Πρόστιμο για τους «Smombies»
Τα ατυχήματα με θύματα πεζούς που… χαζεύουν στο κινητό τους ενώ διασχίζουν τους δρόμους πολλαπλασιάζονται και σε όλο τον κόσμο παίρνουν αυστηρά μέτρα
Από την μέρα που άνθρωπος έπιασε το κινητό στα χέρια του ο κίνδυνος μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Το κινητό είναι προέκταση του χεριού μας. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά το κινητό προκαλεί εθισμό.
Ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι. Είμαστε…“Smombies”.
Αυτή είναι η σύντμηση των λέξεων Smartphone και Zombies. Mια λέξη που δημιουργήθηκε για τους πεζούς που… χαζεύουν και τελικά κινδυνεύουν από τα ίδια τους τα κινητά στο δρόμο. Δεν Δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Επαφή με την πραγματικότητα και τους κινδύνους έχουν χάσει και οι ίδιοι οι πεζοί αγνοώντας το πόσο εύκολο -δυστυχώς- είναι να γίνει το κακό.
Για παράδειγμα τα δεδομένα από την τελευταία έκθεση ποσοστού ατυχημάτων στην Ισπανία προειδοποιούν για τους κινδύνους και το πόσο ευάλωτοι είναι οι πεζοί: το 2022, 126 έχασαν τη ζωή τους σε σύγκριση με τους 118 το 2019. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 10 θανάτους στους ισπανικούς δρόμους ήταν άνθρωποι που ήταν πεζοί.
Από αυτά τα 126 θύματα, περισσότερα από τα μισά πέθαναν σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας (58: πέντε περισσότεροι από το 2019) και περισσότερα από τρία στα 10 έχασαν τη ζωή τους σε αυτούς τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όταν βγήκαν από το όχημα.
Ωστόσο, στην πόλη, οι ίδιοι οι πεζοί μπορούν να γίνουν κίνδυνος για τον εαυτό τους όταν περπατούν στο δρόμο χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο. Το κινητό καταλαμβάνει όλη τη συγκέντρωση και τις αισθήσεις τους, αγνοώντας όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα και οδηγώντας τους να διαπράξουν παραβιάσεις.
Κυρίως και πάνω απ’ όλα τους οδηγεί στο να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τον ίδιο τους τον εαυτό.
Μια επαναλαμβανόμενη σκηνή στους δρόμους μιας πόλης είναι αυτή της διάβασης πεζών κοιτώντας μόνο στο κινητό τος. Μια κίνηση που οδηγεί τον πεζό στο να παραβεί τους κανόνες που περιέχονται στους Γενικούς Κανονισμούς Οδικής Κυκλοφορίας για το πώς πρέπει να διασχίσουν το δρόμο.
Σε Ισπανία και Πορτογαλία το πήραν απόφαση στην προσπάθεια να αποτρέψουν ατυχήματα στους δρόμους τα οποία δεν προκαλούν μόνο οι οδηγοί αλλά και οι ίδιοι οι πεζοί.
Αν κάποιος περπατήσει κοιτάζοντας το τηλέφωνο και αυτό τον οδηγήσει να διασχίσει το δρόμο χωρίς να χρησιμοποιήσει τη διάβαση πεζών, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 80 ευρώ.
Αν η χρήση του τηλεφώνου από πεζό ενώ διασχίζει τον δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο για αυτόν τότε το οικονομικό πρόστιμο θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία ή η Νότια Κορέα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των πεζών που, λόγω του κινητού τηλεφώνου, δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που τους περιβάλλει. Για αυτούς έχουν τοποθετήσει φανάρια στο έδαφος πριν από τις διαβάσεις.
Σε άλλα μέρη, όπως η Χονολουλού (Χαβάη), έχουν συντάξει νόμο που επιτρέπει στις αρχές να τιμωρούν τους πεζούς που περνούν το δρόμο αποσπασμένοι από τα κινητά τους τηλέφωνα. Στη Νέα Υόρκη έχουν σκεφτεί να απαγορεύσουν τη χρήση κινητών συσκευών στις διαβάσεις πεζών: όποιος δεν συμμορφωθεί με αυτόν τον κανόνα θα μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο από 20 έως 220 ευρώ.
Το πρόβλημα βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση είναι το ποιος θα ελέγχει.
Οι δυνάμεις της Τροχαίας μόλις και μετά βίας επαρκούν για να επιτηρούν την κίνηση στους δρόμους. Ποιος θα ελέγχει και ποιος θα σταμάτα τους πεζούς αν αυτοί… τυφλωμένοι από το κινητό τους διασχίζουν τον δρόμο σαν να είναι δικός τους και δίχως κανένα αυτοκίνητο γύρω τους;
- Παγκόσμια Βιομηχανία Ποδοσφαίρου: Μια οικονομική υπερδύναμη 40 δισεκατομμυρίων!
- Διάστημα: Οι χώρες που δαπανούν δισεκατομμύρια στον αχανή χώρο ουράνιων σωμάτων
- Κωνσταντινούπολη: Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία για ένα κινητό
- Χέρμπερτ για Παναθηναϊκό: «Έχει απίστευτο ταλέντο, να δείξουμε ότι η άμυνά μας βελτιώνεται»
- Ισραήλ: Αεροπορική επίθεση σε βάρος των Χούθι – Ο επικεφαλής του ΠΟΥ βρισκόταν στο αεροδρόμιο Σαναά
- Η Νάταλι Πόρτμαν με «χριστουγεννιάτικο» μαύρο μπικίνι στο Σεν Μπαρτς μετά το διαζύγιο