Ηνωμένο Βασίλειο: To ηφαιστειογενές νησί που σκέφτεται να στείλει το Λονδίνο τους… παράτυπους μετανάστες
Όταν το 1815 οι Βρετανοί ήθελαν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τον «τύραννο» Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον έστειλαν εξορία στη μέση του Ατλαντικού, στο μικροσκοπικό νησάκι της Αγίας Ελένης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Την Κυριακή 6 Αυγούστου Βρετανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι η γηραιά Αλβιόνα επεξεργάζεται ένα σχέδιο να απελάσει παράτυπους μετανάστες στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε ένα ηφαιστειογενές νησί βορειοανατολικά της Αγίας Ελένης, 6.000 χλμ. μακριά από την Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα νησάκι -στο μέγεθος της Μυκόνου- όπου δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός, αν και έχει 806 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2016. Την πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελούν στρατιωτικοί και ιδιώτες εργολάβοι των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου, μαζί με εργάτες από την Αγία Ελένη.
Είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα μόνιμης διαμονής, αλλά φαίνεται ότι η Αγγλία ετοιμάζει μια εξαίρεση. Το σχέδιο του Λονδίνου θα μπει μπρος εάν αποτύχει να στείλει τους παράτυπους μετανάστες πίσω στη Ρουάντα.
Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου είχε προ πολλού ενημερώσει ότι θα ακολουθήσει μια πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
Περίπου 15.000 έχουν περάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη από τη Γαλλία μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας μείωση 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
To 2022, 45.755 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη, που ήταν αριθμός ρεκόρ από το 2018. Τον Ιούνιο του 2023 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων που έχει καταγραφεί, με περισσότερους από 2.000. «Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Κοιτάω προσεκτικά πώς είναι οι εισερχόμενες ροές και εξακολουθούμε να έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που διασχίζουν τη Μάγχη. Πρέπει ακόμη να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς τον βρετανικό λαό να σταματήσουν τα σκάφη.»
Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι
Μιλώντας στην Daily Mail η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman δήλωσε πως «όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι». Η Braverman είχε σχεδιάσει να ξεκινήσει την απέλαση ανθρώπων στη Ρουάντα με πτήσεις τον Ιανουάριο για να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Ωστόσο, τον Ιούνιο έβαλε φρένο το Εφετείο λόγω ελλείψεων στο σύστημα ασύλου της Ρουάντα, με την τελική ετυμηγορία να αναμένεται από το Ανώτατο Δικαστήριο στα τέλη του φθινοπώρου.
Η Braverman επέμεινε ότι η κυβέρνηση είναι «σίγουρη» για τη νομιμότητα του σχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι» εάν το δικαστήριο αποφανθεί εναντίον του.
Η υπουργός Εσωτερικών Σάρα Ντάινς είπε στους Times: «Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η Ρουάντα είναι μια νόμιμη πολιτική…Σε αυτό λοιπόν εστιάζουμε». «Όμως, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, εξετάζουμε πρόσθετα μέτρα. Επομένως, εξετάζουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι η πολιτική μας λειτουργεί.
«Πρέπει να μειώσουμε τον παράγοντα έλξης των παράνομων εγκληματικών συμμοριών, οδηγώντας τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα βασικά να κάνουν κατάχρηση του συστήματος».
Βέβαια, το «Σχέδιο Α» της Ρουάντα έχει επικριθεί από οργανώσεις που ασκολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές των Συντηρητικών δαιμονοποιούν τα ευάλωτα άτομα.
Plan B
Πέραν του νησιού της Αναλήψεως, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές για να στείλουν τους μετανάστες. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες για μια παρόμοια συμφωνία απέλασης με αυτή της Ρουάντα που συμφωνήθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τους Times.
«Είναι ρεαλιστικό να εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είναι λογικό να ετοιμάζουμε προτάσεις για να σταματήσουν τα σκάφη [που φέρνουν παράτυπους μετανάστες] που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα με την πολιτική μας για τη Ρουάντα», είπε μια «ανώτερη κυβερνητική πηγή» στους The Sunday Times.
«Είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι το πρόγραμμά μας στη Ρουάντα είναι νόμιμο, αλλά η ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων στο τραπέζι θα μας παρείχε ένα εφεδρικό εάν είμαστε νομικά ανήμποροι», είπε η πηγή.
Όπως ανέφερε η Sunday Times άλλες τοποθεσίες που εξετάζονται είναι το Άλντερνεϊ στα νησιά της Μάγχης, μια βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, η Γκάνα, η Νιγηρία, η Ναμίμπια και το Μαρόκο.
Οι Βρετανοί φέρεται να εξέταζαν και την επιλογή του Νίγηρα, αλλά το πραξικόπημα τους χάλασε τα σχέδια, καθώς κρίνεται ως περιοχή ακατάλληλη.
Τα νησιά Φώκλαντ είχαν επίσης εξεταστεί, αλλά θεωρήθηκαν πολύ «ευαίσθητα» λόγω του πολέμου των Φώκλαντ το 1982 μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής.
Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την πολιτική της Αυστραλίας να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις ασύλου στο Ναουρού στον Νότιο Ειρηνικό ως πρότυπο για τα μακροπρόθεσμά τους σχέδια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις