Η απόφαση ελήφθη και ίσως για κάποιους επιβλήθηκε. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να κάνουν βήματα για να ρίξουν τους τόνους και να διατηρήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και «ήρεμους αιθέρες».

Το σχέδιο «ηρεμία στο Αιγαίο» έχει σαφώς τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, που βλέπουν ότι σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία το εν λόγω μέτωπο δεν είναι προς το συμφέρον τους.

«Υποχωρήσεις»

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είπε για πρώτη φορά τη λέξη «υποχωρήσεις». Και ακόμα και αν οι «υποχωρήσεις» είναι απαραίτητες και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί ένα «συμβιβασμός», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σαφώς ο χαρακτήρας των «υποχωρήσεων» έχει τη δική του σημασία και είναι πολύ συγκεκριμένο τι μπορεί να γίνει ανεκτό και τι όχι, ωστόσο αυτή η δήλωση έδειξε ότι το κοινό, τα ΜΜΕ, στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμα για τέτοιες δηλώσεις.

Όχι στην ουσία τους, ούτε καν σαν πιθανότητα. Έστω και αν σε μία διαπραγμάτευση δεν προεξοφλείς ότι θα κάνεις «υποχωρήσεις».

Εκπαίδευση

Τουρκική διπλωματική πηγή έχει παραδεχθεί ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν πρωτίστως να φέρουν εις πέρας το πολύ δύσκολο έργο να εκπαιδεύσουν τους δύο λαούς και τα ΜΜΕ στη συζήτηση σε ρυθμούς λύσεων και όχι στη συζήτηση σε ρυθμούς έντασης.

Με τους πολιτικούς να προσπαθούν να κρατήσουν τις δικές τους ισορροπίες.

Ναι σε πιο ευρωπαϊκή Τουρκία αλλά…

Σε συνέντευξη του στην στο αιγυπτιακό κανάλι Al Ghad TV, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και θα χαιρέτιζε τα επόμενα βήματα σχετικά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Όμως, με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν» σημείωσε ο ΥΠΕΞ. Σημειώνοντας κυρίως το το Κυπριακό την εισβολή και κατοχή και την ανάγκη για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κόκκινες γραμμές

Έθεσε δε ως προϋπόθεση του διαλόγου την ηρεμία αλλά και τις κόκκινες γραμμές που πρέπει να γίνουν σεβαστές, αφού η Αθήνα όπως είπε «δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».

Τι λένε οι τούρκοι στο δικό τους κοινό

Την ίδια στιγμή το δικό της έδαφος προσπαθεί με κάποιες κινήσεις να προετοιμάσει και η Τουρκία. Πρόσφατο άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Μιλιέτ σχολίαζε πως «εάν η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρήσει ακόμη περισσότερο, η Αθήνα θα εξαρτάται λιγότερο από το Παρίσι ή την Ουάσιγκτον και οι δύο αυτές πρωτεύουσες δεν θα μπορούν πλέον να περιφέρονται στο ελληνικό έδαφος με το πρόσχημα της προστασίας».

Υπενθύμιζε τόσο την πώληση των Rafale και των Bell@ra στην Ελλάδα την περίοδο της έντασης με την Τουρκία, αλλά και την διαπραγμάτευση της Γαλλίας με τη Λευκωσία για ναυτική βάση στην Κύπρο.

Εμπιστοσύνη

Με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε αντιπαράθεση επί δεκαετίες και τις σχέσεις του να περνάνε φάσεις ηρεμίας που τη διαδέχεται η ένταση, οι αμφισβητήσεις αλλά και οι ακραίες διεκδικήσεις, ίσως το πιο σημαντικό στάδιο για να εξετάσουν αν μπορούν να συζητήσουν λύσεις, όχι να υπογράψουν, είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Και αυτή η προσπάθεια είναι επίπονη και προϋποθέτει συνέπεια και συνέχεια. Αλλιώς σε κάθε στραβοπάτημα επιστρέφεις στο μηδέν.