Την επόμενη φάση του ερευνητικού της προγράμματος για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια blocks της Κρήτης προετοιμάζει από τώρα η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil.

Ο ενεργειακός κολοσσός σχεδιάζει, μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών τον περασμένο Φεβρουάριο στις παραχωρήσεις – όπου έχει μαζί με τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο Helleniq Energy τα δικαιώματα έρευνα κι εκμετάλλευσης – «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Ο προγραμματισμός δείχνει το γεωτρύπανο να πέφτει σε στόχο προς το τέλος του 2024 ή το 2025. Και προς επιβεβαίωση των παραπάνω σχεδίων της ExxonMobil έρχονται οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της κ. John Ardill στο S&P Global: «Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Γλαύκος το 2019 στην Κύπρο, η ExxonMobil ολοκλήρωσε τρισδιάστες σεισμικές έρευνες υπεράκτια της Κύπρου και δισδιάστατες σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κρήτης», είπε προσθέτοντας ότι «σχεδιάζει γεώτρηση στην περιοχή στο τέλος του 2024 ή το 2025».

Τα γεωφυσικά δεδομένα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι τρεις πετρελαϊκές ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των δεδομένων που συνέλεξαν από τις σεισμικές έρευνες της περιόδου 2022-2023 και προχωρούν στην ερμηνεία τους.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο «Βήμα», «αυτό που κάνουν οι γεωλόγοι των πετρελαϊκών είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση στόχων. Με τη βοήθεια της επιστήμης διεισδύουν σε αυτούς και αναλύουν τις πιθανότητες για τη μετανάστευση και παγίδευση υδρογονανθράκων που δημιουργούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αν στους στόχους αυτούς διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προαναφερόμενες συνθήκες τότε τα επιτελεία των πετρελαϊκών αναλύουν το μέγεθος, δηλαδή τον πιθανό όγκο φυσικού αερίου που μπορεί να βρίσκεται παγιδευμένος στο υπέδαφος».

Οι ίδιες πηγές λένε στο «Βήμα», πως «αν ικανοποιούνται τα παραπάνω γεωλογικά δεδομένα τότε γίνεται και εκτίμηση του κόστους εξόρυξης. Η κάθε γεώτρηση υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι οι πετρελαϊκές καταλήγουν τελικά στο αν αξίζει να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις για την επαλήθευση της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων».

Οι σεισμικές έρευνες

Στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν την επίσπευση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα blocks που έχουν παραχωρηθεί σε επενδυτές.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έτρεξε όλες τις διαδικασίες για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου.

Από τον Ιανουάριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, υλοποιήθηκαν 7 θαλάσσιες σεισμικές έρευνες (τέσσερις 2D και τρεις 3D). Πραγματοποιήθηκαν με ειδικά σεισμογραφικά σκάφη στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», «Ιόνιο» και «Μπλοκ 2 – Δυτικά της Κέρκυρας».

Με την ολοκλήρωση των θαλάσσιων ερευνών επιτεύχθηκε η χαρτογράφηση του υπεδάφους σε έκταση μεγαλύτερη των 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το κόστος των θαλάσσιων ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ανήλθε στα περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση των επενδύσεων κατά 150% συγκριτικά με τις δεσμεύσεις για ελάχιστες δαπάνες σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης των μισθώτριων εταιρειών.
Πάντως, η πλέον ώριμη περιοχή για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση είναι η χερσαία παραχώρηση «Ιωάννινα» η οποία κι έχει μισθωθεί στην ελληνική πολυεθνική Energean. Ο σχεδιασμός της δείχνει την άφιξη του γεωτρύπανου εντός του 2024.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αν και η Ευρώπη βαίνει ολοταχώς προς την εποχή του δραστικού περιορισμού των εκπομπών CO2 το 2030 και των μηδενικών εκπομπών το 2050, εντούτοις αναλύσεις πετρελαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών δείχνουν αύξηση της ζήτησης των ορυκτών καυσίμων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil κ. Darren Woods, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, δήλωσε ότι αναμένει ιστορική ζήτηση πετρελαίου φέτος και τον επόμενο χρόνο. “Θα δούμε μια ανοδική πίεση λόγω των αλλαγών στη ζήτηση και των περιορισμένων επιλογών που έχουμε για σημαντική αύξηση της προσφοράς”, εκτίμησε ο Woods.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περισσότερες από 100 άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αξιοποιήσει η χώρα τις πηγές της και να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη. Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τους κλιματικούς στόχους, καθώς περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής ζήτησης της χώρας θα εξακολουθεί να καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο φτάσει στο καθαρό μηδέν, το 2050.

Η ζήτηση πετρελαίου

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται εκτενής αναφορά στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία ξεπέρασε την κορύφωση του 2019 πριν από την έλευση της πανδημίας, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 102,5 εκατ. Βαρέλια. Επισημαίνεται, ότι η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται από τον Ιανούαριο του 2023, αμφισβητεί τη συμβατική λογική που έλεγε ότι το 2019 σημειώθηκε η κορύφωση της κατανάλωσης βενζίνης, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι με βάση τις τωρινές τάσεις η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί άλλο ένα 3-4% στα επόμενα πέντε χρόνια προτού σταθεροποιηθεί ψηλά.

Οι αναλυτές εκτιμούν δε, ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του μεταβατικού καυσίμου στην πράσινη μετάβαση, ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο περιορισμός του εφοδιασμού της αγοράς με τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ανάγκασε τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Μεταξύ των άλλων είναι και η εξερεύνηση περιοχών για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