Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Ο Ιούλιος σηματοδοτεί το κλείσιμο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος

Ανοδικά εκτιμάται πως κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, σε επίπεδο Ευρωζώνης  συνείχθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών αν και με αργό ρυθμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος στην έρευνα της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση, από το αναθεωρημένο 2,8% τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην αποκλιμάκωση που έχει επιδοθεί από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά -1%.

Αν εξαιρεθεί ένα μικρό διάλειμμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 όπου υπήρξε μια υποχώρηση σε ετήσια βάση της τάξεως του 0,3% και 0,1% αντίστοιχα, οι τιμές καταναλωτή έβαιναν μειούμενες για 10 διαδοχικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εθνικός πληθωρισμός βάσει της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 1,8%. Παραδοσιακά, το ποσοστό του εθνικού πληθωρισμού είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Eurostat. Αν επαληθευτεί η παράδοση αυτή και τον Ιούλιο, τότε ο εθνικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε ένα εύρος μεταξύ 2,5% και 2,8%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός συνέχισε την καθοδική του πορεία διαμορφούμενος στο 5,3% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, από 5,5% τον Ιούνιο σε εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε την ελάχιστη αρνητική μεταβολή της τάξεως του -0,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος στο 5,5% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 5,4%.

Οι «πρωταθλήτριες» χώρες και οι «κερδισμένες»

Στη Σλοβακία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1%. Ακολουθεί η Κροατία με ποσοστό 8,1%, η Λιθουανία (7,1%) και η Αυστρία (7%).

Στον αντίποδα, στο Βέλγιο καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό της τάξεως του 1,6%, όπως και στο Λουξεμβούργο (2%) και στην Ισπανία (2,1%).

Υψηλές πτήσεις των τροφίμων για άλλο ένα μήνα

Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν στα ύψη για άλλο ένα μήνα, καθώς και τον Ιούλιο ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων και των ποτών ενισχύθηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας στις οποίες οφείλεται η έκρηξη του πληθωρισμού, κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 6,1%. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ αυτές των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 5%.

Πηγή: OT.GR

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024