Εξαγωγές: Σταθερή η ζήτηση για ελληνικά φρούτα και λαχανικά
Η πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών έως τις 4 Αυγούστου 2023
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που συγκομίζονται αυτή την περίοδο, καθώς φαίνεται να καλύπτουν τη ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Παράλληλα, η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, ενώ λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς αναμένεται ότι θα μειωθούν, σχολιάζοντας ότι. «ενίοτε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τις συναλλαγές, στις καταναλωτικές αγορές».
Σε ό,τι αφορά τα πυρηνόκαρπα ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Γιώργος Πολυχρονάκης σχολιάζει ότι «η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης».
Τα στοιχεία
Συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών με τις μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται:
α) Καρπούζια 147.876 τόνοι έναντι 176.416 τόνων πέρσι (μείωση κατά 16,2%),
β) Βερίκοκα 22.617 τόνοι έναντι 18.683 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 21,1%),
γ) Ροδάκινα 42.861 τόνοι έναντι 45.213 τόνων πέρσι (μείωση κατά 5,2%),
δ) Νεκταρίνια 30.511 τόνοι έναντι 31.966 τόνων πέρσι (μείωση κατά 4,6%),
ε) Κεράσια 26.353 τόνοι έναντι 34.642 τόνων πέρσι (μείωση κατά 23,9%) και
στ) Επιτραπέζια σταφύλια 2.253 τόνοι έναντι 3.112 τόνων πέρσι (μείωση κατά 27,6%).
Επίσης, η εξαγωγή πορτοκαλιών από 1/9/22-4/8/23 ανέρχονται σε 345.157 τόνους (αύξηση κατά 30,9%) έναντι 263.721 τόνων το 2021/22.
Εντατικοποίηση των ελέγχων
Την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατευθείαν από τον αγρό , κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας εφιστά ο κ. Πολυχρονάκης.
Τονίζει δε ότι «δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή και συσκευασία, και πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου