Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη στον Ήλιο προκάλεσε μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες

Έκρηξη στον Ήλιο προκάλεσε μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες

Το συμβάν της Δευτέρας βαθμολογήθηκε στην κατηγορία «Χ» των ισχυρότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη επηρέασε την Δευτέρα τις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα του GPS πάνω από τη Βόρειο Αμερική, ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει συχνότερο το επόμενο διάστημα καθώς το μητρικό μας άστρο πλησιάζει σε κορύφωση της δραστηριότητάς του.

Οι εκλάμψεις είναι ισχυρές ριπές ακτινοβολίας που πηγάζουν από τις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, σχετικά ψυχρές και άκρως μαγνητισμένες περιοχές της ηλιακής επιφάνειας.

Όταν η έκλαμψη τύχει να εκδηλωθεί στην πλευρά του Ήλιου που κοιτά προς τη Γη, τα εισερχόμενα φωτόνια διεγείρουν άτομα της ιονόσφαιρας, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που παίζει κρίσιμο ρόλο στις ραδιοεπικοινωνιες.

https://www.youtube.com/watch?v=oOXVZo7KikE

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, το συμβάν της Δευτέρας βαθμολογείται στην κατηγορία «Χ» των ισχυρότερων ηλιακών εκλάμψεων.

«Η έκλαμψη Χ1.5 προκάλεσε μπλακάουτ ραδιοεπικοινωνιών κατηγορίας R3 (ισχυρό) στην πλευρά της Γης που είχε ημέρα (το μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ, τον Καναδά και τον Ειρηνικό» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο ηλιακός φυσικός Κιθ Στρονγκ του University College του Λονδίνο.

Το θετικό ήταν ότι η έκλαμψη δεν συνοδεύτηκε από στεμματική έκρηξη (CME), ένα ξέσπασμα που εκτοξεύει στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες ιονισμένου αερίου, γνωστού ως πλάσμα.

Σε περίπτωση που πετύχουν τη Γη, τα σωματίδια αυτά μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες αλλά και να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και να απειλήσουν τους αστροναύτες σε τροχιά.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες σε δίκτυα ηλεκτροδότησης καθώς δημιουργούν επαγωγικά ηλεκτρικά ρεύματα.

Η συχνότητα των ηλιακών εκλάμψων και στεμματικών εκρήξεων αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο Ήλιος θα φτάσει το 2015 στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του άστρου.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024