Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πιονγιάνγκ: Απαντάει για πρώτη φορά για τον Αμερικανό λιποτάκτη στην επικράτειά της – Τι αναφέρει το Πεντάγωνο

Πιονγιάνγκ: Απαντάει για πρώτη φορά για τον Αμερικανό λιποτάκτη στην επικράτειά της – Τι αναφέρει το Πεντάγωνο

Για τρείς και πλέον εβδομάδες η Ουάσιγκτον, είχε πλήρη μεσάνυχτα σχετικά με τη τύχη του στρατιώτη Τράβις Κίνγκ που αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα. Για πρώτη όμως φορά, η Πιονγκιάνκ επιβεβαίωσε ότι έχει στα χέρια της τον Αμερικανό λιποτάκτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατιώτης Τράβις Κίνγκ, που ανήκε σε ειδική αναγνωριστική ομάδα, θα έπαιρνε στις 18 Ιουλίου το αεροπλάνο από τη Νότια Κορέα, που υπηρετούσε, για να κατευθυνθεί στο Fort Bliss του Τέξας.

Εκεί θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πειθαρχικές διαδικασίες, λόγω των ποινικών αδικημάτων που διέπραξε στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, δεν πήρε ποτέ το αεροπλάνο της επιστροφής, αλλά παρείσφρησε μυστηριωδώς σε ένα γρουπ τουριστών που ξεναγούνταν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, στα σύνορα με τη βόρεια Κορέα. Έτσι βρήκε την ευκαιρία και ξαφνικά αυτομόλησε ταχύτατα στη Βόρεια Κορέα.

Μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες των Αμερικανών να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του, όπως έλεγε η Ουάσιγκτον, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την τύχη του Κινγκ.

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει

Ωστόσο, όπως δήλωσε η Διοίκηση του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την κράτηση του Τράβις Κινγκ στη πρώτη της απάντηση στα αιτήματα για πληροφορίες, σχετικά με το πού βρίσκεται ο Αμερικανός στρατιώτης.

Η Διοίκηση του ΟΗΕ, η οποία αστυνομεύει την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), είχε αναζητήσει πληροφορίες για τον Κινγκ, χρησιμοποιώντας την απευθείας τηλεφωνική της γραμμή προς τον Βορειοκορεατικό Στρατό στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια την κράτηση του στρατιώτη, ενώ ο ΟΗΕ είπε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απάντηση της Πιονγκγιάνγκ προς το παρόν.

Είπε ότι «δεν ήθελε να παρέμβει στις προσπάθειες να τον φέρουν στη πατρίδα».

«Η Βόρεια Κορέα απάντησε στη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον Τράβις Κινγκ. Για να μην παρέμβουμε στις προσπάθειές μας να τον φέρουμε στην πατρίδα, δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή», ανέφερε μια δήλωση. Οι Βορειοκορεάτες είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει το αίτημα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανταποκρίθηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται υπό κράτηση.

Μέλη της οικογένειας του Κινγκ πάντως ανέφεραν στο CNN την Τετάρτη 2 Ιουλίου ότι δεν είχαν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο στρατιώτης θα αποστατούσε από τον αμερικανικό στρατό.

Η Jaqueda Gates, η αδερφή του Κίνγκ, είπε ότι η οικογένεια δεν έχει λάβει περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο αδερφός της, αλλά είπε ότι «δεν είναι ο τύπος που απλώς εξαφανίζεται». «Λοιπόν, γι’ αυτό νιώθω ότι η ιστορία είναι πιο βαθιά από αυτό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι απλώς εξαφανίστηκες και έφυγες μακριά».

Πάντως, η απάντηση δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει το BBC.

Σκεπτικό το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται να κρατάει μικρό καλάθι

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ είπε ότι η Βόρεια Κορέα απάντησε μόνο στο αίτημα της Διοίκησης του ΟΗΕ για πληροφορίες σχετικά με τον Κινγκ, αλλά σταμάτησε να δίνει λεπτομέρειες για αυτόν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η [Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας] απάντησε στη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έχω να διαβάσω κάποια ουσιαστική πρόοδο», είπε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Όταν πιέστηκε, είπε ότι το σύντομο μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ ήταν απλώς «μια απάντηση» της έρευνας της Διοίκησης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η εξέλιξη «εκτιμάται ως ένδειξη της προθυμίας του Βορρά να διαπραγματευτεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλαντιμίρ Τιχόνοφ, καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Θέλουν ουσιαστικά κάποια πρόοδο προς την εξομάλυνση με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη δυσανάλογα υψηλή εξάρτηση από την κινεζική οικονομία», είπε στην τηλεφωνική υπηρεσία. «Έτσι, μπορεί να συμβεί μια χειρονομία καλής θέλησης – αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Tikhonov.

Τι συμβαίνει σε Αμερικανούς που αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα

Ο Κινγκ είναι ο πρώτος γνωστός Αμερικανός που κρατείται στη Βόρεια Κορέα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ στη Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 28.000 στρατιώτες. Ο Κινγκ πιστεύεται ότι είναι ο μόνος Αμερικανός πολίτης που βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα. Έξι Νοτιοκορεάτες παραμένουν υπό κράτηση εκεί.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός Αμερικανών πολιτών που εισήλθαν παράνομα στη Βόρεια Κορέα -εξαιρουμένων εκείνων που καταδικάστηκαν για εγκληματική δραστηριότητα- αφέθηκαν ελεύθεροι εντός έξι μηνών.

Η Βόρεια Κορέα έχει κρατήσει στο παρελθόν αρκετούς Αμερικανούς που συνελήφθησαν για κατηγορίες κατά του κράτους, κατασκοπεία και άλλες κατηγορίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ότι κρατήθηκαν άλλοι Αμερικανοί από τότε που η Βόρεια Κορέα απέλασε τον Μπρους Μπάιρον Λόουρανς το 2018. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών που κατέφυγαν στη Βόρεια Κορέα εμφανίστηκαν αργότερα σε βορειοκορεατικές προπαγανδιστικές ταινίες.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός Αμερικανών πολιτών που εισήλθαν παράνομα στη Βόρεια Κορέα -εξαιρουμένων εκείνων που καταδικάστηκαν για εγκληματική δραστηριότητα- αφέθηκαν ελεύθεροι εντός έξι μηνών. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ και το αδιέξοδο στις διμερείς συνομιλίες σημαίνει ότι ο Βορράς δεν έχει πολλά να κερδίσει από το να κρατήσει τον στρατιώτη.

«Για την Πιονγκγιάνγκ, είναι λογικό να βρει έναν τρόπο να αποσπάσει κάποια αποζημίωση και στη συνέχεια να εκδιώξει έναν Αμερικανό για μη εξουσιοδοτημένη είσοδο», δήλωσε ο Leif-Eric Easley, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans στη Σεούλ.

«Στο καλύτερο σενάριο, ο Αμερικανός στρατιώτης θα επιστρέψει στην πατρίδα του με ασφάλεια με τίμημα κάποια προπαγανδιστική νίκη για την Πιονγκγιάνγκ και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας μπορεί να έχουν την ευκαιρία να ξαναρχίσουν τον διάλογο και τις επαφές που έμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Τι μπορεί να κάνει η Βόρεια Κορέα

«Η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να «πιάσει και να απελευθερώσει» έναν άνθρωπο που πέρασε τα σύνορα λόγω των αυστηρών εγχώριων νόμων και της επιθυμίας να αποτρέψει τους ξένους να τους παραβιάσουν. Ωστόσο, το καθεστώς Κιμ έχει ελάχιστα κίνητρα να κρατήσει έναν Αμερικανό πολίτη για πολύ καιρό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται ευθύνες» είχε αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ Leif-Eric Easley.

Άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει εύκολα τον Κινγκ καθώς είναι ένας στρατιώτης που φαινόταν να εισέρχεται οικειοθελώς στη Βόρεια Κορέα, αν και πολλοί προηγούμενοι Αμερικανοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού οι ΗΠΑ έστειλαν αποστολές υψηλού προφίλ στην Πιονγκγιάνγκ για να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους.

Με πληροφορίες από Business Insider, NBC news, Guardian, BBC,  New York PostCNN

Must in

H χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση

Το 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μετατραπεί σε δάση και φυσικά πάρκα για να αντιμετωπιστεί η αζωτορύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024