Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Αυξημένος κίνδυνος» για όσους σκαλίζουν τη μύτη

Κοροναϊός: «Αυξημένος κίνδυνος» για όσους σκαλίζουν τη μύτη

Τα δάχτυλα μπορεί να προκαλούν εκδορές στους βλεννογόνους και να εισάγουν μικρόβια και ιούς.

Η μαμά σας είχε δίκιο που σας έλεγε να μην σκαλίζετε τη μύτη: η κακή συνήθεια πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς Covid-19, σύμφωνα τουλάχιστον με μικρή μελέτη στην Ολλανδία.

Από τους 219 υγειονομικούς υπαλλήλους που συμμετείχαν στην έρευνα κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος το 2020, το 85% δήλωσε ότι σκαλίζει τη μύτη -τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, την εβδομάδα ή την ημέρα.

Το 17% από αυτούς νόσησε από κοροναϊό το εξάμηνο που ακολούθησε, συγκριτικά με μόλις 6% μεταξύ των εθελοντών που δήλωσαν ότι δεν βάζουν το δάχτυλο στα ρουθούνια, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Περιέργως, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για όλους όσους σκάλιζαν τη μύτη ανεξαρτήτως του πόσο συχνά το έκαναν.

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως εξηγούν γιατί οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19.

Η μελέτη «είχε πλάκα» δήλωσε στην Washington Post ο Γιόνε Σίκενς, κλινικός επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και επικεφαλής της μελέτης. Παρόλα αυτά «ήταν εντυπωσιακό πώς [το σκάλισμα] επηρεάζει τη μετάδοση» είπε.

Η μελέτη δεν επαρκεί για να αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος αυξάνεται από το ίδιο το σκάλισμα της μύτης και όχι από κάποιον άλλο παράγοντα. Για παράδειγμα, όσοι δήλωσαν ότι δεν αγγίζουν τη μύτη ίσως ήταν πιθανότερο να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης ή άλλα προληπτικά μέτρα.

Παρόλα αυτά, η ιδέα ότι τα δάχτυλα εισάγουν στη μύτη μικρόβια και ιούς είναι λογική, σχολίασε ο Στούαρτ Ρέι, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Το σκάλισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει εκδορές στους βλεννογόνους αδένες και να διευκολύνουν έτσι την είσοδο παθογόνων παραγόντων στο αίμα.

Στην ιδέα αυτή συνηγορεί και προηγούμενη έρευνα που διαπίστωνε ότι όσοι σκαλίζουν τα ρουθούνια είναι πιθανότερο να φιλοξενούν στη μύτη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, συχνή αιτία λοιμώξεων.

Εκτός από το σκάλισμα της μύτης, η ολλανδική μελέτη εξέτασε και άλλους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου: νας στους τρεις εθελοντές δήλωσε ότι τρώει τα νύχια του και ένα στους τρεις άνδρες απάντησε ότι έχει μούσι, το οποίο μπορεί να εμποδίζει τη σωστή εφαρμογή της μάσκας. Κανείς από τους δύο αυτούς παράγοντες δεν βρέθηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου.

Από την άλλη, η χρήση γυαλιών οράσεως, τα οποία δυνητικά προστατεύουν από εισερχόμενα σταγονίδια, βρέθηκε να μειώνει ελαφρώς την πιθανότητα λοίμωξης.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024