Το Ιράκ ζητά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία την έκδοση υπόπτων
Στο Ιράκ η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα που έχει μολύνει όλα τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού. Όταν ανακοινώνονται καταδίκες, αφορούν συνήθως ενδιάμεσα κλιμάκια ή απλούς εκτελεστές, σπανίως την κορυφή της πυραμίδας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το Ιράκ ζήτησε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία την έκδοση τριών πρώην αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, καθώς κατηγορούνται ότι «διευκόλυναν» την κλοπή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπεξαιρέθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό των ιρακινών φορολογικών αρχών.
Η ιρακινή δικαιοσύνη εξέδωσε στις αρχές του Μαρτίου εντάλματα σύλληψης τεσσάρων ανδρών που ανήκαν στην ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Μούσταφα αλ Κάντιμι (2020-2022). Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, και οι τέσσερις βρίσκονται στο εξωτερικό το τρέχον διάστημα.
Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλί Αλάουι, του πρώην επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού της κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Ράεντ Τζουχί και του πρώην συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού Μουσρίκ Αμπάς.
Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής ιρακινής επιτροπής κατά της διαφθοράς, ο Χάινταρ Χανούν, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η Ιντερπόλ έχει προχωρήσει στην έκδοση κόκκινων ειδοποιήσεων [σ.σ. διεθνών ενταλμάτων σύλληψης] σε βάρος των κ.κ. Τζουχί και Ναζάτι, που έχουν «και οι δυο την αμερικανική υπηκοότητα».
Κόκκινη ειδοποίηση έχει επίσης εκδοθεί σε βάρος του Αλί Αλάουι, «που έχει βρετανική υπηκοότητα», σύμφωνα με τον κ. Χανούν.
Ο Χάινταρ Χανούν δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες βρίσκονται οι ύποπτοι, όμως κάλεσε «τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστούν στην εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους».
«Ελπίζουμε ότι [σ.σ. η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο] θα συνεργαστούν και θα μας παραδώσουν τους υπόπτους», επέμεινε.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Μουσρίκ Αμπάς, «ζει το τρέχον διάστημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» και ο κ. Χανούν είπε πως αγνοεί αν έχει κάποια άλλη υπηκότητα, πέραν της ιρακινής.
«Η κλοπή του αιώνα»
Η υπόθεση, που άρχισε να προβάλλεται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης στα μέσα του Οκτωβρίου του 2022, είναι γνωστή ως «η κλοπή του αιώνα» και έχει προκαλέσει αγανάκτηση στο Ιράκ.
Σύμφωνα με έγγραφο της ιρακινής εφορίας, 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Αύγουστο του 2022, μέσω 247 επιταγών οι οποίες εξαργυρώθηκαν από πέντε εταιρείες.
Τα χρήματα κατόπιν αναλήφθηκαν σε μετρητά από τους λογαριασμούς των εταιρειών αυτών, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν τραπεί σε φυγή στην πλειονότητά τους.
Οι τέσσερις ύποπτοι που καταζητούνται από τη Βαγδάτη κατηγορούνται πως «διευκόλυναν την κατάχρηση ποσών που ανήκαν στις φορολογικές αρχές».
Για την υπόθεση γίνονται τελευταία συχνές ανακοινώσεις από τη νυν κυβέρνηση του Ιράκ, που θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αποφασιστικότητά της ως προς την καταπολεμηση της διαφθοράς.
Στο Ιράκ η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα που έχει μολύνει όλα τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού. Όταν ανακοινώνονται καταδίκες, αφορούν συνήθως ενδιάμεσα κλιμάκια ή απλούς εκτελεστές, σπανίως την κορυφή της πυραμίδας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις