Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Πως η ακραία ζέστη πλήττει τους εργαζομένους και γονατίζει την οικονομία

Καύσωνας: Πως η ακραία ζέστη πλήττει τους εργαζομένους και γονατίζει την οικονομία

Μειωμένη παραγωγικότητα, κατεστραμμένες σοδειές και υψηλότερη θνησιμότητα είναι μόνο μερικές από τις προβληματικές συνέπειες της ακραίας ζέστης

Χωρίς τέλος οι πληγές στη νότια Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στο μεγαλύτερο τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου από την ακραία ζέστη.

Μετά τις μαινόμενες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες και οι πρωτοφανείς ξηρασίες θα έρθουν για να επιβαρύνουν τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αυτός ο φαύλος κύκλος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα φέρει σε βάθος χρόνου μείωση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, περισσότερες κατεστραμμένες σοδειές, υψηλότερη θνησιμότητα, προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές και βουτιά στις πολυπόθητες επενδύσεις, συμπεραίνει πρόσφατη έκθεση του Centre for Economic Policy Research.

«Βασίζουμε τις οικονομίες μας και όλες τις σχετικές αποφάσεις στο κλίμα του παρελθόντος», λέει ο Τζάστιν Μανκίν, κλιματολόγος από το πανεπιστήμιο Dartmouth στους New York Times. «Από εδώ και στο εξής όλα θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τα όσα ανησυχητικά ξετυλίγεται μπροστά μας το φετινό καλοκαίρι».

Τα χειρότερα έρχονται

Να σημειωθεί ότι ακαδημαϊκή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο προαναφερόμενο πανεπιστήμιο τον περασμένο χρόνο, διαπίστωσε ότι οι καύσωνες, που προκλήθηκαν από την αλλαγή του κλίματος λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο 21 ετών από τη δεκαετία του 1990.

Η υπερβολική ζέστη «πλήττει την ανάπτυξή μας», λέει η Κάθι Μπόμαν ΜακΛεόντ, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. «Καταρρακώνει τις οικονομίες μας… τα κτίρια λυγίζουν, τα μετρό κλείνουν, τα εστιατόρια κατεβάζουν ρολά», προσθέτει η ίδια.

Τα κόστη αυτά όμως φαίνεται ότι θα είναι σταγόνα στο ωκεανό μπροστά σε αυτά που θα φέρουν οι επόμενες ακόμα πιο ζεστές δεκαετίες. «Η ακραία ζέστη είναι μια από τις πολύ σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Νταν Γιόργκενσεν, υπουργός κλίματος της Δανίας. «Τα τραγικά νέα είναι ότι η κατάσταση εκτιμάται πως θα χειροτερέψει».

Η Λίντα Ρέσλερ καθαρίζει καμπίνες αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ στις ΗΠΑ, όπου η θερμοκρασία αυτές τις μέρες έφτασε και ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου για 20 συνεχόμενες μέρες. Αυτή την εβδομάδα ενώ σκούπιζε ένα τραπέζι έχασε για λίγο τις αισθήσεις της από τη ζέστη.

Ο καυτός Ιούλιος των εργαζομένων

«Σου στραγγίζει τον εγκέφαλο αυτή η ζέστη, σε κυριεύει και επηρεάζει τη λειτουργία του μυαλό σου», δήλωσε η ίδια όταν συνήλθε, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας αμερικανικής εφημερίδας.

Η προαναφερθείσα είναι μόνο μία από τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να βγάλουν τα προς το ζην σε θερμοκρασίες, που έχουν σπάσει κάθε υψηλό ρεκόρ.

Για του λόγου το ασφαλές, τον φετινό Ιούλιο, που χαρακτηρίστηκε ο πιο ζεστός της τελευταίας 10ετίας, τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι κατέρρευσαν και έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του καύσωνα στην Ευρώπη.

«Τις περισσότερες φορές, έχεις πονοκεφάλους λόγω της ζέστης», εξηγεί στους New York Times ο Ναβίντ Καν, οδηγός μηχανής ταχυφαγείου στο Μιλάνο. «Αν έχεις μια κανονική δουλειά, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα μέσα στη ζέστη για να πάρεις μια ανάσα. Αν εγώ κάνω διάλειμμα, τι θα φάει ο κόσμος», διερωτάται η συνάδελφος του Έμα Μπούμπολα.

