Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξι υποψήφιοι για μια θέση

Εξι υποψήφιοι για μια θέση

Συνέδριο μιας ημέρας στις 2 Σεπτεμβρίου, που αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την κομματική ηγεσία, αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης θα στηριχθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις για τον Δήμο Αθηναίων

Ποιον θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων; Εναν μήνα πριν κατατεθούν επισήμως οι υποψηφιότητες, κανείς δεν ξέρει, ούτε τα πιο υψηλά ιστάμενα κομματικά στελέχη: οι τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα δεν έβγαλαν «λευκό καπνό» για τη θέση, προσθέτοντας έναν ακόμα γρίφο στην ήδη δύσκολη εξίσωση των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Κουμουνδούρου – μέχρι τώρα, χρίσματα έχουν δοθεί μόνο στις οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες, με την τελευταία να αποφασίζεται χθες, για τον γιατρό Μανώλη Μάκαρη από την Μεσσηνία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για την Αθήνα πέντε πρόσωπα έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες, ενώ μετά την οκτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Παρασκευής στο τραπέζι επανήλθε και το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τρία πρόσωπα που εξετάζονται επισήμως ως προτάσεις προς ψήφιση στην Πολιτική Γραμματεία: αυτή του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος στηρίζεται από τη νέα διαμορφωμένη πλειοψηφία (και από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου), αυτή του Νίκου Φίλη με τη στήριξη της Ομπρέλας και αυτή του Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα και στηρίζεται από τη ΡΕΝΕ, αλλά και από την ομάδα του Νίκου Παππά.

Εκτός αυτών, δύο ακόμα πρόσωπα έχουν μπει στο τραπέζι: η αρχιτέκτονας Ολγα Μπαλαούρα, η οποία έχει υποστήριξη από μια ομάδα αυτοδιοικητικών εντός της «Ανοιχτής Πόλης» (της παράταξης, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο), αλλά και ο Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος αυτοπροτάθηκε με επιστολή του, με γνώμονα την αυτοδιοικητική του εμπειρία. Είχε προηγηθεί η άκαρπη απόπειρα συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού – καθώς ο ίδιος φέρεται να ήταν θετικός στην κάθοδό του αν στηριζόταν όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κλείνει» το ζήτημα Παππά

Το αλαλούμ που προέκυψε μετά τις προτάσεις Φίλη και Τσουκαλά άνοιξε μια νέα συζήτηση για τον Δήμο Αθηναίων – και αυτή αφορούσε και την ισχύ που θα είχε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα που θα είχε κερδίσει με οριακή ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία, ειδικά από τη στιγμή που ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα και ο όποιος υποψήφιος αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη έχει πολύ μικρό διάστημα μπροστά του για να ξεδιπλώσει την προεκλογική του καμπάνια.

Με δεδομένο πως υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για στήριξη του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά ήδη από την άνοιξη, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη, ώστε να διερευνήσει αν το ενδιαφέρον του για τον Δήμο υπάρχει ακόμα – ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «το σκέφτεται» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον Παππά δεν έχει αποσυρθεί και μεταφέρθηκε, μέσω του Βασιλειάδη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή.

Η μέρα που θα κρίνει τις αποφάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας είναι η αυριανή, οπότε αναμένεται συνάντηση επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης, Κατερίνα Κνήτου, Παναγιώτης Ρήγας, Μάγκυ Δούση) με τον πρώην μπασκετμπολίστα. Αν υπάρξει συμφωνία, ουσιαστικά θα επικυρωθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον περασμένο Απρίλιο και ο Παππάς θα είναι υποψήφιος από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν, τότε με νέα συνεδρίαση την Τετάρτη ή την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία θα αποφασίσει μεταξύ των προτάσεων που έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος – και εκεί, εκτιμάται από τους γνωρίζοντες, ο υποψήφιος δήμαρχος θα «παιχτεί» ανάμεσα στους Ζαχαριάδη και Φίλη.

Νέες ισορροπίες

Στο μπέρδεμα των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο της Αθήνας αποτυπώνονται οι νέες ισορροπίες μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών – οι διάφορες πλευρές ανακατατάσσονται και θέλουν να «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους. Η πλατιά πλειοψηφία των προεδρικών που συνήθιζε να βγάζει σχετικά άνετες αποφάσεις δεν υπάρχει πια. Η νέα πλειοψηφία (η οποία αποτελείται από πρώην προεδρικούς, πρωτοκλασάτα στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης), μαζί με τους γραμματείς του κόμματος αλλά και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου, τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Ζαχαριάδη.

Η «Ομπρέλα» στηρίζει τον Φίλη, ενώ η ομάδα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά λέει «όχι» στον Ζαχαριάδη, στηρίζοντας την πρόταση Τεμπονέρα και ΡΕΝΕ για Τσουκαλά – θα μπορούσε όμως να συζητήσει ακόμα και την υποψηφιότητα Φίλη, με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο, στην κούρσα διαδοχής και κυρίως στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, με την οποία μοιράζονται κοινή δεξαμενή στους πρώην προεδρικούς.

Στην τελευταία χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκαν και κάποια διαδικαστικά της εσωκομματικής διαδικασίας: η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι επισήμως η 2α Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του Διαρκούς Συνεδρίου -το οποίο τελικά δεν θα είναι διήμερο, αλλά μονοήμερο. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής παρουσίας.

Για την κατάθεση νέων υποψηφιοτήτων για την προεδρία απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία μπορούν να υπογράψουν για πάνω από έναν υποψηφίους. Για τους τέσσερις γνωστούς διεκδικητές (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας), οι οποίοι έχουν ήδη εγκριθεί από την ΚΕ, δεν απαιτούνται υπογραφές.

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024