Σελήνη: Ινδική αποστολή σε τροχιά, ετοιμάζεται για προσσελήνωση
Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας πριν από τέσσερα χρόνια είχε καταλήξει σε αποτυχία. Μόνο τρεις χώρες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προσεδαφιστούν στη Σελήνη.
Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα της Ινδίας να πραγματοποιήσει προσσελήνωση, ινδικό ρομποτικό σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι ενόψει νέας προσπάθειας σε μερικές εβδομάδες.
«Το Chandrayaan-3 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη» ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), τρεις εβδομάδες μετά την εκτόξευση της αποστολής.
Το μητρικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά προγραμματίζεται να απελευθερώσει μια σεληνάκατο που θα μεταφέρει ένα μικρό τροχοφόρο ρομπότ κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που ελάχιστα έχει εξερευνηθεί ως σήμερα.
Εφόσον πετύχει η προσσελήνωση που προγραμματίζεται για τις 23-24 Αυγούστου, η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που προσεδαφίζεται στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Το Chandrayaan-3, όνομα που σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα σανσκριτικά, είναι η τρίτη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι και κόστισε μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερο από αντίστοιχες αποστολές της NASA.
Η προηγούμενη αποστολή, Chandrayaan-2, έθεσε με επιτυχία σε τροχιά έναν δορυφόρο που παρακολουθεί και σήμερα στη Σελήνη, όμως η σεληνάκατος που μετέφερε καταστράφηκε κατά την απόπειρα προσσελήνωσης στον νότιο πόλο.
Νερό στη Σελήνη
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι η περιοχή που θα εξερευνήσουν στο τέλος της δεκαετίας οι επανδρωμένες αποστολές του αμερικανικού προγράμματος Artemis, ενώ την επόμενη δεκαετία αναμένονται οι επανδρωμένες αποστολές της Κίνας.
Στον νότιο πόλο υπάρχουν κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Στον πυθμένα τους ανακαλύφθηκαν την περασμένη δεκαετία σημαντικές ποσότητες νερού στη μορφή πάγου, μια πολύτιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή οξυγόνου και καυσίμων για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες.
Η Ινδία θα μπορούσε να φτάσει πρώτη στην περιοχή με το Chandrayaan-3.
Συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η Ινδία θα στείλει για πρώτη φορά αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Για το 2024 προγραμματίζεται επίσης η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Ινδίας, η οποία έγινε το 2014 η πρώτη χώρα της Ασίας που θέτει δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
- H Κιμ Καρντάσιαν «την είδε» Λόρεν και το ίντερνετ την είπε Κάιλι
- Αμαλιάδα: Νέες μαρτυρίες περιπλέκουν την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη
- Το νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φρενάρει τις διαρροές στη βάση – Αγριεύει η βεντέτα Πολάκη – Κασσελάκη
- Νικόλ Κίντμαν: Σταμάτησε να χειροκροτεί «σαν φώκια» μετά τα 89α Όσκαρ
- Αβέβαιο το μέλλον του Χούμελς στην Ρόμα
- Μπάιντεν: Συναντήθηκε με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να τους καθησυχάσει λόγω Τραμπ