Πάπας Φραγκίσκος στους ιερείς – «Ακούστε την κραυγή οδύνης των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης»
«Περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».
Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε την Τετάρτη τους Πορτογάλους ιερείς «να ακούν την κραυγή οδύνης των θυμάτων» σεξουαλικής κακοποίησης εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Λισαβόνα και έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης για το θέμα αυτό που σόκαρε τη χώρα.
Ενώπιον ιερέων και επισκόπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο μίλησε για την «απογοήτευση» και τον «θυμό» που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στην Εκκλησία «κάποιες φορές εξαιτίας της δικής μας κακής μαρτυρίας και των σκανδάλων που αμαύρωσαν το πρόσωπό της». Τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, απαιτούν «ταπεινή και συνεχή κάθαρση, αρχής γενομένης από την κραυγή οδύνης των θυμάτων, που πρέπει πάντα να εισακούεται».
Τον Φεβρουάριο, μια έρευνα που είχε ζητηθεί από τη Σύνοδο των Πορτογάλων Επισκόπων αλλά υλοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας από το 1950 και μετά. Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» τα γεγονότα αυτά, είπαν οι ειδικοί αφού άκουσαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες.
«Περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία»
Στην Πορτογαλία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ στους δέκα δηλώνουν «καθολικοί» στο θρήσκευμα.
Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε «να αλλάξει η κουλτούρα της» αλλά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% των Πορτογάλων πιστεύει ότι η εικόνα της έγινε χειρότερη.
Πριν από την άφιξη του πάπα στη Λισαβόνα, μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων τοποθέτησε στην πόλη τρεις μεγάλες αφίσες όπου αναφέρεται ότι «περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».
Σύμφωνα με τη Σύνοδο των Επισκόπων, ο πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να συναντηθεί, ιδιωτικά, με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όμως αυτό το «ραντεβού» δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμά του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ιστορία ή θρύλος – Υπήρξε ποτέ η χαμένη Ατλαντίδα;
- Τα 11 βήματα που ξεκλειδώνουν τον ΕΝΦΙΑ – Η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών
- Εκτός κυβέρνησης οι απρόθυμοι υπουργοί
- «Θα το μισήσουν»: Ο μεγάλος φόβος του Τζορτζ Κλούνεϊ για την ξαφνική αλλαγή στην εμφάνισή του
- Στο Μισθοδικείο η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Καίτη Κωνσταντίνου: Και ποιος δεν έχει πει ατάκες της Σωσώς από τα «Εγκλήματα» δίνοντας ένα ρεσιτάλ κακίας;