην είναι κατηφορικό το έδαφος.
Επιπλέον, καλό θα ήταν η σκηνή να είναι αντίθετα από την πλευρά που ανατέλλει ο ήλιος για να μην ξυπνάς από τις 6 το πρωί, το έδαφος να έχει όσο το δυνατόν λιγότερος πέτρες, κλαδιά κ.λπ. και να μην είναι σε μια τελείως απομονωμένη τοποθεσία, γιατί ενώ ακούγεται ειδυλλιακό, η ασφάλεια προέχει.
Αποσκευές: Στις διακοπές σε κάμπινγκ, το πρωτεύον δεν είναι τα ρούχα. Δεδομένου ότι τις περισσότερες ώρες τις ημέρας θα είσαι με το μαγιό, όσο λιγότερα πάρεις μαζί σου τόσο το καλύτερο.
Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς να πάρεις είναι ένα φουσκωτό στρώμα, ένα στρώμα με αφρολέξ ή έναν υπνόσακο, ό,τι σε βολεύει καλύτερα στον ύπνο.
Απαραίτητα επίσης είναι το μαξιλάρι, μερικά σεντόνια, μαξιλαροθήκες και 2-3 πετσέτες. Ιδιαίτερα χρήσιμοι θα αποβούν οι φακοί, ένας σουγιάς, ένα φορητό ψυγειάκι και καρεκλάκια για να κάθεσαι έξω από τη σκηνή άνετα.
Μην ξεχάσεις ένα μικρό φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης (κάποιο αντικουνουπικό gel, γάζες, βαμβάκι, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό κλπ).
Οργανωμένο κάμπινγκ
Το να κάνει κανείς διακοπές σε οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρει σημαντικά από το να κάνει κάποιος διακοπές σε ένα ξενοδοχείο ή να επιλέξει δωμάτιο ενοικίασης, αφού πλέον τα οργανωμένα είναι πλήρως εξοπλισμένα και παρέχουν ένα πλήθος πολλών υπηρεσιών που καθιστούν τη διαμονή άνετη για τον παραθεριστή.
Τα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν τα πάντα, τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, αλλά και mini-markets,από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα απαραίτητα προϊόντα.
Τα μεγάλα κάμπινγκ διαθέτουν ακόμα κοινόχρηστες ψησταριές, πισίνα, νεροτσουλίθρες και γήπεδα.
Αυτό που είναι βασικό να γνωρίζεις είναι ότι στα οργανωμένα κάμπινγκ υπάρχουν σαφείς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και απρόσκοπτη παραμονή όλων των παραθεριστών, κανόνες που εξασφαλίζουν την ισορροπία και τη σωστή λειτουργικότητα του χώρου:
- Ώρα κοινής ησυχίας 2-5 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 8 το πρωί
- Διατήρηση καθαριότητας του μέρους, όπου έχουμε κατασκηνώσει και σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
- Διατήρηση χαμηλής ένταση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ώστε να μην ενοχλούμε τους άλλους.
- Υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι σε περίπτωση που θέλει κανείς να δραστηριοποιηθεί σε παιχνίδια που προκαλούν θόρυβο, όπως ρακέτες.
- Επιβάλλεται η ενημέρωση σε περίπτωση που πρόκειται να δεχτούμε επισκέψεις.
- Το ίδιο συμβαίνει και όταν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά, για να ψήσουμε και να περάσουμε καλά με την παρέα μας.
- Τα αντικείμενα αξίας μπορούμε για ασφάλεια να τα αφήσουμε στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ, τα οποία παίρνουμε όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσουμε.
- Κατά την αποχώρησή μας φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει.
Ελεύθερο κάμπινγκ
Αποτελεί σαφής προτίμηση των ανθρώπων εκείνων που αφενός θέλουν να επιμηκύνουν τις μέρες των διακοπών τους, επομένως, επειδή είναι ο πιο οικονομικός τρόπος, το προτιμούν, αφετέρου αποτελεί μία μορφή απόλυτης απόδρασης για όλους εκείνους που θέλουν να νιώθουν ελεύθεροι στην φύση.
Ο εξοπλισμός έχει μεγάλη σπουδαιότητα στο ελεύθερο κάμπινγκ:
Το πιο βασικό αξεσουάρ και στα δύο είδη είναι η σκηνή. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες και τον αριθμό των ατόμων.
Χρήσιμο θα είναι ένα φορητό ψυγείο και θερμός, γιατί η ζέστη θα είναι ανυπόφορη.
Ένα οργανωμένο φαρμακείο, που θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους. και εντομοαπωθητικά (σώματος και σπείρες).
Επίσης και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν κάποιο άτυποι μεν αλλά βασικοί κανόνες:
Χρησιμοποιούμε σακούλες για τα απορρίµµατα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών υγείας που ξεθάβονται από ζώα, και δεν τις παρατάµε δίπλα σε κάδους.
Καθορίζουμε πού θα είναι η «τουαλέτα» και σκάβουµε λάκκους τουλάχιστον 15 εκ. κάθε φορά.
Αποφεύγουμε τη χρήση έστω και βιοδιασπώµενων σαµπουάν και σαπουνιών γιατί έτσι ρυπαίνουν τη θάλασσα, τη λίµνη, ή το ποτάµι. Φέρνουμε μαζί ή κατασκευάζουμε αυτοσχέδια τασάκια για τις γόπες των τσιγάρων.
Το βασικότερο είναι η παραλία να μένει στην ίδια κατάσταση που τη βρήκαµε, και αν γίνεται, καλύτερη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις