Ολοκαύτωμα: Ταινία ντοκουμέντο τριών λεπτών από το Θαύμα στο Φαρσλέμπεν
Συγκλονιστικό ντοκουμέντο και μαρτυρίες επιζώντων
Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό ντοκουμέντο που αφορά τη Ναζιστική Κατοχή και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα έγινε γνωστό. Τρία λεπτά ανατριχιαστικών αποκαλύψεων. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά το «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν».
Πρόκειται για ένα βίντεο που ανακάλυψε πρόσφατα στα εθνικά αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube, ο ερευνητής επί του θέματος και συγγραφέας, Μάθιου Ρόζελ. Το συγκλονιστικό αρχειακό υλικό αφορά την απελευθέρωση 2.500 φυλακισμένων Εβραίων κατά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε σιδηροδρομική γραμμή.
Ήταν η στιγμή που οι αξιωματικοί του Ναζιστικού Στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και οι κρατούμενοι άρχισαν να τρέχουν να σωθούν. Συγκεκριμένα, το βίντεο αφορά το ιστορικό γεγονός της επιχείρησης διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 1945, όταν ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους κρατούμενους από το Μπέργκεν-Μπέλσεν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ, σταμάτησε έξω από το χωριό Φαρσλέμπεν λόγω μάχης που διεξαγόταν ανάμεσα σε Γερμανούς και Συμμάχους.
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων
Η αυθεντικότητα του βίντεο έχει επαληθευτεί πολλαπλώς από ειδικούς ιστορικούς αναγνωρισμένους για το έργο τους πάνω στη μελέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σκηνές που ήρθαν στη δημοσιότητα, δίνουν σάρκα και οστά στις τόσο θλιβερές τις ιστορίες τόσο των στρατιωτών αλλά και των επιζώντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις από τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, έχουν δει τον εαυτόν τους στο βίντεο και έχουν αναγνωρίσει τις απερίγραπτες στιγμές που βίωσαν.
Ο Διοικητής Μάχης και Αρμάτων, Τζορτζ Γκρος, που ήταν εκεί την ώρα της απελευθέρωσης καταθέτει τη δική του ανάμνηση του γεγονότος, ενθυμούμενος πόσο σκελετωμένοι ήταν οι κρατούμενοι, πόσο πεινασμένοι, πόσο ασθενικά τα πρόσωπά τους. Και όταν αντίκρυσαν τους Συμμάχους ξέσπασαν σε μια προσπάθεια υστερικού γέλιου, από ανακούφιση. Η χαρά που άρχισε να ζωγραφίζεται πάλι στις φιγούρες τους και στις εκφράσεις τους.
Ένας άλλος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο Τζέικομπ Μπαρζιλάι που τότε ήταν μόλις 12 ετών και σήμερα είναι 90 χρονών, αναγνώρισε τόσο τον εαυτόν του στις επίμαχες σκηνές του βίντεο όσο τη μητέρα του και την αδερφή του. Στα πλάνα απαθανατίζονται οι άνθρωποι που διασώθηκαν και πώς στα πρόσωπά τους αρχίζουν να διαγράφονται όλες οι πιθανές εναλλαγές συναισθημάτων, από την πλήρη παραίτηση, τραγική εξάντληση και την απογοήτευση των μελλοθάνατων, στον αντίποδα της αναπάντεχης χαράς τους να κερδίσουν πάλι τη ζωή και την ελευθερία τους.
Πηγή: YouTube
Το «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν» και η ιστορική καταγραφή του σε ταινία
Τα πλάνα και οι σκηνές είναι αποκαλυπτικά του μαρτυρίου που είχαν βιώσει οι άνθρωποι. Αδύνατοι, ξεγυμνωμένοι, εξαντλημένοι, άλλοι με επιδέσμους, ξεψυχισμένοι από τις κακουχίες, εύθραυστοι, ευάλωτοι. Και ξαφνικά ένας αμερικανός στρατιώτης εμφανίζεται και τους μοιράζει γλυκά, συρρέουν γύρω του οι καταπονημένες φιγούρες τους για να γευτούν και πάλι κάτι από τη ζωή, τη γλυκύτητά της.
Να σημειωθεί ότι τα SS είχαν τους Εβραίους χωρίς στολές κρατουμένων σε ένα σημείο που θεωρούνταν «προνομιακό», καθώς οι φυλακισμένοι ανήκαν σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα και οι Γερμανοί στρατιώτες πίστευαν ότι ήταν καλή περίπτωση για ανταλλαγή κρατουμένων με τους Συμμάχους σε μια τέτοια ενδεχόμενη στιγμή. Ο υποσιτισμός, ο τύφος, οι ασθένειες, τα βάσανα τους είχαν καταβάλει απάνθρωπα.
Η ατμομηχανή που τους είχαν επιβιβάσει, βρέθηκε να σταματά 80 μίλια δυτικά του Βερολίνου και τότε παρουσιάστηκε ένα αμερικανικό τζιπ κι ένα τανκ. Ο φόβος των φυλακισμένων ήταν έκδηλος, καθώς οι φρουροί των SS είχαν λάβει διαταγή να ανατινάξουν το τρένο και να «ξεφορτωθούν» τους αιχμαλώτους στον Έλβα, εάν δεν κατόρθωναν να φτάσουν στο τέλος του ταξιδιού. Συνέβη όμως το θαύμα. Οι Ναζί αξιωματικοί άρχισαν να τους εγκαταλείπουν και οι 2.500 κρατούμενοι έμειναν ελεύθεροι. Πρόκειται για το «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν», όπως είναι γνωστό το εμβληματικό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος. Αυτό είναι το πρώτο ντοκουμέντο που αφορά τη δεδομένη ιστορική στιγμή και έχει καταγραφεί σε ταινία.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο