Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Αναστολή προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε έντονα την ανατροπή του προέδρου Μπαζούμ από τους στρατιωτικούς.
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Νίγηρα όπου μετά την απόσυρση δυνάμεων της Γαλλίας από την περιοχή και την απομάκρυνση Γάλλων πολιτών από τη χώρα, και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους περιορισμούς.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν από την τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης πως, ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχε συνάψει με τη Γαλλία η κυβέρνηση που ανέτρεψαν.
Με τη σειρά τους και οι ΗΠΑ αναστέλουν μέρος προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας στην κυβέρνηση του Νίγηρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες την προηγούμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, χθες Παρασκευή γνωστοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε από τις υπηρεσίες του στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως η Ουάσινγκτον «αναστέλλει ορισμένα προγράμματα διεθνούς βοήθειας που ωφελούσαν την κυβέρνηση του Νίγηρα», ωστόσο θα συνεχίσει τη «ζωτικής» σημασίας χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο κ. Μπλίνκεν επεσήμανε συμπληρωματικά πως οι παραδόσεις ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας σε τρόφιμα θα συνεχιστούν.
Η αμερικανική διπλωματία διέταξε την Τετάρτη την εσπευσμένη απομάκρυνση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νιαμέ, μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
«Λόγω της εξέλιξης αυτής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση των κρατικών λειτουργών που δεν είναι απόλυτα απαραίτητοι» για τη λειτουργία της αποστολής, όπως και των μελών των οικογενειών τους, αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
«Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στον Νίγηρα»
Στην ανακοίνωση, ο κ. Μπλίνκεν, που έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοάμεντ Μπαζούμ μετά το πραξικόπημα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του εννοεί να «συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον Νίγηρα όπου είναι εφαρμόσιμο, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων ασφαλείας, για την ασφάλεια των Αμερικανών δημοσίων λειτουργών», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τονίζει μάλιστα, αναφορικά με την χορήγηση βοήθειιας στην κυβέρνηση πως, «εξαρτάται από τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τον σεβασμό της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την επανεξέταση της βοήθειας και της συνεργασίας [της] ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τίθεται ενάντια στην ανατροπή της κυβέρνησης από τους πραξικοπηματίες, καταδικάζοντας έντονα την ανατροπή του προέδρου Μπαζούμ από τους στρατιωτικούς, όμως –αντίθετα με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες– δεν διέταξε εκκένωση παρά την Τετάρτη και δεν ανέστειλε τη βοήθειά της στη Νιαμέ, που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, παρά χθες.
«Καταστροφικές» χαρακτηρίζει τις συνέπειες του πραξικοπήματος ο Μοάμεντ Μπαζούμ
«Ο Νίγηρας είναι υπό στρατιωτικό πραξικόπημα που προσπαθεί να ανατρέψει τη Δημοκρατία μας και είμαι ένας από τους χιλιάδες πολίτες που έχω φυλακιστεί αυθαίρετα και παράνομα», δήλωσε ο ανατραπείς πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νίγηρα, Μοάμεντ Μπαζούμ, όπως αναφέρεται στη Washington Post.
Μάλιστα ο ίδιος «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τις καταστροφικές – όπως τις χαρακτηρίζει – συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η συνθήκη, όχι μόνο στην χώρα, την περιοχή του Σαχέλ αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Ο λόγος είναι, σύμφωνα με άρθρο του, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post, ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ.
«Γι’ αυτό, «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο κ. Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιωτικούς στον Νίγηρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ.
Την Παρασκευή, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) ανακοίνωσαν, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως είναι έτοιμοι να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 26η Ιουλίου, την ώρα που το νέο καθεστώς στη Νιαμέ ανακοίνωνε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου