Πρόεδρος «ΑΝΙΜΑ»: Πηδούσαν από τις φωλιές τους τα πουλιά για να γλυτώσουν από τον καύσωνα
Για να μην «ψηθούν» από τη ζέστη.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Θύματα των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα έπεσαν και τα πουλιά.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», εκτός από τους γύπες που ενυδατώνουν με ορό στη δομή, «πάρα πολλά πουλιά που γεννιούνται σε κτίρια όπως χελιδόνια, είδη γερακιών στον Θεσσαλικό κάμπο και άλλα πουλάκια σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σωθούν και να μη «ψηθούν» από τη ζέστη πηδούσαν από τις φωλιές τους και όσα δεν μάζευαν οι γάτες και χάνονταν τα βρίσκανε πολίτες και εμείς εδώ είχαμε σωρηδόν εισαγωγές από τέτοια περιστατικά».
«Πρέπει να πήραμε γύρω στα 600 σταχτάρες που είναι ένα είδος που συναντάμε στις πόλεις δεκάδες χελιδόνια, δεκάδες μικρά γεράκια από τον κάμπο της Θεσσαλίας και τώρα αυτό τον καιρό έρχονται τα όρνια, οι γύπες δηλαδή από την Κρήτη. Όχι γυπαετοί, γιατί ο γυπαετός είναι ένα πολύ σπάνιο πουλί., έχει κάποια ζευγάρια στην Κρήτη. Το όρνιο που το λένε Σκάρα στο Ηράκλειο και Καναβό στα Χανιά, έχει καλούς πληθυσμούς αλλά ταλαιπωρείται κιόλας» σημείωσε.
«Το να έχουμε έξι – επτά γύπες να παίρνουν ορό μας έχει δυσκολέψει πολύ. Ο γύπας έχει τρία μέτρα άνοιγμα φτερών. Θέλει το χώρο του. Συνεχώς προσθέτουμε χώρους για να μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά τα ζώα» λέει για τις υποδομές του Συλλόγου» χτυπώντας «καμπανάκι» για συνδρομή στο έργο τους .
«Να μην μας θυμάται η πολιτεία, οι χορηγοί και τα κανάλια μόνο όταν υπάρχει το πρόβλημα. Θα πρέπει να είμαστε όρθιοι όλο το χρόνο» ανέφερε.
Το όρνιο (Gyps fulvus), ένα από τα τέσσερα είδη γύπα στην Ελλάδα, είναι ημερόβιο πτωματοφάγο πτηνό που κινδυνεύει από την έλλειψη τροφής, τους λαθροθήρες και την κατανάλωση νεκρών ζώων που περιέχουν τοξικά σκάγια από μόλυβδο ή έχουν δηλητηριαστεί με φόλες.
Με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 2.8 μέτρα, είναι από τα πλέον μεγαλόπρεπα πτηνά της Ελλάδας, η οποία φιλοξενούσε κάποτε μεγάλους πληθυσμούς. Τον 20ό αιώνα το είδος εξαφανίστηκε από τα περισσότερα νησιά και το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.
Μελέτη του 2005 εκτιμούσε ότι μόνο 1.000 όρνια απέμεναν στην Κρήτη και άλλα 60 στη Νάξο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις