Χιροσίμα: Η 78η επέτειος στη σκιά της νέας πυρηνικής απειλής – «Να σταματήσει αυτή η τρέλα» λέει ο δήμαρχος της πόλης
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα στην επέτειο μνήμης για την καταστροφή που προκάλεσε η πυρηνική επίθεση στην πόλη, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς 78 χρόνια μετά ο πυρηνικός εφιάλτης τίθεται ξανά στις ατζέντες των ισχυρών
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
- Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στη Γάζα - Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις
Η Ιαπωνία τιμά σήμερα την 78η επέτειο της ρίψης ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα και να χαρακτηρίζει «τρέλα» την πρόσφατη νύξη της G7 για την πυρηνική αποτροπή.
Η επέτειος της πρώτης χρήσης ατομικής βόμβας στην ιστορία τιμάται στη σκιά του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία, που επανέφερε την πυρηνική απειλή στο προσκήνιο.
Ο 70χρονος δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι, γιος χιμπάκουσα – επιζήσαντα -, τόνισε πως ο κόσμος είναι πλέον αντιμέτωπος «με νέα πραγματικότητα», καθώς γίνονται «απειλές» για τη χρήση πυρηνικών όπλων και επανέρχεται «η τρέλα της θεωρίας της πυρηνικής αποτροπής», παρόντος του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα.
Η πυρηνικές απειλές της Ρωσίας και η πυρηνική «αποτροπή» των G7 στην Ιαπωνία
Η Χιροσίμα βρέθηκε στο επίκεντρο τον Μάιο, καθώς ο ιάπωνας πρωθυπουργός φιλοξένησε τη σύνοδο της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, ή G7, στην πόλη της δυτικής Ιαπωνίας όπου εκλέγεται.
Στη σύνοδο εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επαναλήφθηκε η δέσμευση στον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά ταυτόχρονα διατυπώθηκε η θέση πως όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, πρέπει να υπηρετούν για την αποτροπή των επιθέσεων και την πρόληψη του πολέμου.
Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός είπε πως ο δρόμος προκειμένου ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα γίνεται πιο δύσκολος, εν μέρει εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε πως αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικότερη να δοθεί νέα ώθηση στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η Χιροσίμα δεν προσκάλεσε τη Ρωσία ούτε τη Λευκορωσία να παρευρεθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Πυρηνικός αφοπλισμός
Οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15 (τοπική ώρα, 02:15 ώρα Ελλάδας), την ώρα που το πρώτο πυρηνικό όπλο, που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε καιρό πολέμου, έπεσε στη Χιροσίμα.
Περίπου 50.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στην τελετή μνήμης σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι χιμπάκουσα –επιζήσαντες–, τήρησαν ενός λεπτού σιγή εν μέσω της καλοκαιρινής ζέστης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την υποστήριξή του. «Ηγέτες από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν αυτή την πόλη, είδαν τα μνημεία της, μίλησαν με τους γενναίους επιζήσαντες, κι έφυγαν ενθαρρυμένοι να προωθήσουν την υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού», ανέφερε σε μήνυμα που ανέγνωσε στην τελετή εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. «Πρέπει να το κάνουν περισσότεροι, διότι τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου ηχούν για ακόμα μια φορά», πρόσθεσε.
Η βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα την 6η Αυγούστου 1945, που είχε βαφτιστεί «Little Boy», σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους ακαριαία και συνολικά περίπου 140.000 ως το τέλος εκείνης της χρονιάς. Η αυτοκρατορική Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου 1945, τερματίζοντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καταγράφεται επίσης καθώς η βιογραφική ταινία «Oppenheimer», για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, σημειώνει εισπρακτική επιτυχία στις ΗΠΑ. Κριτικοί υπογράμμισαν ότι η ταινία επέλεξε να αγνοήσει την καταστροφή που προκάλεσαν οι δυο ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και κατόπιν, τρεις ημέρες αργότερα, το Ναγκασάκι (6η και 9η Αυγούστου 1945).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις