Επικίνδυνες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο για την έναρξη των μολύνσεων, αλλά και για την άμεση εξάπλωση του περονοσπόρου σε όλες τις καλλιέργειες πατάτας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους της περιοχής αυτό οφείλεται στις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία (100%) για ιδιαίτερα μεγάλα χρονικά διαστήματα και τις σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως καταγράφτηκαν από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό της υπηρεσίας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας κατά το Σαββατοκύριακο 5 – 6 Αυγούστου.

Μάλιστα από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκε ακόμη ύπαρξη νέων μολύνσεων. Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο βλαστικό στάδιο που στα περισσότερα πατοχώραφα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη του φυλλώματος των φυτών κατά μήκος των γραμμών φύτευσης.

Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7-12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής). Αν χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής (αμιγώς χαλκούχα κ.α.) να ανανεώνονται οπωσδήποτε μετά από σημαντικές βροχοπτώσεις πάνω από 15 mm συσσωρευτικά. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Συστήνεται να γίνονται πάντοτε εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα.

Αλτερνάρια

Από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα σε ορισμένα πατατοχώραφα, σε χαμηλά σχετικά επίπεδα προσβολών. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που την εποχή αυτή επικρατούν σχεδόν καθημερινά στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας.

Πολλά από τα μυκητοκτόνα που ελέγχουν τον περονόσπορο καταπολεμούν και την αλτερνάρια.

Αγροτίδες (Καραφατμέ/Κοφτοσκούληκα)

Οι προνύμφες (κάμπιες) μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο λαιμό, στα φύλλα, τις ρίζες και τους κονδύλους. Οι συλλήψεις των ακμαίων (πεταλούδων) στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας είναι σχετικά χαμηλές, οπότε δεν απαιτείται γενική καταπολέμηση για το συγκεκριμένο εχθρό της πατάτας.

Συστήνονται μόνο συχνοί έλεγχοι από τους πατατοπαραγωγούς στα χωράφια τους για τυχόν προσβολές και λήψη μέτρων τοπικά αν χρειαστεί.