Νεκτάριος Ταβερναράκης: Νέες διακρίσεις για τον πρόεδρο του ΙΤΕ
Ο καθηγητής εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Διπλή ακαδημαϊκή διάκριση για τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ο οποίος εκλέχθηκε μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών όσο και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας.
Στην πρόσφατη γενική της Συνέλευση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών (EurASc), εξέλεξε ομόφωνα τον καθηγητή. Νεκτάριο Ταβερναράκη μέλος της στην τάξη της Ιατρικής και των Επιστημών Ζωής.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας, ο ιδιαίτερα τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε ευρωπαίους επιστήμονες της που έχουν διακριθεί παγκοσμίως για τη συνεισφορά τους στην προαγωγή της επιστήμης και της διεπιστημονικής συνεργασίας.
Ένας από τους στόχους της Ακαδημίας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία των μελών της ως συμβούλων ευρωπαϊκών φορέων, με σκοπό τη βελτίωση της έρευνας, των τεχνολογικών εφαρμογών και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Ταβερναράκη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023, στη Μαδρίτη.
Μια ακόμα τιμητική διεθνής διάκριση για τον καθηγητή έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Χάλε της Γερμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εισδοχής του ως εκλεγμένου μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας στην τάξη των Νευροεπιστημών.
Ο κ. Ταβερναράκης είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται μέλος της Leopoldina στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών, έχοντας διανύσει μια επιστημονική πορεία με ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης.
H Ακαδημία αριθμεί περί τα 1.600 μέλη, εκ των οποίων τα 187 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι επίσης, μέλος του Αμερικανικού Οργανισμού για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA), της Academia Europaea, καθώς και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Βιογραφικό
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης.
Είναι ο ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT), ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), και Διευθυντής του ΙΜΒΒ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, της μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.
Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.
Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί διεθνώς και υποστηρίζεται με εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές (Advanced Investigator Grant), και χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας (Proof of Concept Grant) του ERC. Έχει επίσης τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Βραβείο Helmholtz International Fellow Award, το Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, και το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις