Τυχαία ανακάλυψη βακτηρίου δίνει ελπίδα για πρόληψη της ελονοσίας
Μικρόβιο που μόλυνε αποικίες κουνουπιών στο εργαστήριο φαίνεται πως μπλοκάρει το παράσιτο της ασθένειας.
Επιστήμονες σε ερευνητική εγκατάσταση στην Ισπανία, η οποία διευθύνεται από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK, προχώρησαν σε μία τυχαία ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά τη διάρκεια πειράματος.
Βακτήριο που μόλυνε αποικία κουνουπιών που χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη φαρμάκων εμπόδισε την ανάπτυξη της ελονοσίας.
Πρόκειται για ένα στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή της μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το βακτήριο «TC1» θα μπορούσε να αποτελέσει νέο εργαλείο για την καταπολέμηση μιας από τις παλαιότερες ασθένειες του κόσμου, η οποία σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Επικεφαλής του προγράμματος αναφέρει: «ο ρυθμός μόλυνσης στα κουνούπια άρχισε να μειώνεται και έτσι μέχρι το τέλος του έτους τα κουνούπια απλώς δεν μολύνονταν από το παράσιτο της ελονοσίας».
Η ομάδα πάγωσε τα δείγματα από το πείραμα του 2014 και επέστρεψε σε αυτά δύο χρόνια αργότερα για να διερευνήσει τι είχε συμβεί.
Τα βακτήρια υπάρχουν στο περιβάλλον
Οι έρευνες πάνω στα δείγματα του 2014 συνεχίστηκαν περαιτέρω, αποδεικνύοντας πως υπαίτιο για την μη ανάπτυξη του πλασμωδίου, του παράσιτου που προκαλεί τη νόσο στα κουνούπια, ήταν το TC1.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το βακτήριο μόλυνε τα κουνούπια στο εργαστήριο.
Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science δείχνουν ότι το βακτήριο είναι ικανο να μειώσει έως και το 73% του φορτίου των παρασίτων ελονοσίας στα κουνούπια.
Πώς δρα
Το βακτήριο λειτουργεί με την έκκριση ενός μικρού μορίου, γνωστού ως harmane.
Το μόριο αναστέλλει τα πρώιμα στάδια του παρασίτου της ελονοσίας που αναπτύσσεται στο έντερο του κουνουπιού.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι επιστήμονες της GSK ανακάλυψαν ότι η harmane μπορεί να «μολύνει» το κουνούπι είτε από το στόμα, αν αναμιχθεί με ζάχαρη, είτε να απορροφηθεί μέσω της επιδερμίδας του κατά την επαφή.
Το εύρημα αυτό εγείρει την πιθανότητα να αλείφονται με το μίγμα οι επιφάνειες σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία, ώστε να μολύνονται μαζικά τα κουνούπια με το βακτήριο.
Αυτή τη στιγμή περισσότερες δοκιμές πραγματοποιούνται σε μία κλειστή ερευνητική εγκατάσταση πεδίου στη Μπουρκίνα Φάσο.
Σκοπός είναι να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του μορίου στον πραγματικό κόσμο.
Αναμφίβολα, αποτελεί μία σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά της ελονοσίας, η οποία σκοτώνει 620.000 ανθρώπους ετησίως, συχνά παιδιά κάτω των 5 ετών.
Τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο εφαρμογής στην Αφρική, ενώ τα κουνούπια αναπτύσσουν αντοχή στα εντομοκτόνα.
Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη αρκετά υποσχόμενη.
- Ουκρανία: «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Μάτι δεν κατάφερα να κλείσω: Για αυτούς τους λόγους ο ύπνος σου έχει γίνει δύσκολος
- Καιρός: Αίθριος σε όλη τη χώρα – Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές πριν υπογράψουν
- Ακόμα γεμίζεις τις καρδιές μας: Η Σελίν Ντιόν συγκινεί με ανάρτηση για την επέτειο γάμου της
- Χριστούγεννα: Τέσσερα βήματα για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά των γιορτών