Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο κατέστρεψε γέφυρα στην Κριμαία
Το Κίεβο έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία.
Πολλαπλές εκρήξεις αναφέρθηκαν σε κρίσιμες οδικές γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με τμήματα της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιοχής Χερσώνα στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Μια γέφυρα που συνδέει την Αραμπάτ Σπιτ, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κριμαίας, και την ουκρανική πόλη Χένιτσεσκ ήταν μεταξύ των αναφερόμενων στόχων, όπως μεταδίδει το CNN.
Τα πλήγματα έπληξαν επίσης τη γέφυρα Chonhar, η οποία συνδέει την περιοχή της Χερσώνας με την Κριμαία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της εγκατεστημένης από τη Ρωσία κυβέρνησης στη Ζαπορίζια.
«Αναφέρονται συνολικά τρία ή τέσσερα χτυπήματα. Η έκταση των ζημιών είναι ακόμη άγνωστη», δήλωσε.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία ηγέτης της κατεχόμενης Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, δήλωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε 12 πυραύλους στη γέφυρα Τσονχάρ και εννέα καταρρίφθηκαν.
Ο Σάλντο υποστήριξε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε προηγμένους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στην επίθεση. Είπε επίσης ότι τα πλήγματα έπληξαν ένα σχολείο του χωριού και ότι ένας πολίτης που βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της επίθεσης τραυματίστηκε.
#BREAKING #Ukraine #Russia Video footage of Ukrainian strike on Chongar bridge connecting Crimea and Kherson region. pic.twitter.com/TzH0rukY9i
— National Independent (@NationalIndNews) August 6, 2023
Ο Σάλντο δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εξετάζουν τις λεπτομέρειες της επίθεσης και την έκταση των ζημιών στη γέφυρα.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας στο Telegram ότι μια γέφυρα για αυτοκίνητα και φορτηγά υπέστη ζημιές και ότι «οι εργασίες επισκευής έχουν ήδη αρχίσει».
Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς των Ρώσων αξιωματούχων και η Ουκρανία δεν σχολίασε αμέσως την επίθεση.
Το χρονικό με την Κριμαία
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Κίεβο έχει ορκιστεί να ανακτήσει την Κριμαία μαζί με τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα το 2022.
Γέφυρες-κλειδιά συνδέουν τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία και με περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τα στρατεύματα της Μόσχας, οι οποίες τώρα ελέγχονται από τους εγκατεστημένους στη Ρωσία ηγέτες.
Οι γέφυρες της Κριμαίας έχουν αναδειχθεί σε βασικούς στόχους των ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ιδίως καθώς η Ουκρανία υπόσχεται να εντείνει την επίθεσή της σε ρωσικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από αυτήν και καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι τα στρατεύματα του Κιέβου εργάζονται «για να φέρουν τον πόλεμο πίσω εκεί από όπου ήρθε».
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια