Κρήτη: Νεαροί γύπες πέφτουν αφυδατωμένοι από τις φωλιές λόγω της ζέστης
Η έλλειψη νερού αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Τουλάχιστον 18 νεαρά όρνια που βρέθηκαν εξαντλημένα σε περιοχές της Κρήτης και κινδύνευαν να πεθάνουν από δίψα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο κέντρο περίθαλψης της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, η οποία ζητά να τοποθετηθούν ποτίστρες για την προστασία του είδους που βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης στην Κρήτη.
Το φαινόμενο καταγράφεται κάθε χρόνο, φέτος όμως πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του καύσωνα, δήλωσε στο in.gr η πρόεδρος της ANIMA Μαρία Γανωτή. «Κάθε μέρα έρχονται κι άλλα» είπε.
«Δεκάδες αφυδατωμένα γυπάκια, νεαρά φετινά, πέφτουν εξαντλημένα και πολλά πεθαίνουν» ανέφερε η οργάνωση με ανάρτηση στο Facebook.
«Τα τυχερά τα βρίσκουν έγκαιρα πολίτες και ενημερώνουν τα δασαρχεία. Μέσα σε μια εβδομάδα έφτασαν στην ΑΝΙΜΑ δεκαπέντε από αυτά και λαμβάνουν εντατικά θεραπεία με ηλεκτρολύτες. Θα συνεχίσουν πιστεύουμε να έρχονται όλον τον Αύγουστο».
Το όρνιο (Gyps fulvus), ένα από τα τέσσερα είδη γύπα στην Ελλάδα, είναι ημερόβιο πτωμαγοφάγο πτηνό που κινδυνεύει από την έλλειψη τροφής, τους λαθροθήρες και την κατανάλωση νεκρών ζώων που περιέχουν τοξικά σκάγια από μόλυβδο ή έχουν δηλητηριαστεί με φόλες.
Με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 2.8 μέτρα, είναι από τα πλέον μεγαλόπρεπα πτηνά της Ελλάδας, η οποία φιλοξενούσε κάποτε μεγάλους πληθυσμούς. Τον 20ό αιώνα το είδος εξαφανίστηκε από τα περισσότερα νησιά και το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.
Μελέτη του 2005 εκτιμούσε ότι μόνο 1.000 όρνια απέμεναν στην Κρήτη και άλλα 60 στη Νάξο.
Η έλλειψη νερού αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» τόνισε η κ. Γανωτή.
«Πρέπει να τοποθετηθούν ποτίστρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις