Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ξαπλώστρες vs ελεύθερων χώρων στα νησιά: Δήμαρχοι εξηγούν στο in τι ακριβώς συμβαίνει

Ξαπλώστρες vs ελεύθερων χώρων στα νησιά: Δήμαρχοι εξηγούν στο in τι ακριβώς συμβαίνει

Μπορούν να συνυπάρξουν οι ξαπλώστρες επιχειρήσεων με τους ελεύθερους χώρους στις παραλίες; Δήμαρχοι νησιών λένε στο in τι επικρατεί στα νησιά που διοικούν.

Άπλωνε τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα, λέει μια ελληνική παροιμία. Σε μια παράφραση της θα μπορούσε να έλεγε – άπλωνε την πετσέτα σου στο κενό χώρο που δημιουργούν οι ξαπλώστρες.

Μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή το «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο, αναφορικά με τις παραλίες και τον ελεύθερο χώρο που αφήνουν οι ξαπλώστρες, το in μίλησε με Δημάρχους από νησιά του Αιγαίου.

«Στην Πάρο υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες που λειτουργούν άψογα. Δυστυχώς γίνεται θέμα όπου υπάρχει αυθαιρεσία» δηλώνει στο in ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να αμαυρώνεται το νησί για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις πιστεύω. Εμείς πράττουμε σύμφωνα με το περιθώριο που μας δίνει ο νόμος. Αυτό το θέμα δεν είναι τωρινό. Εγώ προσωπικά εδώ και καιρό ζητάω να έχουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα να επιβάλλουν κυρώσεις όταν διαπιστώνονται αυθαιρεσίες.  Από τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σήμερα έχει δοθεί οδηγία διερεύνησης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το θέμα των πιθανών αυθαιρεσιών. Με εκείνους που διαδηλώνουν εμείς διαφωνούμε ως προς την αντιμετώπιση του θέματος. Για εμάς ο λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις περνάει στα αρμόδια όργανα σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος».

«Στην Μύκονο πριν από 2 χρόνια υπήρχε πρόβλημα στις παραλίες. Αφορούσε παλαιούς αιγιαλούς. Πλέον υπάρχει πλήρη τάξη στο νησί. Ο Δήμος έχει νοικιάσει κάποιους χώρους, η Κτηματική Υπηρεσία άλλους και υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι» δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός από την δική του πλευρά παραδέχθηκε πως υπάρχει αντίστοιχο ή σχεδόν αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό που συμβαίνει στην Πάρο: «Υπάρχουν και εδώ διαμαρτυρίες. Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη επιτροπή κατοίκων για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχουν ωστόσο διαδηλώσεις και τέτοια φαινόμενα. Στο νησί έχουν υπάρξει συλλήψεις και αυτόφωρα σε άτομα που έχουν τοποθετήσει, όπου έχει διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα, παράνομα ομπρέλες.

Μισθώθηκαν σε κάποια παλαβά σημεία χώροι. Εμείς ως δήμος κάνουμε δημοπρατήσεις έως 30 Ιουνίου, πρόστιμο δεν μπορούμε να βάλουμε σε περίπτωση που κάποιος κάνει κάτι που θεωρείται παράνομο, διαβιβάζουμε πρωτόκολλα. Να αναφέρουμε πως πλέον η Κτηματική  στη Νάξο έχει στελεχωθεί και λειτουργεί πολύ καλύτερα πια. Να διευκρινίσουμε πως εμείς δημοπρατούμε σημεία που έχουν λάβει την έγκριση της Κτηματικής, της Αρχαιολογίας και του Ο.Φ.Υ.Π.Ε.Κ.Α. Το πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν στη σειρά κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μέτρο. Να μην υπάρχει πλεονασμός. Να υπάρχουν κενά για να μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει την παραλία. Δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε για τέτοια πράγματα».

Η Δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου τόνισε στο in πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις παραλίες αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ενώ οι κρατήσεις πάνε καλά στα καταλύματα το μεγάλο πρόβλημα είναι στο κλάδο της εστίασης. Εκεί δεν υπάρχει κίνηση δυστυχώς. Η εστίαση πονάει. Αναφορικά με τις παραλίες του Δήμου η κατάσταση έχει ως εξής. Έχουμε κλασσικά τα τρία πόστα στο Μεγάλο Σίμο.

Για το ένα από αυτά δεν υπήρξε ενδιαφέρον στη δημοπρασία που διενεργήθηκε. Υπάρχουν λοιπόν 2 πόστα σε μια παραλία 2 χιλιομέτρων άρα υπάρχει μεγάλος ελεύθερος χώρος. Στο Μικρό Σίμο έχουμε 2 γειτνιάζοντα πόστα μόνο με απευθείας παραχώρηση, άρα και εκεί έχουμε πολύ ελεύθερο χώρο. Στην Παναγία έχουμε ένα πόστο μισθωμένο, επομένως και εκεί έχουμε χώρο. Ακόμη και εντός οικισμού στο Κοντογόνη, που και εκεί το κάθε κατάστημα νοικιάζει την προβολή του, είτε είναι εστιατόριο είτε επιχείρηση με ξαπλώστρες, το Υπουργείο Πολιτισμού έθεσε τους όρους του και ζήτησε να υπάρχει και ελεύθερος χώρος».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024