Το μπαλάκι στους εργοδότες

«Τον περασμένο μήνα, είχα πυρετό και πόνο σε όλο μου το σώμα », συμπληρώνει ένας συνάδελφος τους, που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, από τη μακρινή την Ινδία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισάμ Γκενέντι, εργαζόμενος σε υπαίθριο πάρκινγκ από το Ντουμπάι, που θα φιλοξενήσει φέτος τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος δηλώνει ότι μετά το μεσημέρι και μέχρι τις 3 – 3.30μ.μ. απλά δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, όπως η Ρέσλερ στο Φοίνιξ, κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη, εξαιτίας της ασφάλτου, που επιτείνει την ήδη ακραία ζέστη και λόγω των επαγγελματικών τους στολών, που δεν αποτελούνται από ελαφρά ρούχα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργοδότες της προαναφερόμενης δεν της επιτρέπουν να έχει μαζί της νερό, οπότε εκείνη ξεδιψά από τα μισογεμάτα μπουκαλάκια που αφήνουν πίσω τους οι επιβάτες του αεροσκάφους.

Στόχος η παραγωγικότητα

Νέα έρευνα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες, παθαίνουν πιο εύκολα ατυχήματα, είναι πιθανότερο να βλάψουν τους εαυτούς τους ή ακόμα και τους συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Φλουρή, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το πως η ζέστη επηρεάζει την παραγωγικότητα και τους τρόπους που αυτή μπορεί να προστατευτεί, προτείνει σε όλους τους εργοδότες να επιτρέπουν στο εργατικό τους δυναμικό διαλλείματα, όποτε του ζητούνται, «γιατί ο εγκέφαλος δίνει σήμα όταν το σώμα χρειάζεται ξεκούραση».

Άλλοι τρόποι, για τον ίδιο σκοπό, είναι η αναδιάταξη των βαρδιών, ώστε να αποφευχθεί η εργασία τις πιο ζεστές ώρες, η παροχή άφθονου νερού για τους εργαζομένους, ακόμα και η αλλαγή των στολών τους σε ρούχα με υφάσματα και χρώματα που κρατούν τη ζέστη μακριά.

Κι ενώ τα μέτρα αυτά μπορεί να φαίνεται ότι θα αυξήσουν το κόστος για τους εργοδότες, στην πραγματικότητα το τελευταίο θα ισορροπήσει η αύξηση της παραγωγικότητας τους.

Η νέα προτεραιότητα των σωματείων

Αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους εργαζόμενους, προέβλεψε ότι έως το 2030, το 2% των συνολικών ωρών εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα χάνεται κάθε χρόνο, είτε επειδή θα επικρατεί αφόρητη ζέστη για εργασία, είτε επειδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ρίξουν κατά πολύ τους ρυθμούς τους για να τα καταφέρουν

Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα στις πόλεις κινδυνεύουν από την υπερβολική ζέστη, ένας αριθμός που αναμένεται να 8πλασιαστεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Σάσιν Μπόιτ, διευθυντή κλιματικής ανθεκτικότητας στο δίκτυο C40, που έχουν δημιουργήσει δήμαρχοι, οι οποίοι πιέζουν για περιβαλλοντική δράση εδώ και τώρα.

Με φόντο τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, δεν αποτελεί έκπληξη που το ζήτημα της ακραίας ζέστης αποτελεί τη νέα προτεραιότητα των εργατικών σωματείων.

Στη Νότια Καλιφόρνια, για παράδειγμα, μια ομάδα 84 εργαζομένων στον τομέα μεταφορών της Amazon κατέβηκαν σε απεργία, μέχρις ότου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα φορτηγά θα έχουν κλιματισμό, που θα κρατούν ανοιχτό σε όλες τις διαφρομές τους.

Ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων

«Οι συνέπειες αυτής της ακραίας ζέστης είναι πέρα από ότι έχει φανταστεί ο καθένας μας», δηλώνει η Μαίρη Κέι Χένρι, πρόεδρος της International Union Employees Service. Οι εργαζόμενοι, όπως τόνισε η ίδια, «είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα, άσχετα από την κακή ή ακόμα χειρότερη πρόγνωση του καιρού».

Ωστόσο, είναι ελάχιστες οι χώρες στον κόσμο που έχουν σε ισχύ κανονισμούς για την προστασία των εργαζομένων από την υπερβολική ζέστη.

Στις ΗΠΑ κάποιες πολιτείες έχουν προχωρήσει στη ψήφιση τέτοιων μέτρων, όμως στο Τέξας πρόσφατα πέρασε νόμος, που αφαιρεί από ορισμένους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να κάνουν διαλείμματα για να πιούν νερό.

Ο αντίκτυπος της υπερβολικής ζέστης στους εργαζόμενους αποτελεί «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει ο οικονομολόγος του περιβάλλοντος, Σούρο Ντασγκούπτα. «Το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα (που) διαβρώνεται», καταλήγει ο ίδιος για να υπογραμμίσει ότι ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι κυβερνήσεις.

Must in

Γιατί το Καμπ Νόου έχει προβλήματα με την άδεια λειτουργίας!

Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανακαίνιση στο Καμπ Νόου, αφού δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στη φυσική έδρα της!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο