Φωτιά: «Συνταγή» καταστροφής η μείωση των πυροσβεστών στην ΕΕ το 2022
Ελλάδα, Εσθονία και Κύπρος με το μεγαλύτερο ποσοστό πυροσβεστών έναντι του συνολικού εργατικού δυναμικού τους
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Το παράδοξο της μείωσης των πυροσβεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα προβλήματα εκδήλωσης περισσότερων πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναδεικνύει με άρθρο του το Politico.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat και αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, παρόλο που η Νότια Ευρώπη μαστίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλες φωτιές, γεγονός που φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πάλι τον ρόλο των πυροσβεστών, το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά περίπου 360.000 πυροσβέστες, για την ακρίβεια αριθμούσε 359.780, αποτελώντας το 0,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της.
Σε σχέση με το 2021, καταγράφεται μείωση στο συνολικό αριθμό των πυροσβεστών κατά 2.800 άτομα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, η Εσθονία και η Κύπρος εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό πυροσβεστών έναντι του συνολικού εργατικού δυναμικού τους, υπερβαίνοντας το 0,4%. Την ίδια ώρα, η Ολλανδία και η Γαλλία παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό αγγίζοντας μόλις το 0,1%.
Λιγότεροι και μεγαλύτερης ηλικίας οι πυροσβέστες
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2022, οι περισσότεροι πυροσβέστες ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 49 ετών, με τις ηλικιακές ομάδες των 40-44 χρόνων (65.730 άνθρωποι), καθώς και των 35-39 ετών (59.810 άτομα), να παρουσιάζουν τους υψηλότερους αριθμούς. Οι πυροσβέστες ηλικίας 15-29 ετών ανέρχονταν σε 45.280, ενώ 91.570 άτομα ήταν από 50 χρονών και πάνω.
Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία Eurostat, δέκα είναι οι χώρες που περιέκοψαν τις θέσεις εργασίας στα πυροσβεστικά σώματα μέσα στο 2021 και 2022. Η υψηλότερη μείωση εμφανίζεται στη Σλοβακία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, καθώς και το Βέλγιο.
Πιο συγκεκριμένα, το γαλλικό κράτος ελάττωσε κατά 5.400 άτομα το πυροσβεστικό της σώμα. Η Ρουμανία μείωσε τους πυροσβέστες της κατά 4.250 άτομα, ενώ η Πορτογαλία περιέκοψε τις θέσεις εργασίας στο δικό της μάχιμο πυροσβεστικό σώμα 2.907 άτομα.
Μόνο Ισπανία και Ιταλία μεγάλωσαν τον «στόλο» τους
Τα μόνα ευρωπαϊκά κράτη που ενδυνάμωσαν τους πυροσβεστικούς τους στόλους ήταν: η Ισπανία που αύξησε κατά 617 πυροσβέστες το δυναμικό της, όπως και η Ιταλία που προσέθεσε 546 άτομα ακόμη στο δικό της πυροσβεστικό σώμα.
Σε δήλωσή της σήμερα η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Έσθερ Λιντς, ανέφερε ότι «η περικοπή του αριθμού των πυροσβεστών εν μέσω κλιματικής κρίσης είναι μια συνταγή καταστροφής». Η ίδια απηύθυνε κάλεσμα στις χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στους πυροσβεστικούς τους στόλους, τονίζοντας ότι «ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω κλιματικής αλλαγής είναι σαφής σε όλους αυτό το καλοκαίρι και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες μας διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό και τους πόρους για να κάνουν τη σωτήρια εργασία τους».
Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την πρόληψη και την παρακολούθηση των πυρκαγιών στο πλαίσιο της δασικής στρατηγικής της για το 2030. Ωστόσο, η νομοθεσία για την ανάπτυξη ενός πλαισίου δασικής παρατήρησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων διαχείρισης έχει καθυστερήσει.
Η Κομισιόν αναμενόταν να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου πριν από το καλοκαίρι του 2023, αλλά έκτοτε έχει… εξαφανιστεί από την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, μάλιστα, Adalbert Jahnz είπε ότι «δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να ανακοινώσει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις