Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες νεοσσοί πέφτουν από τις φωλιές λόγω της ζέστης

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες νεοσσοί πέφτουν από τις φωλιές λόγω της ζέστης

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς» λέει η πρόεδρος του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη ζέστη του φετινού Ιουλίου: εκατοντάδες νεογέννητα πτηνά έπεσαν από τις φωλιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκαν για περίθαλψη.

Περισσότερες από 200 νεογέννητες σταχτάρες –κοινό είδος που μοιάζει με τα χελιδόνια αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια- έχουν δεχτεί το φετινό καλοκαρι τη φροντίδα του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή»

«Φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα […] Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς για περίθαλψη ταυτόχρονα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του σωματείου Σοφία Προύσαλη.

H μαυροσταχτάρα ή σταχτάρα είναι είδος κοινό στην Ελλάδα. Μοιάζει με χελιδόνι αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια (Wikimedia Commons)

Οι σταχτάρες (Apus apus) συχνά φωλιάζουν σε κτήρια που υπερθερμαίνονται από τον καύσωνα. Ορισμένοι νεοσσοί πέφτουν μόνοι τους από τη φωλιά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γλιτώσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «τα ρίχνουν οι ίδιοι οι γονείς για να για να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανά κάποια άλλα άτομα», ανέφερε η κ. Προύσαλη, κτηνίατρος και η ίδια.

Εκτός από σταχτάρες, το σωματείο περιέθαλψε και αρκετούς πελαργούς.  «Στο σύνολο ξεπεράσαμε τον Ιούλιο τα 500 ζώα που έφτασαν να περιθάλπονται εσωτερικά και εξωτερικά στους χώρους του σωματείου» είπε η κ. Προύσαλη.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στην Κρήτη, όπου δεκάδες μικρά όρνια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στην οργάνωση Anima.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, δεκάδες πουλιά έπεσαν από τις φωλιές τους λόγω ζέστης και στην Ελβετία.

Οι νεαρές σταχτάρες θα ήταν πιθανότατα καταδικασμένες χωρίς περίθαλψη (Δράση για την Άγρια Ζωή)

Συμβουλές φροντίδας

«Αυτό το διάστημα, εάν κάποιος βρει ένα ζωάκι, ένα πουλάκι, θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας. Το καλύτερο είναι να βγάλει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και να το στείλει στη σελίδα μας στο Facebook «Δράση για την Άγρια Ζωή»» είπε η κ. Προύσαλη.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην απαιτείται παρέμβαση, καθώς οι γονείς του νεοσσού μπορεί να τον φροντίσουν ακόμα και εκτός φωλιάς.

Η κ. Προύσαλη τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να προσφέρουμε τροφή στα ταλαιπωρημένα ζώα αλλά μόνο «νερό με μια σύριγγα ή με ένα καλαμάκι, με το οποίο θα στάζουμε μικρές σταγόνες στο ράμφος του».

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024