Θεσσαλία: Πλήττει η φόμοψη τους αμυγδαλεώνες – Σε εγρήγορση οι παραγωγοί
Καταγράφονται σοβαρές προσβολές
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
Έντονο πρόβλημα από την ασθένεια φόμοψη διαπιστώνεται στις αμυγδαλιές του Συκουρίου Θεσσαλίας.
Η συγκεκριμένη ασθένεια είχε παρουσιαστεί προηγούμενες χρονιές, δημιουργώντας ανάλογα προβλήματα (ιδιαίτερα τη χρονιά 2017-18), αλλά τις επόμενες υπήρξε ύφεση του φαινομένου.
Φέτος όμως, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, υπήρξε έξαρση της ασθένειας, με συνέπεια να υπάρξουν σοβαρές προσβολές, οι οποίες εκτός από τη φετινή μείωση παραγωγής, σε βάθος χρόνου μπορεί να επιφέρουν προβλήματα και στο φυτικό κεφάλαιο.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, η Ομάδα Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συντονίσει το έργο ειδικών επιστημόνων και ερευνητών και θα καθορίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των παραγωγών και οι οποίες θα γνωστοποιηθούν, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι είναι η φόμοψη
Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.
Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.
Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.
Κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί είναι ο υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.
Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36ο C (άριστη 27-29ο C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις