Μογγολία: Στα σκαριά μεγάλο deal με ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες
Η Μογγολία έχει εκτεταμένα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και χαλκού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Σε εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ για την εξόρυξη σπάνιων γαιών, προχωρά η Μογγολία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας L. Oyun-Erdene σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.
Η Μογγολία έχει εκτεταμένα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και χαλκού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως ο αμυντικός εξοπλισμός, αλλά και για τις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.
Ο Oyun-Erdene μίλησε στο Reuters αφού συνάντησε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις την Τετάρτη με την οποία αποφάσισαν να υπογράψουν συμφωνία «Ανοιχτών Ουρανών» στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, μεταξύ των δεσμεύσεων για περαιτέρω οικονομική συνεργασία.
«Συζητήσαμε την πιθανή συνεργασία μας στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, και κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού», δήλωσε ο Oyun-Erdene.
Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ονόμασε «σημαντικό στρατηγικό τρίτο γείτονα» της Μογγολίας, για τις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά ήταν ήδη σε εξέλιξη και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο ενός μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε τον Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Ορυχείων και Βαριάς Βιομηχανίας της χώρας του και του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η Μογγολία ελπίζει να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική της Κίνα, η οποία ελέγχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, καθώς και τις ΗΠΑ, αλλά ο Oyun-Erdene προειδοποίησε ότι χώρες σαν τη δική του, που περιβάλλεται από την Κίνα και τη Ρωσία, θα υποφέρουν εάν ενταθεί ο ανταγωνισμός των δύο αυτών χωρών με τις ΗΠΑ.
«Υπευθυνότητα» από τις μεγάλες δυνάμεις
«Φοβάμαι ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός και (πιο) δύσκολος από τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο», είπε, δείχνοντας την ταχεία τεχνολογική αλλαγή και τα παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή. «Δεν αντέχουμε μια νέα κατάσταση Ψυχρού Πολέμου».
Κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να «είναι πιο υπεύθυνες» για να αποφευχθούν «δραστικές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη διεθνή οικονομία».
Ο Oyun-Erdene είπε ότι η χώρα του βρισκόταν σε συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla , Ιλον Μασκ, για πιθανές επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και του διαστήματος, αλλά δεν θα συναντούσε τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.
Ο ηγέτης της Μογγολίας είπε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Καλιφόρνια και να συναντήσει τον Μασκ και άλλους ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας σε ένα ξεχωριστό ταξίδι, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Η έρημος Γκόμπι και ο πλανήτης Αρης
Επέστησε την προσοχή στο ενδιαφέρον του Μασκ για τον πλανήτη Άρη, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποικίσει.
«Ένα ενδιαφέρον θέμα που συζήτησα με τον κ. Ίλον Μασκ είναι η έρημος Γκόμπι της Μογγολίας, η οποία έχει παρόμοιο περιβάλλον με τον Άρη, και τον προέτρεψα να κάνει κάποια έρευνα για αυτό», είπε.
Ο Oyun-Erdene πρόκειται να επισκεφθεί την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και αναμένεται επίσης να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «οδηγό – Πολικό Αστέρα για το δημοκρατικό μας ταξίδι» και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα εστιαστούν στο «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δημοκρατικές μας αξίες».
Δεδομένων των συνόρων της με τον αντίπαλο των ΗΠΑ, τη Ρωσία, η Μογγολία έχει υποφέρει από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού αγαθών όπως τα εκρηκτικά για εξόρυξη, είπε ο Oyun-Erdene.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των σχέσεών της με χώρες σε όλη την Ασία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και τη λεγόμενη εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις