Τατάρ: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας
«Υπήρξαν κάποιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί στον ελληνοκυπριακό Τύπο σχετικά με την επίσκεψή του στην Επιτροπή Αγνοουμένων» γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, παραθέτοντας τις διευκρινίσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Αποκλείεται να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης «χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς», που είναι η απλούστερη προϋπόθεση των κεκτημένων δικαιωμάτων της, δήλωσε εκ νέου ο Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω) σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο για την επίσκεψη των ηγετών στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.
«Αβάσιμοι ισχυρισμοί»
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί γράφει ότι σε δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «υπήρξαν κάποιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί στον ελληνοκυπριακό Τύπο σχετικά με την επίσκεψή του στην Επιτροπή Αγνοουμένων».
«Οπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει σε επίσημες δηλώσεις μας, ο σημαντικότερος λόγος για το αδιέξοδο στις προσπάθειες πολιτικής συμφιλίωσης που διεξάγονται εδώ και χρόνια στο νησί της Κύπρου είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και δεν σέβεται την εγγενή ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία καταγράφεται και από τις διεθνείς συνθήκες», υποστήριξε.
Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, η νέα πολιτική και το όραμα που έχει διατυπώσει για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο προς όφελος των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, πρόσθεσε.
«Στο πλευρό της διπλωματίας»
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είμαι αποφασισμένος να διατηρήσουμε τη στάση μας που είναι ανοικτή στον διάλογο και στο πλευρό της διπλωματίας», ανέφερε.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη σχέσεων «καλής γειτονίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης θεσμικής συνεργασίας με τρόπο που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα σε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα», κατέληξε.
Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις