Πακιστάν: Μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν λίγο πριν τη σύλληψή του – Φόβοι για πολιτική αναταραχή
Η σύλληψη και η φυλάκιση του Ιμράν Χαν είναι πιθανόν να πυροδοτήσει πολιτική κρίση και αστάθεια ενόψει των επερχόμενων εκλογών στο Πακιστάν
Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Χαν στην ανατολική πόλη Λαχόρη, αφού δικαστήριο του Πακιστάν τον καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση για διαφθορά
Ο 70χρονος πρώην παίκτης του κρίκετ που θα φυλακιστεί στην κεντρική φυλακή της πόλης Αντιάλα της περιφέρειας Ραβαλπίντι, απηύθυνε κάλεσμα μέσω twitter στους υποστηρικτές του.
Ειδικότερα σε βίντεο που καταγράφηκε πριν από τη σύλληψή του και αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο Χαν κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Το μήνυμα στους υποστηρικτές του
«Έχω μόνο ένα αίτημα, μια έκκληση για εσάς. Δεν πρέπει να κάθεστε ήσυχα μέσα στα σπίτια σας. Ο αγώνας που κάνω δεν είναι για τον εαυτό μου, είναι για το έθνος μου, για εσάς. Για το μέλλον των παιδιών σας», είπε.
«Αν δεν υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας, θα ζήσετε ζωή σκλάβων και οι σκλάβοι δεν έχουν ζωή», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
Στην ανάρτηση, ο Χαν έκανε αναφορά στο «σχέδιο του Λονδίνου», έναν όρο που χρησιμοποιεί για να αναφερθεί σε μια φερόμενη κατά τον ίδιο συνωμοσία μεταξύ του νυν αρχηγού του στρατού στρατηγού Ασίμ Μουνίρ και του τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο από το 2019 σε αυτοεξορία, με σκοπό την εκδίωξή του από την πολιτική.
چیئرمین پاکستان تحریک انصاف کا پیغام:
میری گرفتاری متوقّع تھی چنانچہ میں نے یہ پیغام اپنی گرفتاری سے قبل ریکارڈ کروایا۔
یہ لندن پلان پر عملدرآمد کی جانب ایک اور قدم ہے مگر میں چاہتا ہوں کہ میرے کارکنان پرامن، ثابت قدم اور مضبوط رہیں۔
ہم رب العزّت کے سوا کسی کے سامنے نہیں… pic.twitter.com/vmXSmKRtTo
— Imran Khan (@ImranKhanPTI) August 5, 2023
Είναι η δεύτερη φορά που ο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης κρατείται φέτος.
Βίαιες συγκρούσεις στην προηγούμενη σύλληψή του
Η σύλληψη και η κράτησή του για αρκετές ημέρες τον Μάιο για μια άλλη υπόθεση προκάλεσε έντονη πολιτική αναταραχή. Ξέσπασαν θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και της αστυνομίας, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Πακιστάν.
«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει έντονη αντίδραση ή όχι [αυτή τη φορά]», είπε ο ανταποκριτή του Al Jazeera στο Ισλαμαμπάντ. «Μέχρι στιγμής, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του φωνάζοντας συνθήματα. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά προς το παρόν δεν περιμένουμε έντονη αντίδραση».
«Δεν είχε μια δίκαιη δίκη»
Ο Babar Awan, μέλος του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) και της νομικής ομάδας του Χαν, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν μια «γελοία ετυμηγορία από ένα εικονικό δικαστήριο».
«Ο Ιμράν Χαν δεν είχε μια δίκαιη δίκη, η οποία σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας είναι δικαίωμα κάθε πολίτη», δήλωσε ο Awan στο Al Jazeera.
Ο Χαν δεν ήταν παρών στο δικαστήριο για την ακροαματική διαδικασία. Η πακιστανική νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δίκης ερήμην, βάσει της οποίας κατηγορήθηκε.
Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Awan, υπάρχει «κάθε πιθανότητα αναστολής της ετυμηγορίας και πρόωρης απελευθέρωσης του Χαν» μετά την προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο δικηγόρος Abdul Moiz Jaferii δήλωσε ότι ενώ η υπόθεση κατά του Χαν ήταν σχετικά ισχυρή σε σύγκριση με άλλες εκκρεμείς κατηγορίες, η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε το δικαστήριο ήταν «φάρσα».
Ο δικαστής θα μπορούσε να είχε διατάξει τον Χαν να παρουσιαστεί στη δίκη ή θα μπορούσε να ζητήσει να προσαχθεί από την αστυνομία. Εάν τότε δεν εμφανιζόταν, το δικαστήριο θα είχε νομιμοποιηθεί να προχωρήσει στη δίκη ερήμην του.
«Αυτό που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να κάνει ήταν να προχωρήσει με την απόφαση ερήμην του» και να διακινδυνεύσει να ακυρωθεί, δήλωσε ο δικηγόρος.
Ενόψει των εκλογών
Ο Χαν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στρατός στοχοποιεί τον ίδιο και το κόμμα του, σε μια προσπάθεια να τον κρατήσει εκτός εκλογών και να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην εξουσία. Ο στρατός είχε αρνηθεί τον ισχυρισμό αυτό.
Ο πολιτικός αναλυτής Benazir Shah, με έδρα τη Λαχόρη, δήλωσε ότι η απόφαση του Σαββάτου «εγείρει υποψίες ότι το κράτος βιάζεται να αποκλείσει τον Χαν και να διασφαλίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες γενικές εκλογές».
Η Shah δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Πακιστάν έχει ιστορικό «αποκλεισμού εκλεγμένων πρωθυπουργών με πολύ λιγότερο σοβαρές κατηγορίες, κατ’ εντολή του ισχυρού στρατού του Πακιστάν».
Ο πολιτικός σχολιαστής Cyril Almedia δήλωσε ότι η σύλληψη είχε καταστεί «αναπόφευκτη», καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε το στρατιωτικό κατεστημένο θα διακινδύνευαν να τον έχουν ελεύθερο και ικανό να κάνει προεκλογική εκστρατεία.
Ωστόσο, ο Almedia δήλωσε ότι ακόμη και αν ο Χαν παρέμενε πίσω από τα κάγκελα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους αντιπάλους του, δίνοντας την υποστήριξή του σε ανεξάρτητους ή λιγότερο γνωστούς υποψηφίους.
«Ένα πράγμα είναι σαφές», πρόσθεσε. «Ο ίδιος ο Χαν δεν θα επιτραπεί από τον στρατό να επιστρέψει στην εξουσία, τουλάχιστον στις επερχόμενες εκλογές».
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»
- Γερμανία: Χάνει σε δημοτικότητα ο Σολτς – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο