Οι ισορροπίες στα εξοπλιστικά και η λίστα του Μαξίμου
Το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του in, έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίστα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου να έχει σαφή ενημέρωση και ο πρωθυπουργός. Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις
«Οι LοA (Letter of Acceptance) για τα 20+20 μαχητικά F-35, αλλά και για 6 νέα C-130J και 2 μεταχειρισμένα, είναι σε αναμονή από το αρμόδιο γραφείο αμυντικής συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη συμβασιοποίηση των πολύ σημαντικών αυτών προγραμμάτων.
Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, σχεδιασμός για τη μελλοντική δομή του υφίσταται και είναι δυναμικός. Εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία ναυπήγησης των 3 νέων φρεγατών FDI στη Γαλλία, η οποία μάλιστα υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Εξετάζεται αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι η option για μία επιπλέον φρεγάτα, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων κορβετών», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στα «ΝΕΑ» αναφορικά με το πού βρίσκονται οι απαντήσεις από τις ΗΠΑ τόσο για τα F- 35 αλλά και για τα C-130, καθώς και το σχεδιασμό που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και ενδεχόμενη στροφή στα υπό απόσυρση στις ΗΠΑ πλοία LCS.
Η λίστα
Σύμφωνα με πληροφορίες του in το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίστα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου να έχει σαφή ενημέρωση και ο πρωθυπουργός. Με τα εξοπλιστικά να έχουν μετατραπεί ήδη σε ένα διπλωματικό χαρτί για την Αθήνα, που επιδιώκει οι συμβάσεις να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες αμυντικές συνεργασίες.
Η Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι πλέον όλοι υπογραμμίζουν το ρόλο της Τουρκίας, που δείχνει να κάνει μία σημαντική στροφή προς τη Δύση. Με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τα ελληνοτουρκικά άλλωστε συνδέονται και με την ενότητα της Συμμαχίας, που αμφισβητήθηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα, δεδομένης της στάσης της Άγκυρας τόσο απέναντι στην Αθήνα, αλλά όχι μόνο. Αφού το βασικό πρόβλημα παραμένει η ένταξη της Σουηδίας.
Σε αυτό το πλαίσιο τα εξοπλιστικά δείχνουν να γίνονται ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί και για την Ουάσιγκτον, που επίσης θέλει να διατηρήσει ισορροπίες.
Με το θέμα της Σουηδίας να συνδέεται ήδη με τα τουρκικά F-16.
Απαντήσεις
Και την ημερομηνία της απελευθέρωσης της LoA για τα ελληνικά F-35 – σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις – να μην αποκλείεται να βρεθεί κοντά στις αποφάσεις και για τα τουρκικά F-16 από τις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα η ημερομηνία που οι ΗΠΑ θα δώσουν την επίσημη απάντηση τους στην Αθήνα για τα F-35, η οποία θεωρείται ειλημμένη, δεν μπορεί να προβλεφθεί έλεγαν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η όποια καθυστέρηση δεν είναι ανησυχητική.
Αντίθετα η Άγκυρα που έχει σαφώς ανάγκη την αναβάθμιση του στόλου των F-16 που διαθέτει, καθώς και την απόκτηση νέων ακόμα δεν έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Για τις ΗΠΑ ωστόσο είναι σημαντικός ο σχεδιασμός και για να μην υπάρξει δοθούν αφορμές για υπονόμευση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Με ορίζοντα και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο.
Πλεονάζον υλικό
Στους στόχους που έχει βάλει η Αθήνα και βρίσκεται – όπως όλα δείχνουν – σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον είναι να επιδιώξει να πετύχει την εξασφάλιση πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ, ανάλογα και με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
Τα δύο μεταχειρισμένα C-130 θα δοθούν με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα ενώ ερώτημα είναι τι άλλο θα ενταχθεί σε αυτή τη λίστα και τι κόστος θα έχει όχι τόσο για την απόκτηση του, όσο για τη συντήρηση και την ενδεχόμενη επισκευή ή αναβάθμιση του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις