Τα δικαιώματα των γυναικών στη Βουλγαρία αιμορραγούν μέσα από 400 χαρακιές
Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 15 βουλγαρικές πόλεις μετά την επίθεση με μαχαίρι σε μια 18χρονη.
Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των γυναικών, έπειτα από ανήκουστη δικαστική απόφαση, η οποία αθώωσε δράστη έμφυλης βίας.
Συγκεντρώσεις κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, κάτι που δεν είναι τόσο σύνηθες στη χώρα, σημειώθηκαν τόσο στη Σόφια άλλα και σε άλλες μικρότερες πόλεις.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν μια υπόθεση κατά την οποία 18χρονη δέχθηκε επίθεση πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με την καταγγελία της, ο πρώην φίλος της της επιτέθηκε προκαλώντας της εκατοντάδες πληγές από μαχαίρι, για τις οποίες χρειάστηκε 400 ράμματα, της έσπασε τη μύτη και της ξύρισε τα μαλλιά.
Το δικαστήριο ωστόσο της πόλης Στάρα Ζαγόρα, που εκδικάζει την υπόθεση, χαρακτήρισε τα τραύματα ως «ελαφριά» και δεν διέταξε την κράτηση του 26χρονου.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη Δευτέρα μια δικαστική αναθεώρηση και καλύτερη προστασία των γυναικών, κρατώντας αφίσες που έγραφαν «Ούτε μια γυναίκα παραπάνω».
«Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος σαδισμός να χαρακτηρίζεται ως «ήπια σωματική βλάβη»… Η αντίδραση του δικαστηρίου είναι συγκλονιστική», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο διαδηλώτρια.
1/ Several thousands of citizens protest in #Bulgaria’s capital, #Sofia, calling for stronger measures to tackle violence against women after a recent attack on an 18-year-old woman in #StaraZagora caused unprecedented outrage.
Protests are held in over 15 cities. pic.twitter.com/uvu1jhJmVa
— Balkan Insight (@BalkanInsight) July 31, 2023
«Η παραδοσιακή ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία, η δυσλειτουργία των θεσμών πρέπει να αλλάξει. Έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά η κοινωνία πρέπει να εμπλακεί», είπε ένας διαδηλωτής.
Bulgarians protesting a violent attack on an 18 year old woman by her boyfriend and against the deficiencies of rule of law in Bulgaria. So proud of the Bulgarian civil society pushing tirelessly against so many injustices in the EU’s poorest (read: robbed blind) member country. pic.twitter.com/CgHhXNacGk
— Aneta Stefanova (@aneta_stefanova) July 31, 2023
Ατιμώρητος ο πόνος και η φρίκη
Σε δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ, η οικογένεια του θύματος είπε ότι εξακολουθεί να αναρρώνει, είναι σε δύσκολη ψυχική κατάσταση και δεν θέλει να μιλήσει για την εμπειρία.
Τα γεγονότα γύρω από την επίθεση άνοιξαν το δρόμο για πολυάριθμες επικρίσεις για το πώς αντιμετώπισαν την υπόθεση όλα τα θεσμικά όργανα.
«Είμαστε τρομοκρατημένοι που κατατέθηκαν 400 ράμματα και μια σπασμένη μύτη ως «ελαφριά σωματική βλάβη», ανέφερε το Bulgarian Fund for Women.
«Αυτό στέλνει μόνο ένα μήνυμα σε όλα τα θύματα κακοποίησης ότι ο πόνος και η φρίκη που βιώνουν θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητα».
Τα εθνικιστικά μηνύματα
Η υπόθεση έρχεται λίγο μετά την υιοθέτηση τροποποιήσεων του νόμου κατά της ενδοοικογενειακής βίας, που αναμένεται να δει ένα βελτιωμένο σύστημα ένδειξης των εγκλημάτων με βάση το φύλο καθώς και τη συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και Προστασία της Οικογενειακής Βίας.
Ωστόσο, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανένδοτες ότι χρειάζονται περισσότερες βελτιώσεις καθώς οι τρέχουσες τροπολογίες δεν λαμβάνουν υπόψη σχέσεις στις οποίες δεν υπάρχει γάμος. Μια ανοιχτή επιστολή από 48 οργανισμούς, που υπεγράφη το Σάββατο, απαιτούσε περαιτέρω αλλαγές.
Περαιτέρω διαμάχη έχουν πυροδοτήσει οι φωτογραφίες του φερόμενου δράστη που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν τατουάζ με εθνικιστικά συνθήματα, σύμφωνα με το Balkan Insight.
Μια ανάλυση του BIRN το 2020 σημείωσε ότι παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό, η θεσμική απάντηση στη βία με βάση το φύλο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στη Βουλγαρία.
Σοκάρει ο αριθμός των γυναικοκτονιών
Δεκαοκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν, ύποπτα από άνδρες που γνώριζαν, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας, αλλά ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι ακόμα πιο υψηλός.
Η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα βασικό διεθνές κείμενο που στοχεύει στην προστασία των γυναικών από τη βία.
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε στη σύμβαση σε μια κίνηση που επεκτείνει ορισμένες υποχρεώσεις στα κράτη μέλη που αρνούνται να την επικυρώσουν.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ από το 2007, και άλλοι που δεν την έχουν επικυρώσει αντιτίθενται στη χρήση της λέξης «φύλο» στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
- Γάζα: Μια συμφωνία εκεχειρίας είναι «πολύ κοντά», υποστηρίζει ο Άντονι Μπλίνκεν
- Χάρι και Μέγκαν: Πέντε χρόνια μετά την έξοδο τους, τι έχασαν και τι κέρδισαν;
- Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Αποτροπιασμό» δηλώνουν οι δικηγόροι της μητέρας της Κυριακής Γρίβα
- ΗΠΑ: Προς δημοσίευση η έκθεση με τον ρόλο του Τραμπ στην επίθεση στο Καπιτώλιο
- Πρόβλημα στην Μπαρτσελόνα με Βέσελι – Δεν παίζει με τη Μονακό
- Ο Ομπαμεγιάνγκ θέλει να γίνει ηθοποιός