11 Ινδές καθαρίστριες κέρδισαν λαχείο 1,2 εκατομμύρια – Το είχαν πάρει ρεφενέ
Τον Ιούνιο, 11 γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα από την πολιτεία Κεράλα της νότιας Ινδίας συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν ένα λαχείο.
Την περασμένη εβδομάδα, με μεγάλη χαρά, αυτές οι 11 γυναίκες, ανακάλυψαν ότι είχαν κερδίσει το τζακ ποτ των 100 εκατομμυρίων ρουπιών (1,2 εκατομμύρια δολάρια).
Οι γυναίκες ανήκουν σε μια ομάδα που συλλέγει μη βιοδιασπώμενα απόβλητα από τα νοικοκυριά της πόλης Parappanangadi στην περιοχή Malappuram της Κεράλα. Συνήθως παίρνουν περίπου 250 ρουπίες την ημέρα και περιστασιακά ένα μερίδιο από τα χρήματα που κερδίζει η τοπική εταιρεία από την πώληση των διαχωρισμένων απορριμμάτων που συλλέγουν.
Δείτε το βίντεο
Τα χρήματα, λένε με ειλικρίνεια, δεν είναι αρκετά για να τα βγάλουν πέρα. Οι περισσότερες από τις γυναίκες έχουν δανειστεί χρήματα και έχουν πάρει δάνεια για την εκπαίδευση των παιδιών τους και για τα έξοδα του σπιτιού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενίοτε ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν ένα λαχείο, κυνηγώντας την τύχη τους.
Τζόγος με την εποπτεία του κράτους
Η λοταρία είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομη σε πολλά ινδικά κρατίδια, αλλά η ίδια η κυβέρνηση της Κεράλα διεξάγει ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα – οι ιδιωτικές λοταρίες απαγορεύονται στο κρατίδιο.
«Μια φορά, κερδίσαμε ένα βραβείο 1.000 ρουπίων και το μοιραστήκαμε» λέει η Radha, η οποία αγοράζει συνήθως λαχεία για την ομάδα.
Τον περασμένο μήνα, η ομάδα αποφάσισε να αγοράσει έναν λαχνό 250 ρουπίων για μια λαχειοφόρο αγορά που θα κλήρωνε στους μουσώνες (οι λαχειοφόρες αγορές με υψηλό βραβείο εκδίδονται για ειδικές περιστάσεις, όπως οι γιορτές).
Η Kuttimalu, 72 ετών, λέει ότι αρχικά στεναχωρήθηκε όταν η Radha συγκέντρωνε τα χρήματα επειδή δεν μπορούσε να προσφέρει το ποσό που της αναλογούσε.
«Τότε η Cherumannil Baby (ένα άλλο μέλος της ομάδας) μου είπε ότι είχε 25 ρουπίες και ήταν πρόθυμη να μου δανείσει τα μισά για το λαχείο» λέει στο BBC.
Έτσι, οι δύο γυναίκες έβαλαν από 12,5 ρουπίες η καθεμία για το μερίδιό τους στο εισιτήριο, ενώ οι άλλες εννέα γυναίκες πλήρωσαν από 25 ρουπίες η καθεμία.
Τέταρτη φορά τυχερές
«Συμφωνήσαμε ότι θα παίρναμε ίσο μερίδιο αν κερδίζαμε κάτι» λέει η Kuttimalu. «Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό!».
Οι γυναίκες έμαθαν ότι είχαν κερδίσει μια μέρα μετά την κλήρωση, όταν μια από αυτές ζήτησε από τον σύζυγό της να ελέγξει τα αποτελέσματα.
«Αυτή είναι η τέταρτη φορά που αγοράζουμε λαχνό για το μεγάλο έπαθλο» λέει η Radha. «Είμαστε τέταρτη φορά τυχερές!».
Η Baby, 62 ετών, λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι η ομάδα πέτυχε το τζακ ποτ.
«Η τύχη δεν ήταν ποτέ με το μέρος μου» λέει. Το σπίτι της παρασύρθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κεράλα το 2018. Τώρα σχεδιάζει να χτίσει ένα σπίτι και να εξοφλήσει τα χρέη της.
Άλλες γυναίκες της ομάδας έχουν επίσης παρόμοιες ιστορίες να μοιραστούν.
Επιτέλους, η τύχη χαμογέλασε
Η Bindu, 50 ετών, έχασε τον σύζυγό της πέρυσι από νεφρική ανεπάρκεια. Η οικογένεια δεν μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα για τη μεταμόσχευσή του.
«Συνήθιζε να αγοράζει λαχεία με τα χρήματα που κρατούσαμε για την αιμοκάθαρση» λέει. «Μας άφησε χωρίς να τελειώσει την κατασκευή του σπιτιού μας. Τώρα πρέπει να το ολοκληρώσω εγώ».
Η Bindu θέλει να ξοδέψει τα χρήματα για την εκπαίδευση της 15χρονης κόρης της, ώστε να μπορέσει να βρει μια καλή δουλειά.
Η Lakshmi, 49 ετών, λέει ότι μόλις το βράδυ πριν από τη νίκη τους στο λαχείο, η οικογένειά της ανησυχούσε για το μέλλον τους. Ο σύζυγός της, οικοδόμος, δυσκολευόταν να βρει δουλειά λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Το ζευγάρι είναι ανακουφισμένο που μπορεί τώρα να ξοδέψει τα χρήματα για τις σπουδές της κόρης του.
Η Leela, 56 ετών, ανησυχούσε για το πώς θα πλήρωνε την εγχείρηση της κόρης της. «Είχα ήδη δανειστεί χρήματα για τον γάμο της, παίρνοντας δάνειο με εγγύηση το σπίτι μου» λέει.
Μετά την καταβολή των κρατικών φόρων, η ομάδα θα λάβει 63 εκατ. ρουπίες.
Εκτός από τη συλλογή απορριμμάτων, οι γυναίκες βοηθούν επίσης στην κατασκευή δημόσιων τουαλετών και εγκαταστάσεων για την απόρριψη των απορριμμάτων, λέει ο KT Balabhaskaran, διευθυντής της Suchitwa Mission, του οργανισμού που συντονίζει αυτές τις προσπάθειες σε όλη την πολιτεία.
Την Παρασκευή, μια μέρα μετά τη νίκη που τους άλλαξε τη ζωή, οι 11 γυναίκες έφτασαν στο γραφείο του οργανισμού όπως πάντα για να συνεχίσουν το έργο τους.
«Αποφασίσαμε ένα πράγμα» λέει η Leela. «Δε θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά, γιατί αυτή η συλλογικότητα ήταν που μας έφερε την ευημερία».
*Με στοιχεία από bbc.com
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια