Κυπριακό: «Ο Αναστασιάδης μίλησε για δύο κράτη στον Τσαβούσογλου», λέει ο Ναμί
Ο Οζντίλ Ναμί επαναφέρει την κατηγορία για τον Νίκο Αναστασιάδη ότι μίλησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «λύση δύο κρατών στο μέλλον» και πως έφυγε από τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά «για έναν λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε σήμερα».
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
«Η θυελλώδης περίοδος στο Κυπριακό είναι πίσω μας. Το πλοίο ανατράπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της θυελλώδους περιόδου και θα χρειαστεί χρόνος για να πλεύσει ξανά», δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από «turkish republic of northern cyprus», «ministry of foreign affairs»), αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.
«Αν το θέλουν και οι δύο πλευρές»
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι ο πρώην διαπραγματευτής και «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους ήταν ομιλητής στην εκδήλωση «Συζητήσεις με Αμμοχωστιανούς» που διοργανώνει η επαρχιακή επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Αμμοχώστου και είχε θέμα: «Ξεκινά μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο;».
Ο κ. Ναμί είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πίεσε πολύ τα μέρη στη διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά.
«Είπαν: ‘Αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, ας γίνει’. Η ΕΕ παρείχε στήριξη. Εθεσε στη διάθεσή μας ό,τι ζητήσαμε. Οταν πλησιάσαμε στο τέλος της διαδικασίας, το θέμα του χάρτη ήρθε ενώπιον μας ως ένα δύσκολο ζήτημα. Τέλος, ήταν προφανές ότι υπήρχαν προβλήματα με το θέμα της ασφάλειας.
»Προκειμένου ν’ αποφύγουμε ένα τροχαίο ατύχημα εκεί, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη συνάντηση πριν την κύρια συνάντηση», ανέφερε.
«Ηρθαν εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει και, ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας, περάσαμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα εξής:
«Μπορούσε να τελειώσει»
»Αν δεν είχαμε φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης των υποκεφαλαίων του Κυπριακού, δεν θα είχαμε προσκληθεί στη διάσκεψη στην Ελβετία. Μίλησαν με τα Ηνωμένα Εθνη, μίλησαν με τους εγγυητές, όλοι είχαν πειστεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να τελειώσει με μια τελική κίνηση», πρόσθεσε.
Αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι πήγαν εκεί για να το τελειώσουν.
«Η Τουρκία ήταν εκεί. Εδειξε την πρόθεσή της να τελειώσει. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες έκανε ένα αίτημα στον Αναστασιάδη λέγοντας ‘Ας το τελειώσουμε απόψε’. Ακόμη και η Ελλάδα είπε ‘τώρα καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό’. Αλλά ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι για έναν λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε σήμερα» επισήμανε.
Εφυγε από το τραπέζι
Κατά τον κ. Ναμί, ο ελληνοκύπριος ηγέτης έφυγε «άνετα» από το τραπέζι και δεν πλήρωσε κανένα τίμημα. Οπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι συναντώντας τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην τον πιέσουν και «λέγοντας ότι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και λύση δύο κρατών στο μέλλον».
Μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά, συνέχισε, πιστεύει ότι η Αγκυρα έπρεπε ν’ αυξήσει την επιφυλακή της στο Κυπριακό λόγω των εκλογών στην Τουρκία.
«Η στροφή της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν ήταν ορθολογική. Είχε να κάνει με την εσωτερική πολιτική. Ηταν για τη νίκη στις εκλογές. Συνέβη κι αυτό. Σήμερα βγήκε ο λογαριασμός γι’ αυτό. Η οικονομία έχει καταστραφεί. Είναι δύσκολο να ανακάμψει.
»Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον δρόμο της λογικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία μόνο μεταβλητή. Για ν’ ανακάμψει η οικονομία πρέπει να βελτιωθούν και οι εξωτερικές σχέσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Ναμί υποστήριξε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ζητήσουν μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης την επόμενη περίοδο κι αν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου, ο ΟΗΕ θα εισέλθει σε διαδικασία (επι)διαιτησίας, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ πιο εύκολη από την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Θα υπάρχει κόστος
Δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν επιλογές στα μέρη και θα υπάρχει παράγοντας πίεσης για μια λύση κι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χάσουν.
Σε μια αρνητική κατάσταση θα υπάρχει κόστος αυτή τη φορά για τους Ελληνοκύπριους, ανέφερε ο κ. Ναμί και πρόσθεσε ότι οι «σκοτεινές δυνάμεις» που επωφελούνται από το γεγονός ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι μη αναγνωρισμένο και εκτός του διεθνούς δικαίου θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την διαδικασία αλλά το ΡΤΚ κι όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης θα πρέπει να τις καταπολεμήσουν.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι «βουλευτές» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, Ερκούτ Σθιαχαλί και Σιφά Τσολάκογλου, ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ο πρόεδρος της επαρχιακής γραμματείας Αμμοχώστου του ΡΤΚ, Οκτάι Καγιάλπ, και ο πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.
Πηγή: sigmalive.com/ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις