Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας: «Γυναικεία υπόθεση» η έκθεση του HYam
H Eva Medin και η Στεφανία Στρούζα στην έκθεση «Loin sur la Terre» (Μακριά στη Γη)
Δύο νέες καλλιτέχνιδες, από τη Γαλλία και την Ελλάδα, προσκάλεσε φέτος ο οργανισμός HYam (Ηydra for Artists of the Mediterranean) να εκθέσουν τα έργα τους. Πρόκειται για την Eva Medin και τη Στεφανία Στρούζα που συμμετέχουν στην έκθεση «Loin sur la Terre (Μακριά στη Γη)». Από το Σάββατο 5 Αυγούστου (8:30 μ.μ. τα εγκαίνιά της) ξεκινά το εικαστικό ταξίδι για τους επισκέπτες του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου της Ύδρας και διαρκεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.
Όπως επισημαίνει η ιδρύτρια του HYam, Pauline Simons, «Η Eva Medin και η Στεφανία Στρούζα κάνουν ρωγμές, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν μύθο που είναι ριζωμένος εδώ και χιλιετίες στο συλλογικό φαντασιακό: αυτόν της πρωτόγονης ταυτότητας.»
Το Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας, θεματοφύλακας του νησιού
Ιδρύθηκε το 1918 σε ένα κτίριο που κτίσθηκε με έξοδα του εφοπλιστή και ευεργέτη της Ύδρας, Γκίκα Ν. Κουλούρα. Σε ιδανική θέση στο λιμάνι, στο σημείο άφιξης των πλοίων, ανάμεσα στο λιμεναρχείο και στη Ναυτική Ακαδημία, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο της Ύδρας είναι ο αδιάλειπτος μάρτυρας όλης της ιστορίας του νησιού.
Το Μουσείο δίνει προτεραιότητα στον 18ο και στον 19ο αιώνα μέσω εντυπωσιακών συλλογών, παλιά κοστούμια, ξίφη, σπαθιά, αντίγραφα πλοίων, ιστορικά αναμνηστικά, πορτρέτα προσωπικοτήτων ή στρατιωτικών, φωτίζουν την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά την οποία το νησί διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για 18.000 έγγραφα αρχείου που εκτίθενται στο Μουσείο, καθώς και μια βιβλιοθήκη 9.000 τίτλων που υποστηρίζει τη δυναμική του.
Η Ύδρα υπήρξε ένας στρατηγικός τόπος εκκίνησης του ελληνικού στόλου, εγνωσμένης της ισχύος των πλοιοκτητών της. Ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της Επανάστασης, ο Ναύαρχος Μιαούλης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού στα Μιαούλεια έχει συνδέσει το όνομά του με το Μουσείο, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικότερα εκθέματά του είναι η ταριχευμένη του καρδιά που διατηρείται σε μία ασημένια λήκυθο. Το σημερινό κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του ΄70 πάνω στα σχέδια του προηγούμενου κτιρίου δένει τέλεια με το υπόλοιπο αρχιτεκτονικό περιβάλλον.
Από τη νέα του λειτουργία, το 1996, χάρη στην Διευθύντρια του Ντίνα Αδαμοπούλου που ανέπτυξε τις επιστημονικές δραστηριότητες, το Μουσείο εναλλάσσει τις θεματικές εκθέσεις, κλασικές ή σύγχρονες, συνέδρια, ειδικά αφιερώματα, καθώς και υπαίθριες συναυλίες που πραγματοποιούνται στην περίφημη ταράτσα.
Στήριξη των καλλιτεχνών της Μεσογείου
Ο οργανισμός HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) δημιουργήθηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons, με στόχο να στηρίξει ανερχόμενους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα έργα τους μεγαλύτερη ορατότητα στη διεθνή σκηνή.
Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο HYam υλοποίησε διάφορες πρωτοβουλίες και συμπληρωματικά events στην Ύδρα και στο Παρίσι, όπως εκθέσεις, παραγωγές, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, και καλλιτεχνικές εστίες (residencies). Το 2021 ο οργανισμός αναθεώρησε τον τρόπο διοργάνωσης των εκδηλώσεων του, με τη συμμετοχή όχι πλέον ενός, αλλά πολλών καλλιτεχνών, με σκοπό να εντείνει τη στήριξη του και επικεντρώθηκε σε εκθέσεις που ήταν αφιερωμένες σε γυναίκες καλλιτέχνιδες παρουσιασμένες σε ιστορικά τοπόσημα του νησιού.
Πηγή φωτογραφιών: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία