Μας κάνει ο ύπνος και η διατροφή μας λιγότερο… ελκυστικούς;
Αναλυτής προσώπου εξηγεί γιατί όσο μεγαλώνουμε η εικόνα μας γίνεται… λιγότερο ελκυστική
Πολλοί έχουν στο μυαλό τους ότι η ηλικία αλλοιώνει την εμφάνιση, με τρόπο όχι πολύ κολακευτικό. Ένας αναλυτής προσώπου επιβεβαιώνει ότι η εικόνα των ανθρώπων όντως γίνεται λιγότερο ελκυστική με την πάροδο του χρόνου αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη γήρανση.
Αν εξαιρέσει κανείς τα χιλιάδες στερεότυπα αυτής της προσέγγισης –για το ποιος θα κρίνει κάτι ως «άσχημο» και το ότι απαγορεύεται να γερνάμε άσχημα- τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σημερινού ανθρώπου έχουν διαφορές από αυτά παλαιότερων γενιών και υπάρχει εξήγηση.
Σύμφωνα με τον Shafee Hassan, ιδρυτή της εταιρείας συμβουλών αισθητικής προσώπου QOVES, «το πρόσωπο του μέσου ανθρώπου αλλάζει λόγω των διατροφικών συνηθειών, του ύπνου, των ρύπων και άλλων παραγόντων».
Ο Hassan αποφάσισε να μιλήσει για την ελκυστικότητα του προσώπου απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στο TikTok σχετικά με το γιατί στις «παλιές επετηρίδες των γυμνασίων οι άνθρωποι ήταν τόσο ελκυστικοί, τους έριχναν κάτι στο νερό;». Η απάντηση του αναλυτή είναι ότι στην πραγματικότητα οι έφηβοι της δεκαετίας του ’50 φαίνονται «μεγαλύτεροι» από τους σημερινούς εφήβους γιατί τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ήταν πιο σχηματισμένα.
@qovesstudio The average person’s face is becoming increasingly disadvantaged by modern diets, sleeping patterns, pollutants and orofacial habits creating a greater inequality in ‘the attractives’ vs ‘the unattractives’ #looks #psychology #aesthetics #qoves #orthodontics ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design
Η functional matrix hypothesis
«Υπάρχουν πολλαπλές θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αυτή που βγάζει πιο πολύ νόημα, τουλάχιστον για μένα, παρουσιάζεται στο Contemporary Orthodontics από τον ορθοδοντικό Γουίλιαμ Πρόφιτ και τους συναδέλφους του, και είναι γνωστό ως functional matrix hypothesis» λέει ο Hassan.
Το functional matrix hypothesis εισήχθη ως έννοια από τον Melvin L. Moss τη δεκαετία του 1960 και εξηγεί –μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου.
Ο αναλυτής παρουσιάζει στο βίντεό του στο TikTok, που έχει πάνω από 3 εκατομμύρια views, τις φωτογραφίες ενός κοριτσιού με υποανάπτυκτη γνάθο, εξηγώντας ότι μια μακροχρόνια λοίμωξη των ιγμορείων επηρέασε την ανάπτυξη της κάτω γνάθου, καθώς αναπνέει από το στόμα και δεν το κρατάει αρκετά κλειστό, για να «αναπτυχθεί σωστά η γνάθος».
«Δεδομένου ότι το 70% του δυτικού κόσμου έχει κάποιου είδους δυσμορφία, εξηγείται ίσως γιατί τα πρόσωπα γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικά όσο περνάει ο καιρός» κατέληξε ο Hassan.
Οι αντιδράσεις στο TikTok
Πάντως αρκετοί από τους χρήστες του TikTok δεν πείστηκαν, όπως αναφέρει η New York Post, δεν πείστηκαν από τη θεωρία του Hassan και ένας εξ αυτών έγραψε ότι «η μόδα, η ποιότητα των φωτογραφιών και παράγοντες όπως το κάπνισμα είναι αυτοί που έκαναν τις παλιότερες γενιές να μοιάζουν μεγαλύτερες από την ηλικία τους»
Κάποιος άλλος στάθηκε στο ότι συνδέουμε το χτένισμα με την ηλικία αλλά ένας οδοντίατρος επιβεβαίωσε τη θεωρία του αναλυτή προσώπου.
- Ροβανιέμι: Από το σκοτάδι στο φως – Η ιστορία της αναγέννησής του
- Μαρούσι: Βίντεο ντοκουμέντο από συμπλοκή ανηλίκων στο σταθμό του ΗΣΑΠ – Στο νοσοκομείο δύο 15χρονοι
- Η Beyoncé ανεβάζει στη σκηνή την κόρη της Blue Ivy στο ντεμπούτο του «Cowboy Carter»
- Καζακστάν: «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Καζακστάν: Σοκ προκαλεί ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – «Δεν μπορώ να εκτελέσω περιστροφή»
- Κακοκαιρία: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες