Μπουρκίνα Φάσο: Πυρά κατά ριπάς στην πρωτεύουσα – Ανησυχία μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα
Το περιστατικό που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί έρχεται μετά από 10 μήνες από το δεύτερο πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου, της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά σε αεροπορική βάση, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα πυρά άρχισαν να ακούγονται περί τις 00:45 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:45 ώρα Ελλάδας] στην καρδιά της πρωτεύουσας, προτού τα όπλα σιγήσουν περίπου 40 λεπτά αργότερα.
Είναι αδύνατο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να εξακριβωθεί ποιοι ήταν οι λόγοι που ακούστηκαν πυρά στην Ουαγκαντούγκου, δέκα μήνες μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα σε έναν χρόνο στη χώρα της Αφρικής, η οποία παραμένει αντιμέτωπη με συχνές, αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.
Το συμβάν καταγράφεται έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα στον γειτονικό Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
Τα απανωτά πραξικοπήματα στην Μπουρκίνα Φάσο
Την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, πραξικόπημα έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμιμπά. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την 24η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.
Και στα δύο πραξικοπήματα, ως αιτία προβλήθηκε η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος και αιματοκυλίζουν την Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.
Η βία των τζιχαντιστών έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED). Μόνο το 2023, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.
Η δράση των οργανώσεων αυτών εξάλλου έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις