Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει περισσότερους καρκίνους στις μαστογραφίες

Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει περισσότερους καρκίνους στις μαστογραφίες

Άκρως ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης κλινικής μελέτης για την ΑΙ στην ακτινολογία.

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που εκπαιδεύτηκε να διαβάζει μαστογραφίες εντόπισε 20% περισσότερα περιστατικά καρκίνου στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στην ακτινολογία.

Η χρήση ΑΙ αφενός θα μπορούσε να βελτιώσει τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, αφετέρου θα μείωνε τον φόρτο εργασίας για τους ακτινολόγους, οι οποίοι συχνά καλούνται να διαβάσουν εκατοντάδες μαστογραφίες την ημέρα.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet Oncology τονίζουν πάντως τα ευρήματα δεν επαρκούν για αποδείξουν ότι η ΑΙ είναι έτοιμη να αναλάβει τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

Η μελέτη συνεχίζεται για να εξεταστεί ένα κρίσιμο στοιχείο, το κατά πόσο ο αλγόριθμος μειώνει τα περιστατικά καρκίνου που ξεφεύγουν από τις προληπτικές μαστογραφίες και διαγιγνώσκονται με άλλες εξετάσεις όταν πια ο όγκος έχει μεγαλώσει.

Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουν ότι η νέα τεχνική δεν οδηγεί σε περισσότερες εσφαλμένες διαγνώσεις καρκίνου.

O αλγόριθμος Transpara σημειώνει αυτόματα με κόκκινο τα όρια των όγκων (ScreenPoint Medical)

Δύο ομάδες

Στη δοκιμή συμμετείχαν 80.000 γυναίκες που μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ισάριθμες ομάδες. Η πρώτη υποβλήθηκε στη συμβατική διαδικασία, στην οποία κάθε μαστογραφία εξετάζεται από δύο ακτινολόγους.

Στη δεύτερη ομάδα οι εικόνες εξετάστηκαν με τον αλγόριθμο Transpara 1.7 της εταιρείας ScreenPoint Medical. Αν το σύστημα αναγνώριζε πιθανούς όγκους, η μαστογραφία επανεξεταζόταν από δύο ακτινολόγους. Αν δεν υπήρχαν ύποπτα ευρήματα, μόνος ένας ακτινολόγος αξιολογούσε τις εικόνες.

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση ΑΙ είχε ως αποτέλεσμα την ανίχνευση 20% περισσότερων καρκίνων συγκριτικά με τον στάνταρτ προληπτικό έλεγχο, χωρίς να επηρεαστούν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Κριστίνα Λανγκ του Πανεπιστημίου της Λουντ στην Σουηδία, επικεφαλής της μελέτης.

Ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι η ανίχνευση μη επικίνδυνων ή ανύπαρκτων όγκων που επιβαρύνουν τον ασθενή με αχρείαστες εξετάσεις και θεραπείες.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι η χρήση ΑΙ μείωσε τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων κατά 44%, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για χώρες με ελλείψεις σε αυτή την ειδικότητα.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η δρ Λανγκ παραμένει επιφυλακτική στις δηλώσεις της:

«Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μόνο σε ένα κέντρο στη Σουηδία. Πρέπει να εξετάσουμε το εάν αυτά τα υποσχόμενα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε άλλες συνθήκες, για παράδειγμα με διαφορετικούς ακτινολόγους ή άλλους αλγορίθμους ΑΙ» τόνισε.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν ότι ο προληπτικός έλεγχος με τη βοήθεια ΑΙ είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανίχνευσης καρκίνων δεν μειώθηκε παρά τη σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας».

Η συνέχεια της μελέτης «θα δείξει αν η προληπτική εξέταση με τη βοήθεια ΑΙ οδηγεί επίσης σε ένα πιο ακριβές και αποτελεσματικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων».

Must in

Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί

Η κόρη του Μίκαελ Σουμάχερ, Τζίνα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα με ανάρτηση στο instagram

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο