Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Οι διώξεις μπορεί να φέρουν τον τέως πρόεδρο πιο κοντά στο χρίσμα για τις εκλογές

Ντόναλντ Τραμπ: Οι διώξεις μπορεί να φέρουν τον τέως πρόεδρο πιο κοντά στο χρίσμα για τις εκλογές

Οι ισχυρισμοί Τραμπ περί στοχοποίησής του από το κατεστημένο δείχνουν να συσπειρώνουν τους οπαδούς του.

Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι πιθανό να ενισχύσει την καμπάνια του για να αναδειχθεί υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2024, εκτιμούν αναλυτές και σχεδιαστές στρατηγικής.

Η νέα δίωξη, η τρίτη που ασκείται κατά του τέως προέδρου σε διάστημα λίγων μηνών «θα συσπειρώσει τους οπαδούς του γύρω από τα επιχειρήματά του –πώς το κατεστημένο και το βαθύ κράτος στρέφονται εναντίον του και εναντίον τους» δήλωσε στο Reuters ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Στιούαρτ Ρότενμπεργκ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη στον Τραμπ ενισχύθηκε μετά την δίωξη που του ασκήθηκε τον Μάρτιο σχετικά με τα χρήματα που φέρεται να έδωσε μυστικά στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να κρατηθεί μυστική η ερωτική τους συνεύρεση.

Ακολούθησε δίωξη για τα απόρρητα έγγραφα που κρατούσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τα τεχνάσματα που φέρεται να επινόησε για να μην αποκαλυφθεί.

Παρά τις κατηγορίες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται του δεύτερου υποψηφίου, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, με προβάδισμα σχεδόν 30 ποσοστιαίων μονάδων.

Πανηγυρισμοί έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου ανακοινώθηκε η τελευταία δίωξη (Reuters).

«Στόχος του συστήματος»

Ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργήματα, ο Τραμπ αξιοποίησε τις διώξεις στην καμπάνια του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως στόχο ενός προκατειλημμένου δικαστικού συστήματος.

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η τελευταία άσκηση δίωξης, ο Τραμπ την απέρριψε ως «ψεύτικη» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Truth Social.

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του εξέδωσαν αργότερα ανακοίνωση με την οποία σύγκριναν την απαγγελία κατηγοριών με «τη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930».

«Δεν ασκείται δίωξη σε εμένα, ασκείται δίωξη σε εσάς. Εγώ απλώς έτυχε να βρίσκομαι στη μέση» δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του στη Φλόριντα στις 29 Ιουλίου.

Ο δισεκατομμυριούχος τέως πρόδρος καλείται να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο δικαστήριο για τη δίωξη περί προσπάθειας ανατροπής των εκλογών και η δίκη είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το ίδιο ισχύει για τη δίκη στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει στις 25 Μαρτίου 2024. Καθώς και για τη δίκη του για τα απόρρητα έγγραφα, η οποία ξεκινά στις 20 Μαΐου.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα επιμείνει στους ισχυρισμούς του περί στοχοποίησης από το κατεστημένο, ωστόσο ένα κρίσιμο στοιχείο είναι το εάν θα πείσει τους αναποφάσιστους, σχολίασαν αναλυτές.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters τον Ιούλιο, το 37% των αναποφάσιστων δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει Τραμπ μετά τις διώξεις και μόνο το 8% δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό.

Ο Ρότενμπεργκ, ο πολιτικός αναλυτής, εκτίμησε ότι ο Τραμπ κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των αναποφάσιστων και των μετριοπαθών λόγω των δικαστικών εξελίξεων.

«Μπορεί να υπάρξει ένα σημείο στο οποίο διάφορες ομάδες ανθρώπων θα πουν ‘Αρκετά. Κουράστηκα με αυτή την υπόθεση. Κουράστηκα από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024