Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι: Πότε επεμβαίνουμε ενάντια στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Βαμβάκι: Πότε επεμβαίνουμε ενάντια στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Γεωργικές προειδοποιήσεις για το στάδιο σχηματισμού χτενιών μέχρι και καρυδιών

Καλλιεργητικές πρακτικές και γεωργικές προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που αναμένονται στο βαμβάκι κατά το στάδιο του σχηματισμού χτενιών μέχρι και καρυδιών εξέδωσε η ΔΑΟΚ της ΠΕ Πέλλας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥπΑΑΤ.

Ο παραγωγός με τη συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα) να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.

Τι διαπιστώθηκε

H γενιά του πράσινου σκουληκιού στις όλες τις περιοχές ,του Δήμου Πέλλας δεν αποτέλεσε ακόμα πρόβλημα, και οι συλλήψεις στις παγίδες  βρίσκονται πολύ χαμηλά επίπεδα, με αριθμό προνυμφών πολύ κάτω από το όριο επέμβασης, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν (πολύ μεγάλη ζέστη).

Στις περιοχές όμως Νέας Πέλλας (Β΄ κατηγορία και Γ΄ κατηγορία), στην  Πέλλα (περιοχή Σαρσαλί και Β΄ κατηγορία), Αρχοντικού, παρατηρούνται από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου αυξημένοι αριθμοί συλλήψεων ρόδινου σκουληκιού, οι οποίες όμως δεν προξενούν πρόβλημα λόγω την μη ύπαρξης καρποφόρων οργάνων. Στις υπόλοιπες περιοχές οι συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού βρίσκονται σε μηδενικά  επίπεδα.

Γενικά λόγω κακοκαιρίας την περίοδο του φυτρώματος (πολλές και έντονες βροχοπτώσεις) είχαμε επανασπορές σε ποσοστό 80% των χωραφιών με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Τις τελευταίες βδομάδες λόγω του καύσωνα φαίνεται ότι το φυτά επανέρχονται.

Στην περιοχή του Δήμου Πέλλας το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι παραγωγοί πραγματοποίησαν ψεκασμό για πράσινο σκουλήκι, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος (προληπτικά).

Έγιναν επίσης στα περισσότερα βαμβακοχώραφα  ψεκασμοί για αφίδες – τετράνυχο και λίγκο.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.

Οι πτήσεις του πράσινου σκουληκιού αναμένεται να κορυφωθούν (νέα γενεά) την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, χωρίς όμως οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα να είναι ευνοϊκές για μεγάλους αριθμούς εντόμων.  Έτσι είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να παρακολουθούν τα χωράφια τους επισταμένως κάθε 2-3 μέρες, για τη διαπίστωση ύπαρξης ή όχι προνυμφών του πράσινου σκουληκιού.

Ορθή πρακτική, είναι να αφήσουμε τη θανάτωση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στη βιολογική δραστηριότητα των φυσικών εχθρών του (ωφέλιμα), οι οποίοι θηρεύουν τα αυγά και τις προνύμφες του.

Επίσης οι ψεκασμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε περιπτώσεις όπου παρατηρούμε ζωντανές προνύμφες και όχι απλά φαγωμένα ή πεσμένα στο έδαφος χτένια, καθώς μπορεί ο πληθυσμός του να έχει ελεγχθεί από τους φυσικούς του εχθρούς.

Για τις χημικές επεμβάσεις, όπου είναι επιτακτικό να γίνουν, κατώτατο όριο επέμβασης είναι 6-8 νεαρές προνύμφες κ.μ.ο ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο. (Οι προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου – μήκους μέχρι 1 cm).

Την περίοδο αυτή προτιμώνται, εκ των εγκεκριμένων εντομοκτόνων, εκείνα τα οποία με τον τρόπο και το φάσμα δράσης τους, κατά την εφαρμογή στην βαμβακοκαλλιέργεια, είναι τα φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα αυτής και όσα αντίστοιχα εγκριθούν μελλοντικά.

Για την επιβεβαίωση της προσβολής ελέγχουμε τουλάχιστον ένα χτένι της κορυφής (ή την ουλή που άφησε από την πτώση του), και ένα χτένι πρώτης ή δεύτερης θέσης (ή την ουλή που άφησε από την πτώση του) δύο ή τρεις κόμβους από την κορυφή του φυτού, επιλέγοντας 25 τυχαία φυτά, ή εναλλακτικά ελέγχουμε για ενήλικα στην καλλιέργεια και επεμβαίνουμε όταν διαπιστώσουμε πάνω από 5 ενήλικα άτομα ανά 100 φυτά.

Όπου υπάρχει ένδειξη βλαστομανίας οι παραγωγοί θα πρέπει να εξετάσουν την εφαρμογή κάποιου ρυθμιστή ανάπτυξης για να ελέγξουν την υπερβολική ανάπτυξη του φυτού, πάντα σε συνεννόηση με τον Γεωπόνο τους για την σωστή ποσότητα που θα πρέπει να εφαρμόσει ανά περίπτωση.

Οι ψεκασμοί

Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής  και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας που αναφέρονται ανωτέρω.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.

Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα και για τις μέλισσες.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο