Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το FBI είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις εργαζόμενες του Manhattan Project επειδή ήταν λεσβίες

Όταν το FBI είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις εργαζόμενες του Manhattan Project επειδή ήταν λεσβίες

Ο καταλύτης για την έρευνα ήταν η ύποπτη ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, μέρος μιας μυστικής «εκκαθάρισης» γνωστής ως «Lavender scare».

Έχετε φανταστεί πότε πως θα ήταν να σας παρακολουθεί το FBI λόγω των σεξουαλικών σας προτιμήσεων; Ούτε και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Manhattan Project.

Σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε η GovernmentAttic.org το 2020 και δημοσιεύθηκαν στους Seattle Times αυτή την εβδομάδα, οκτώ γυναίκες που εργάζονταν στη βάση του Manhattan Project στο Los Alamos, στο Νέο Μεξικό — όπου εκτελέστηκε το καταστροφικό «Trinity Test»- αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας του FBI κατά τη διάρκεια αρκετών ετών στη δεκαετία του 1940 και του ’50.

Ο λόγος; Επειδή θεωρήθηκαν λεσβίες, και ορισμένες από αυτές έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω της έντονης ομοφοβίας της εποχής.

Το πρόγραμμα που ανέπτυξε τη βόμβα ήταν γνωστό ως Manhattan Project, και οι γυναίκες ονομάστηκαν Manhattan Eight από τους Seattle Times.

To «Lavender scare»

Ο καταλύτης για την έρευνα ήταν η ύποπτη ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, μέρος μιας μυστικής «εκκαθάρισης» γνωστής ως «Lavender scare». Σε αρκετές από τις γυναίκες αφαιρέθηκαν τελικά οι άδειες ασφαλείας τους, ενώ άλλες «οικειοθελώς» εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διαδικασία της έρευνας.

Όπως έγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Γκόρντον Ντιν σε ένα από τα αποχαρακτηρισμένα σημειώματα, υπήρχε ανησυχία για εκείνους τους υπαλλήλους που «εμφανίζουν τάσεις που δείχνουν αναξιοπιστία ή ανικανότητα να κρατήσουν εμπιστευτικά σημαντικά θέματα» και οι οποίοι κατά τα άλλα ήταν ένοχοι «κατάχρησης της εμπιστοσύνης, της ανεντιμότητας ή ομοφυλοφιλία».

«Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια, τους καταδίκασε. Τους έβαλε επίσης στο ίδιο τσουβάλι με ομάδες που μπορεί να επιθυμούσαν να βλάψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Δεν είναι εχθροί, αλλά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν μόνο και μόνο επειδή είναι ο εαυτός τους, είναι βαθιά ανησυχητικό και πραγματικά θα έπρεπε να αποτελεί μια προειδοποιητική ιστορία. Δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο αν μπορούσαμε να αποδεχτούμε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι», δήλωσε στην εφημερίδα ο Robert Franklin, επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Washington και βοηθός διευθυντής του Hanford History Project.

Τα έγγραφα βεβαιώνουν ότι οι οκτώ γυναίκες θεωρούνταν σχεδόν από όλους λεσβίες, επικαλούμενοι συνεντεύξεις με περισσότερους από δεκαέξι άλλους κατοίκους και υπαλλήλους της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Τι απέγιναν αυτές οι γυναίκες;

Τρία μέλη των Manhattan Eight, που ονομάστηκαν από τους Times ως Annie, Betty και Fran, απέκτησαν θέσεις εργασίας στο Los Alamos, παρόλο που το FBI είχε ήδη αποκαλύψει «υποτιμητικές πληροφορίες που υποδείκνυαν πιθανές ομοφυλοφιλικές τάσεις», σύμφωνα με ένα υπόμνημα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που επικαλείται η εφημερίδα.

«Με βάση την έκταση της εστίασης του FBI σε αυτήν, η Annie μπορεί να ήταν η πιο καταζητούμενη λεσβία της Αμερικής. Ξεκίνησε να εργάζεται στο Los Alamos το 1943, και μερικά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην Okinawa, όπου έμενε με τη γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η ερωμένη της. Το 1949 άρχισε να εργάζεται στο Hanford. Το FBI παρακολουθούσε κάθε της κίνηση». Της αρνήθηκαν την άδεια ασφαλείας το 1953 και μετά απολύθηκε από το Hanford, σύμφωνα με τους Times.

Η γυναίκα που ήταν γνωστή ως Betty έφυγε από το έργο το 1953 και «δεν θα εξεταζόταν για επαναπρόσληψη με βάση τα ευρήματα του FBI», σημειώνουν οι Times. Μια άλλη, η Claire, που εργαζόταν στο Hanford, προσέκρουσε σε «σοβαρό ζήτημα καταλληλόλητας για τη συνέχιση της εξουσιοδότησης ασφαλείας», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Times.

Η κυβέρνηση την ήθελε να συνεργαστεί σε μια άλλη έρευνα, αλλά προφανώς δεν το έκανε. Τουλάχιστον μία ακόμη από τις οκτώ, η Helen, νοσοκόμα στο Ιατρικό Κέντρο του Los Alamos, παραιτήθηκε οικειοθελώς. Η τύχη των υπολοίπων είναι άγνωστη. Οι πληροφορίες μπορεί να βρίσκονται σε αρχεία που θα είναι σφραγισμένα μέχρι το 2030.

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο