Goldman Sachs: Οι έξυπνες τουαλέτες… βαρόμετρο της κινεζικής οικονομίας
Όταν οι πωλήσεις έξυπνων τουαλετών συνδέονται με τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Η Goldman Sachs προχώρησε στην έκδοση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος σημειώματος για τις «έξυπνες τουαλέτες», οι οποίες αναφέρει ότι είναι ένα προϊόν έτοιμο να… αγκαλιαστεί από τους Κινέζους, ειδικά εάν προωθηθεί με τρόπο συμβατό με την κινεζική κουλτούρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σημείωμα, οι εν λόγω τουαλέτες θεωρούνται στην Κίνα ένας «ασφαλής και άνετος χώρος για να περάσει κάποιος τον χρόνο του». Όταν η Goldman Sachs μιλά για έξυπνες τουαλέτες αναφέρεται στο είδος εκείνο που γίνεται ανάρπαστο στην ιαπωνική αγορά – με τις δικές της ιδιαιτερότητες – το είδος των τουαλετών που θερμαίνουν το κάθισμα, πλένουν την ευαίσθητη περιοχή και διαθέτουν λειτουργία… στεγνώματος.
Το σημείωμα της Goldman Sachs ουσιαστικά επιχειρεί να συγκρίνει για λογαριασμό των παγκόσμιων επενδυτών την «κουλτούρα της τουαλέτας και τους βασικούς παράγοντες διείσδυσής της στην Κίνα έναντι της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».
Ενώ η υιοθέτηση των έξυπνων τουαλετών στην Κίνα, κατά την τελευταία δεκαετία, καθοδηγείται από γυναίκες της μεσαίας ηλικίας και της μεσαίας τάξης, η επόμενη φάση αναμένεται να προσελκύσει νεότερους αγοραστές. Οι ωφελημένοι, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman, θα είναι φθηνότερες, λιγότερο εξελιγμένες εγχώριες προσφορές από τον τοπικό γίγαντα ειδών υγιεινής Arrow Home και όχι ακριβές ξένες από την ιαπωνική Toto.
Τα επίπεδα υιοθέτησης έξυπνων τουαλετών στην Κίνα, προβλέπει η Goldman, θα πρέπει να αυξηθούν από 4% το 2022 σε 11% το 2026, οπότε τα έσοδα της ευρύτερης κινεζικής βιομηχανίας ειδών υγιεινής θα ανέρχονται σε 21 δισ. δολάρια ετησίως. Στην Ιαπωνία, προσθέτει, οι έξυπνες τουαλέτες απολαμβάνουν ποσοστό υιοθέτησης 80%, ενώ στις ΗΠΑ, τις οποίες η Goldman υποστηρίζει ότι διαθέτουν «μη φιλική κουλτούρα τουαλέτας», το ποσοστό είναι κάτω από 1%. Τα ποσοστά υιοθέτησης στην Κίνα θα φτάσουν τελικά κάπου γύρω στο 30%, προειδοποιεί το σημείωμα, δεδομένης της ηλικίας της κτηριακής υποδομής της Κίνας και της απαίτησης αξιοπρεπούς πίεσης του νερού.
Ιαπωνοποίηση… χωρίς τα κακά της
Η ανάλυση της Goldman αντηχεί πέρα από την εστίασή της στην ανάπτυξη της έξυπνης τουαλέτας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρουν οι Financial Times. Δεδομένων των φόβων για παρατεταμένη στασιμότητα και ύφεση, μπορεί να φαίνεται περίεργη στιγμή για να προβάλλεται η υπόθεση των «φανταχτερών τουαλετών». Αλλά το προϊόν, σε όλη την οικεία πολιτιστική και τεχνολογική πολυπλοκότητά του, αντιπροσωπεύει ένα είδος καταναλωτικής δαπάνης της μεσαίας τάξης, που συνδέεται με την ιδιοκτησία και η σημασία του για τα ευρύτερα ζητήματα της κινεζικής οικονομίας δεν έχει φανεί ποτέ πιο έντονη.
Η Κίνα χρειάζεται την ιστορία της έξυπνης τουαλέτας για να γίνει πραγματικότητα, αλλά χρειάζεται να συμβεί με τον σωστό τρόπο: τα καλά σημεία της ιαπωνοποίησης, χωρίς τα κακά, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
Κίνα όπως Ιαπωνία του 1990;
Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Κίνας έχουν δώσει χώρο για τη θεωρία ότι τα προβλήματα της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μπορεί να επαναληφθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Κίνα. Ο συνδυασμός της κρίσης στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, της σαφούς εξασθένισης του επιχειρηματικού πνεύματος και της έλλειψης ζήτησης που έχει οδηγήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού προσδίδει μια ορισμένη σταθερότητα σε αυτή τη γραμμή σκέψης.
Οι εταιρίες ζόμπι, οι χαμηλές εταιρικές δαπάνες και η χρόνια μείωση της τιμολογιακής δύναμης επιβάρυναν την Ιαπωνία επί δεκαετίες. Πρόκειται για ένα φάσμα που η Κίνα θα πρέπει δικαιολογημένα να φοβάται. Ωστόσο, πολλοί απορρίπτουν τη σύγκριση και την ιδέα ότι τα προβλήματα της Κίνας είναι αναπόφευκτα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Andy Rothman, επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Matthews Asia, θεωρεί ότι είναι λάθος να υποτιμάται η ανθεκτικότητα των Κινέζων καταναλωτών και επιχειρηματιών και ο πραγματισμός των φορέων χάραξης πολιτικής.
Ο ρόλος της έξυπνης τουαλέτας
Η αισιοδοξία αυτή στηρίζει την υπόθεση της υιοθέτησης έξυπνων τουαλετών: η αστικοποίηση στην Κίνα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι δαπάνες επίπλωσης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος είναι ακόμη χαμηλότερες από ό,τι στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ινδία, και όσο πιο απελπισμένοι είναι οι κατασκευαστές ακινήτων για να πουλήσουν διαμερίσματα, τόσο περισσότερο μπορεί να προσπαθήσουν να δελεάσουν τους αγοραστές εγκαθιστώντας τέτοιου είδους εξεζητημένο εξοπλισμό. Η καταναλωτική ζήτηση μπορεί να είναι χαμηλή, αλλά η ζήτηση της μεσαίας τάξης για μια σχετικά φθηνή αναβάθμιση του «ποιοτικού τρόπου ζωής» μπορεί να το αψηφήσει αυτό. Οι Ιάπωνες καταναλωτές αγόραζαν όλο και πιο φανταχτερές τουαλέτες μέσα σε 30 χρόνια στασιμότητας. Αυτή είναι μια καλή ιαπωνοποίηση.
Το πρόβλημα, όμως, είναι εγγενές στην υπόθεση της Goldman για την Arrow Home: Η νεότερη γενιά της Κίνας και οι οικογένειες με μέσο εισόδημα θα αγοράσουν έξυπνες τουαλέτες εγχώριας παραγωγής ακριβώς επειδή όχι μόνο είναι φθηνές τώρα, αλλά πιθανότατα θα είναι ακόμη φθηνότερες στο μέλλον καθώς η αγορά θα επεκτείνεται. Η τιμή μιας έξυπνης τουαλέτας χαμηλότερης κατηγορίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, θα μειωθεί κατά 20% από τώρα έως το 2026.
Ενσωματώστε τέτοιου είδους αποπληθωριστικούς αριθμούς στα κεφάλια των καταναλωτών και έχετε το λάθος είδος της ιαπωνοποίησης, καταλήγουν οι Financial Times.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις