Καύσωνες: Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες; Τι λέει η επιστήμη
Πέντε απλές συμβουλές για να αντέξετε τα κύματα ζέστης.
Μεγάλο τμήματα της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας πλήττονται αυτή την περίοδο από καύσωνες, καθώς ο Ιούλιος θα είναι όπως φαίνεται ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
Με την κλιματική αλλαγή να κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, πιο έντονους και πιο παρατεταμένους, η προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Ακόμα και όσοι δεν έχουν συνηθίσει την ακραία ζέστη μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να την αντέχουν περισσότερο. «Το ανθρώπινο σώμα είναι αξιοθαύμαστο» λέει στην Washington Post o Στέφαν Ουίτ, γιατρός του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που ειδικεύεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης στη δημόσια υγεία.
«Το σώμα μας είναι καλά προσαρμοσμένο ώστε να εγκλιματίζεται στη ζέστη κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες» διαβεβαιώνει.
Ο εγκλιματισμός όμως απαιτεί χρόνο και η απότομη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά όταν συνδυάζεται με φυσική άσκηση.
Η καλύτερη τακτική είναι η συχνή, σύντομη έκθεση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας και η σταδιακή αύξηση του χρόνου παραμονής, τόνισε ο Λάρι Κένεϊ, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Η επαναλαμβανόμενη, ελεγχόμενη έκθεση πυροδοτεί φυσιολογικές προσαρμογές που αυξάνουν την αντοχή στη ζέστη και μειώνουν τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας, εξήγησε.
Μια πρώτη αλλαγή είναι η αύξηση του όγκου του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν καταπονείται τόσο και το σώμα διαθέτει αρκετά υγρά για εφίδρωση, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ο σταδιακός εγκλιματισμός αυξάνει την εφίδρωση, μειώνει την απώλεια ηλεκτρολυτών και κρατά την καρδιακή συχνότητα σε χαμηλά επίπεδα, ανέφερε ο Κένεϊ.
Για να εγκλιματιστεί κανείς πλήρως απαιτείται συνήθως διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων, είπε.
Η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η ηλικία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Οι ειδικοί όμως έχουν μερικές συμβουλέςν α δώσουν:
Πάρτε το με το μαλακό: Για όσους δεν είναι καθόλου προσαρμοσμένοι και δεν βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση, ο Κένεϊ συνιστά έκθεση 10-15 λεπτών την πρώτη ημέρα με προσθήκη πέντε επιπλέον λεπτών κάθε μία ή δύο ημέρες. Η έντονη σωματική άσκηση αντενδείκνυται.
Κινηθείτε: Η ήπια σωματική άσκηση είναι σημαντική προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της σταδιακής έκθεσης, είπε η Ρεμπέκα Στερνς του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.
Ακούστε το σώμα σας: Καταφύγετε σε κλιματιζόμενο χώρο αν δεν νιώθετε καλά. Υπάρχουν επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας στα οποία δεν μπορεί κανείς να προσαρμοστεί όσο υγιής κι αν είναι. Όταν για παράδειγμα η σχετική υγρασία φτάνει το 100, η μέγιστη ανεκτή θερμοκρασία είναι 31 βαθμούς Κελσίου.
Ξεκουραστείτε: Θυμηθείτε ότι το σώμα σας χρειάζεται μια περίοδο ανάπαυσης για να συνέλθει από το θερμικό στρες, ιδανικά με τον ύπνο σε δροσερό περιβάλλον. Χωρίς ενδιάμεση ανάπαυση, ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης θα είναι μεγαλύτερος την επόμενη φορά.
Και μια τελευταία συμβουλή: ο κλιματισμός δεν είναι εχθρός σας.
«Πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι η συστηματική παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους αποτελεί αρνητική προσαρμογή στους καύσωνες» είπε ο Κένεϊ.
«Είναι όμως ο ασφαλέστερος τρόπος να περάσει κανείς τους καύσωνες, και σίγουρα είναι εφικτό να περνά κανείς τον περισσότερο χρόνο του σε κλιματιζόμενους χώρους και παρόλα αυτά να εγκλιματίζεται στη ζέστη βγαίνοντας περιοδικά έξω».
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου