Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Γιατί οι οφειλέτες γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις

Γιατί οι οφειλέτες γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις

Οι ειδικοί αποδίδουν τις χαμηλές ταχύτητες στις ρυθμίσεις οφειλών στην πίεση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα των φορολογουμένων και στην αδυναμία πολλών οφειλετών να παραμείνουν συνεπείς

Η πλατφόρμα των 36,72 και 120 δόσεων της ΑΑΔΕ έκλεισε και τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι από 40.000 οφειλέτες εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όταν μόνο για την αναβίωση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν 200.000 φορολογούμενοι. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να μην παρατείνει την προθεσμία για ένταξη στις ρυθμίσεις, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2023.

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι οι οφειλέτες και κυρίως οι μεγάλοι αδιαφορούν και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους. Περίπου το 5% του συνολικού χρέους προς την Εφορία είναι ρυθμισμένο, έχει ενταχθεί δηλαδή σε κάποιο σχήμα ρύθμισης, με τους μικρούς οφειλέτες να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμόρφωσης.

Γιατί δεν ρυθμίζουν

Λογιστές και φορείς της αγοράς αποδίδουν τις χαμηλές ταχύτητες στις ρυθμίσεις οφειλών στην πίεση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα των φορολογουμένων, στην αδυναμία πολλών οφειλετών να παραμείνουν συνεπείς στις ρυθμίσεις καταβάλλοντας κάθε μήνα τις προβλεπόμενες δόσεις, στον περιορισμένο αριθμό των δόσεων που προβλέπει η πάγια ρύθμιση αλλά και στις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζονται για την υπαγωγή των οφειλετών σε ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκτακτη ρύθμιση των χρεών της ενεργειακής κρίσης η οποία ήταν περιορισμένης χρονικής εμβέλειας και συνοδευόταν με «κόφτες» που άφησαν εκτός χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι δημιούργησαν χρέη υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση των 36/72 δόσεων δεν μπορούσαν να ενταχθούν όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ οι οφειλέτες για να ενεργοποιήσουν την έκτακτη ρύθμιση θα έπρεπε υποχρεωτικά να τακτοποιήσουν όλες τις υπόλοιπες οφειλές με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Βέβαια υπάρχουν και οι οφειλέτες που έχουν φεσώσει με μεγάλα ποσά την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, τα οποία είναι αδύνατον να εξοφληθούν σήμερα σε 24 ή 48 δόσεις που προβλέπει η πάγια ρύθμιση, ενώ όσοι δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν με την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) ή τις ποινικές διώξεις και φυσικά δεν τους συγκινεί ούτε η δημοσιοποίηση του ονόματός τους που περιλαμβάνεται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών. Μάλιστα, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να βγάλει στα «μανταλάκια» τα ονόματα όσων χρωστούν σε Εφορία ή και ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Εισπρακτικά κέντρα

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες επιστρατεύοντας δυο νέα εισπρακτικά κέντρα. Πρόκειται για τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), τα οποία θα λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποκλειστικό σκοπό το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών και την ενίσχυση των εισπράξεων από παλαιές και φρέσκες «κόκκινες» φορολογικές οφειλές.

Με τη λειτουργία των νέων εισπρακτικών κέντρων καταργούνται τα δικαστικά τμήματα στις εφορίες της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας και όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι ΔΟΥ για την είσπραξη των οφειλών περνούν στις δύο νέες μονάδες. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Αθήνας θα πιάσουν δουλειά από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, για να πάρει σειρά από τον Ιανουάριο του 2024 το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη. Στα νέα εισπρακτικά κέντρα θα τρέχει το σύστημα αυτόματης είσπραξης χρεών, το Eispraxis, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση του προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024